TEV, Türk gençliğinin geleceği için 51 yıldır inançla, azimle çalışıyor
205 hayırseverin elbirliğiyle kurduğu Türk Eğitim Vakfı bugün Türkiye'nin en köklü vakıflarından. Bu bir ilandır.
cumhuriyet.com.trEğitim ve öğretim seviyesi, bir toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli göstergelerin başında gelmektedir ve bir ülkenin sahip olduğu en önemli sermaye, geleceğini şekillendirecek olan gençlerin bilgi ve yetenekleridir. Bu bilinçle, 51 yıldır Türk Eğitim Vakfı olarak bizler, gençlerimizin eğitimine destek vererek, ülkemizin aydınlık yarınları için çalışıyoruz. TEV’in başarı hanesinde bugün 250 bine yakın burs ve Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sunduğu 30’a yakın eğitim tesisi bulunmaktadır. Bu sayıları hep daha ileri taşımak niyetindeyiz. Vakfımızın hassasiyet gösterdiği en önemli konulardan biri, ülkesine karşı sorumluluk duyan birçok hayırseverin arzularını, ideallerini TEV çatısı altında gerçekleştirmesi ve ölümsüzleştirmesidir. Türkiye’nin yetiştirdiği kıymetli hayırseverler, birikimlerini gönül rahatlığıyla TEV’e emanet etmekte, bu birikimlerin ihtiyaç duyan yeni nesillere hakkaniyetle ulaştırıldığından da emin olarak huzur bulmaktadırlar. Bu vesileyle her bir bağışçımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.
M. YILDIZ GÜNAY GENEL MÜDÜR
1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde kurulan TEV günümüze kadar 250 bin burs verdi
1967 yılında Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırseverin elbirliği ile kurduğu TEV bugün Türkiye’nin en köklü vakıflarından biridir. Kuruluş yılında TEV burslarından 119 öğrenci yararlanmışken, günümüze kadar verilen burs sayısı 250 bine ulaştı. TEV sadece 2018-2019 öğretim yılında yurtiçinde yaklaşık 7.000 öğrenciye burs imkânı sağlayacaktır. Yurtdışında 9 ülke işbirliğiyle 2 bin eğitim bursu sağlandı. Geleceğin liderleri olarak görülen üstün başarılı öğrencilerin desteklenmesi amacıyla 2007’de başlatılan Üstün Başarı Burs Fonu’ndan bugüne kadar 600’e yakın öğrenciye burs desteği verildi.
13 şube ile hizmette
Üstün potansiyelli öğrencilerin eğitim gördüğü TEVİTÖL ve 3 Kız Öğrenci Yurdumuzun aralarında bulunduğu toplamda 27 adet eğitim tesisi Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sunuldu. TEV’in Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Muğla (Bodrum), Tekirdağ ve Trabzon olmak üzere toplam 13 şubesi bulunuyor. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki bursiyerlerimize fırsat eşitliği sunulması amacıyla hayata geçirilen uzaktan eğitim ve gelişim platformu E-öğrenme projesi TEV Akademi ve TEV Mentorink mentorluk projesi ile gençler çok yönlü desteklenmeye devam ediliyor. TEV şubelerinin olduğu illerde bursiyerler İngilizce başta olmak üzere farklı alandaki kurs imkânlarından faydalanabiliyor.
Vasiyet ve hibe bağışçılarımıza verdiğimiz hizmetler nelerdir?
• Bağışçılarımız ile aylık telefon görüşmeleri yaparak, evlerine ziyaretler düzenleyerek onlara yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz. • Bağışçılarımızı özel günlerinde arıyor ve TEV Mutlu Gün Kartları yollayarak bu özel günlerini kutluyoruz.
• Her yıl Vakfımıza değerli katkılarını sunmuş bağışçılarımıza teşekkür etmek amacıyla Türk Eğitim Vakfı Genel Merkezi’nde özel bir tören düzenliyoruz. Yönetim Kurulu üyelerimizin katılımı ile bağışçılarımıza olan şükranlarımızı dile getirerek, onlara teşekkür sertifikaları takdim ediyoruz.
