TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) önceki başkanlarından Burhan Felek bugün saat 11.00'de Karacaahmet'teki mezarı başında anıldı. TGC'nin Burhan Felek adına düzenlediği Basın Hizmet Ödülleri ise bugün saat 18.00'de törenle sahiplerine verilecek.
cumhuriyet.com.trTürk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek bugün ölümünün 29. yıldönümünde saat 11.00 de Karacaahmet’teki mezarı başında anıldı. Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri” de aynı gün TGC Burhan Felek Konferans Salonunda saat 18.00 de başlayacak törenle sahiplerini bulacak.
Ödüller, TGC önceki başkanlarından Nail Güreli’nin başkan, Muammer Tuncer’in yazman olduğu, Şükran Soner, Nurhan Aydın, İhsan Yılmaz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulundan, Başkan Orhan Erinç, Yardımcısı Vahap Munyar ve üye Ahmet Özdemir’den oluşan seçici kurul kararıyla belirlendi.
Oylama sonunda özel yönetmeliğe göre 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan ve gazeteciliğini sürdüren gazetecilerden; (soyadı önceliğine göre) H. Hami Alkaner, Nezih Alkış, Zafer Atay, Talay Erker, İbrahim Nihat Geven, Ali Gümüş, Çetin Gürel, Yalçın Kamacıoğlu, Cumhur Kılıççıoğlu, Güngör Mengi, ve Taylan Sorgun Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne değer görüldüler.
Ödüllerin tarihçesi
“Şeyhül Muharririn” ününü taşıyan, 70 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek’in anısına bu ödül 1983 yılında oluşturuldu. 28 yılda 243 gazeteci bu ödülü almaya hak kazandı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş ve bu hizmetlerini sürdürüyor olmaları şartı aranıyor. Türk basınının önde gelen kalemlerinden Burhan Felek, 26 yıl süreyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmıştı.
Burhan Felek kimdir?
Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul’da doğdu ve Hukuk Mektebi’ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim’in Donanma Dergisinde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi’nin “Don Camillo” dizisini Türkçe'ye çevirdi. İstanbul Üniversitesi'nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949–52 ve 1959–82 yılları arasında 2 kez üstlendi.