• Bakım ihtiyacı olan bağışçılarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için (ilaç yazdırılması, alışveriş, devlet daireleri, bankalar vs.) işlerinde imkânlarımız ölçüsünde araç ve personel desteğinde bulunuyoruz.
• Sağlık problemlerinde doktor randevularının alınması, doktora/ hastaneye giderken refakat edilmesi ve hastanelerde her türlü tetkik ve tedavi süresince bağışçılarımızın yanlarında olarak onlara manevi destek oluyoruz.
• Acil sağlık problemlerinde kullanılmak üzere kendilerine ücretsiz acil ambulans hizmeti üyeliği sağlıyoruz. • Evde bakımları gerekirse bakıcı bulmalarına yardım ediyoruz.
• Bağışçılarımıza temin ettiğimiz “Hastane İndirim Kartı” sayesinde, anlaşmalı olduğumuz hastanelerdeki indirimimizden faydalanmalarını sağlıyoruz.
• Kendi temel ihtiyaçlarını ve günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olan fakat daha iyi bir bakım ve sosyal yaşantıya sahip olmak için huzurevinde kalmak isteyen bağışçılarımıza diledikleri takdirde güvendiğimiz huzurevlerini gezdiriyoruz. Yerleşmeye karar verdiklerinde tüm işlemlerinde ve evlerini boşaltmalarına refakat ediyoruz.
• İleri yaşı nedeni ile vasi ihtiyacı bulunan bağışçılarımız için mahkemeden vasi tayin ettirerek bütün işlemlerini hukuki bir şekilde yürütüyoruz.
• Vefat eden bağışçılarımızın aziz ruhları için her sene Ramazan ayında mevlit okutuyoruz. Mevlit okuttuğumuz bağışçılarımızın isimlerinin yer aldığı ilanımızı, bir gün öncesinden ulusal bir gazetede Türkiye genelinde yayımlatarak bütün bağışçılarımızı ve halkımızı mevlidimize davet ediyoruz.
• Vefat eden bağışçılarımızın Vakfımız adına vefat, başsağlığı, anma vb. gazete ilanlarını veriyor ve vefat eden bağışçılarımızın tüm cenaze işlemlerini, mezarlarının inşasını ve düzenli bakımını gerçekleştiriyoruz.
• Vefat sonrasında vasiyetlerinde belirttikleri konuların gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.
Bir genci iyi şeylerle eğitirseniz iyi sonuçlar alırsınız
Aydın ve güçlü bir Türk kadını olarak ülkenin parlak gençlerine destek olmak amacıyla TEV’i seçtiğinde 37 yaşındaymış Dursune Hanım. Yaptığı bağışıyla TEV ailesine katıldığından bugüne kadar hiçbir toplantıyı kaçırmamış ve her seferinde gurur duymuş bursiyer gençleri tanımaktan ve başarılarına şahit olmaktan. Kendi yaşamını şöyle özetiyor. “Dedem din adamıydı, laik bir insandı. Babam ise matbaa teknikeriydi. Beni kızım diye geri tutmadı, okumamı hep destekledi. 80 yılında liseden, okul ikincisi olarak mezun oldum. Ama sağ sol çatışmasından sokağa çıkamıyorduk, o nedenle İngiltere’ye gittim. Zaten ben gittikten 10 gün sonra ihtilal oldu. İngiltere’de işletme okudum, mezun olduktan sonra uzun bir süre yurtdışında çalıştım, sonra Türkiye’ye geldim. Önce bir firmada, sonra bir holdingte uzun yıllar dış ticaret üzerine çalıştım. Birçok ülke gezdim bir çok proje yürüttüm, orta kademe yöneticilik yaptım. Hiçbir zaman bir işe ya da ortama kadınım diye bir adım geride ya da ileride girmedim. Eşit haklarım var, ben bir insan olarak bu işi yapabilirim dedim.” TEV ailesine katılmaya karar verişinin öyküsü ise yine ailesinden ve profesyonel hayatından aldığı vizyona paralel gelişmiş. “Babamın, dedemin dişinden tırnağından artırarak edindiği ailemizin varlıkları aile fertleri tarafından çarçur ediliyordu, benim buna yüreğim elvermedi. İnsanın onurunun kaldıramayacağı şeyi reddedecek kadar parası olsa yeter, yüce Rabbim diyor ki fazlasını infak et, yani dağıt. Rahmetli babam sevaba önem veren bir insandı. O zaman bir hayır yapalım ki onun adına, senede bir defa bir Fatiha okunsun ruhuna dedim ve doğruca TEV’e geldim.”
TEV bir harç gibi
TEV’in kendisine ne ifade ettiğini ise şöyle tanımlıyor: “İnsan nedir? Önce onu tanımlıyorum ben, insan odaklı değil mi vakıf? İnsanın sözlük manası; konuşabilen, toplum içinde yaşayan, algıları açık, okuduğunu anlayan öğrenen, öğrendikçe de gelişen, geliştikçe de dünyayı değiştiren kişi. Bir de insanın sıfatı var; iyi huylu, yüksek ahlaklı kişi. Sonra benim en önem verdiğim şeye geliyoruz. Büyük Atatürk’ün dediği gibi; insanları eğiteceğiz ama onları eğitirken benliğini ezmeden, yok etmeden, ait olduğu toplumla bağını kesmeden. Toplumunu başka memleketlerle mukayese edip daha iyiye götürebilen gençler yetiştireceğiz. Şimdi bakıyorum burs alan gençlere. Birincisi tamam yani çocuk okumuş ve zaten aileden de güzel huyları almış, iyi ahlak sahibi olmuş. Vakıfın da laik sistemi benimsemesi, Atatürkçü düşünce içinde olması son kısmı tamamlıyor. Ben TEV’in seçtiği çocuklara bakarak bunları söylüyorum. Hepsiyle toplantılarda tanışıyorum, konuşuyorum, onlarda bunu gördüm. Bir harç gibi düşünüyorum TEV’i. İnsanı iyi şeylerle eğitirseniz iyi sonuçlar alırsınız. Örneğin bir kesici alet bir aşçının elinde çok güzel yemek hazırlamaya yarar, bir cerrahın elinde hayat kurtarır ama kötü niyetli birinin elinde ise nasıl korkunç sonuçlar doğurur.”
TEV’in bir elçisi olarak vakfın faaliyetlerini daima anlattım
Eğitimci Sevin Erel, Türk Eğitim Vakfı’nın kendisine ailesinden yadigâr olduğunu anlatıyor. Ailemin, büyüklerimin ismini yaşatmak benim vazifem diye düşünüyorum. TEV’e destek olmak da bizim ailede bir gelenektir, dolayısıyla bu söyleşide onlardan bahsetmezsem olmaz. Babam Ege Tıp Fakültesi kurucusu ve ilk Rektörü Ordinaryus Profesör Doktor Muhiddin Erel’dir. Halam Profesör Sara Akdik ise Türkiye’nin ilk kadın botanikçisidir, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Farmakobotanik ve Genetik Kürsüsü Başkanı olarak görev yapmıştır. Onların babaları da Hilali Ahmer’i yeniden kuranlardan ve Himayel Eftal’in de ilk kurucularından olan Dr. Mehmed Ali’dir. Annem Alman asıllı Viyolonist Emine Erel İstanbul Belediye Orkestrasını ilk kurucularındandır, eniştem ise Hattat Kamil Akdik’in oğlu Ressam Şeref Akdik’tir. İşte biz böyle kıymetli insanların içinde büyüdük.” Sevin Hanım’ın bizi ağırladığı odada tüm bu kişilerin Şeref Akdik tarafından yapılan yağlıboya tabloları duvarları süslemekte, Sevin Hanım, vakfın kurulduğu yıl daha gençken halası Sara Akdik’in babasına verdiği müjde ile tanışmış TEV ile. “Muhiddin, Muhiddin! Vehbi Koç Vakıf kurmuş. Haydi biz de çevremizdekileri toplayıp hep birlikte bağış yapalım.” Sevin Hanım, “Tabii olarak Vakıf’cılık, eğitime ve insanlığa hizmet ailemin genlerinde vardı. O günkü heyecanları beni çok derinden etkilemiştir. Ben de sıra bana gelince annemin koluna girdim ve TEV’e geldim, bağışımı yaptım. O günden beri de her gün gurur duydum sizinle. Belki TEV ailesi farkında değildir ama ben yıllardır TEV’in bir elçisi olarak vakfın faaliyetlerini daima çevreme anlattım” diyor.
Onurcan'ın hayalleri yaşayacak
Coşar Ailesi: Sevgili Oğlumuz Onur Can’ın kaybı bizi çok derinden etkiledi. Bizim için çok zor bir süreç. Ama birbirimize tutunarak, onun varlığını her zaman yanımızda hissederek acımızı yönetmeye çalışıyoruz. Oğlumuzun her genç gibi hayalleri vardı. Müzikle çok ilgiliydi, Tarsus Amerikan Koleji Echo’2013’te olduğu için ve orada bas gitar çaldığı için çok mutluydu. Makine Mühendisi olmayı istiyordu ve bu yüzden İTÜ Makine Mühendisliği 1. sınıftaydı. Bugün bizimle olsaydı, eminiz çok büyük başarılar kazanacak, çok iyi bir insan, çok iyi bir ağabey ve çok iyi ve hayırlı bir evlat olarak hep göğsümüzü kabartmaya devam edecekti. Biz onun hayallerini, anısını yaşatmak, onun gibi başarılı öğrencilere destek olmak için Onur Can Coşar adına Türk Eğitim Vakfı çatısı altında bir burs fonu oluşturmaya karar verdik. Bu sayede, TEV’de onun adına açtığımız bu fondan Onur Can gibi hayalleri ve idealleri olan öğrencileri desteklemek ve onun anısını yaşatmaya devam etmek ve Onur Can yaşındaki başka gençlere eğitim imkânı vermek istiyoruz. Bu fon şimdi Onur Can’ın tamamlayamadığı hayallerini gerçekleştirebilsinler diye müzikle ilgilenen, mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilere umut oluyor. Oğlumuzun hatırasını yaşatacak olan bu fonun güçlenmesi ve uzun yıllar devamı için maddi ve manevi ilgimiz sürecektir.
Deniz Mavi: TEV’in yaptığı her destek bu ülkenin geleceğine yapılan çok büyük bir yatırımdır
Ben Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Deniz Mavi. Öğretmen bir anne ve mühendis bir babanın ilk çocuğuyum. Bir kardeşim var, kendisi lisede okumakta ve özellikle yapay zekâ çalışmalarına ilgi duymaktadır. Kendimi bulmam yolundaki en büyük katkı küçüklükten beri içinde bulunduğum sanat, bilim ve daha da önemlisi insan sevgisinin yoğun olarak barındığı aile ve arkadaş ortamıma aittir. Türk Eğitim Vakfı ailesi içerisinde de bu sıcak ortamı bulmak beni inanılmaz mutlu etmekte. Küçüklükte bana kazandırılan vatan ve bilim sevgisi hâlâ hayatıma yön vermektedir. Geleceğin doktor adayı olarak, bir Türk genci olarak nerede olursak olalım kişisel hırs ve menfaatlerımızı yok sayarak birbirimizi sonuna kadar desteklememiz ve çok çalışmamız gerektiğine inanmaktayım. Her seferinde sıfırdan başlamak yerine birbirimizin birikimlerine bir şeyler katmaya çalışmamız; birlik olup, dirlik olup işimize tutkuyla bağlı olmamız hem kendi geleceğimiz hem de milletimizin geleceği için vazgeçilmez koşuldur. Henüz yolun başında olabiliriz, bilgimiz kısıtlı, imkânlarımız yetersiz olabilir ama kararlarımızın doğru, yolumuzun açık olduğuna inancım tamdır. İleride milletimin karşısına Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar gibi öğrencilerin eğitimi için maddi ve manevi destek sağlayan, tüm yaşamını kendi için, vatanı için, insanlık için çalışmaya adamış bir bilim insanı olarak çıkmayı gönülden isterim. TEV’in yaptığı her destek bu ülkenin geleceğine yapılan çok büyük bir yatırımdır. Türk Eğitim Vakfı’na bana verdikleri burs ve tüm destekleri için minnettarım. Bilimle, sanatla, sevgiyle ve Atatürk’le kalmamız dileğiyle…
EMİNE SÜRGİT: TEV dünyaya bakış açımı değiştirdi
Vakfımıza bağış yapabilirsiniz?
Vasiyet yolu ile: Vasiyet, miras bırakanın vefatı sonrasında, malları üzerinde kendi iradesine uygun olarak fiili ve hukuki sonuç doğuracak tek taraflı yapılan ve vefata bağlı bir tasarruftur. Bağış yapmak isteyen kişi, sağlığında düzenleyeceği vasiyetname ile herhangi bir malını (taşınır/taşınmaz mallar, bankadaki mevduat ve kıymetler) veya tüm malvarlığını vakfa bırakabilir. Noter huzurunda resmi şekilde yapılabileceği gibi el yazısı ile yazılıp notere teslim etmek sureti ile de düzenlenebilir. Vasiyeti yapan kişi hayatta olduğu sürece vasiyete konu olan malvarlığı üzerindeki mülkiyet haklarını istediği gibi kullanır. Zira vasiyetname, vasiyeti yapan kişinin vefatından sonra hüküm ifade eder.
Burs fonları ile: Türk Eğitim Vakfı’nda kendi adınıza veya anısını yaşatmak istediğiniz kişi adına burs fonu açabilirsiniz. Burs fonlarının temel amacı maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere, kişi/kurum adına açılmış burs fonu üzerinden burs desteği sağlamaktır. Burs fonu uygulaması ile bağışçımız, bursiyerine birinci sınıftan itibaren burs desteği sağlayarak bursiyerini mezun etme sevincini yaşamaktadır.
Hibe yolu ile: Bağış yapmak isteyen kişi sağlığında, sahibi olduğu herhangi bir taşınır veya taşınmaz malı veya bir hakkı, vakfa şartlı veya şartsız olarak bağışlayabilir. Bu bağışı yaparken mal veya hakkın sadece kuru mülkiyetini bağışlayıp; intifa, yani yararlanma hakkını veya sükna, yani oturma hakkını saklı tutabilir. Böylece mal veya hakkın sadece çıplak mülkiyeti vakfa geçer, kullanma ve gelirlerinden yararlanma hakkı hayatta olduğu müddetçe bağış yapan kişide kalır.
Mutlu günlerde: Bağışçılarımız mutlu ve özel günlerde (doğum günü, nikah, Anneler/Babalar Günü, bayramlar vb.) sevdiklerine hediye etmek üzere TEV Mutlu ve Özel Gün Kartlarını kullanabilmektedir. Ayrıca TEV’in yeni uygulaması BİR DÜNYA ÇİÇEK’lerini davet, açılış, nikah gibi büyük organizasyonlarda sevdiklerinizi tebrik etmek amacıyla gönderebilirsiniz. Kutlamalarınızda, hem toplum hem de doğa adına daha sorumlu bir mesaj iletmek isterseniz TEV BİR DÜNYA ÇİÇEK ile farklı bir dünyaya kucak açabilir aynı zamanda gençlerimizin eğitimine destekte bulunabilirsiniz.
Hesap Numaramız:
Yapı Kredi Bankası Esentepe Özel Bankacılık Merkezi
Şube kodu : 375
Hesap No : 19670000
İban No : TR62 0006 7010 0000 0019 6700 00
İletişim Bilgilerimiz:
0212 318 68 00
www.tev.org.tr
Bu bir ilandır.