Teşvik yasasının süresi uzatılıyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 49 ilde uygulanan Teşvik Yasası'nın süresinin tekrar uzatılacağını açıkladı. Unakıtan, "Bizim bölgesel teşviklerimiz vardı, bu sene sonunda bitti ama şimdi hükümetimiz karar aldı. Ekonomik koordinasyon kurulunda son şekli veriliyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Genel Kurulu'dan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy'un, ''Tekstil sektörünün sorunları ve Teşvik Yasası'' ile ilgili gündemdışı konuşmasına yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krize değindi.

Unakıtan, dünyada 100 yılda bir yaşanan krizden bahsedildiğini, Türkiye'nin de bu krizden etkilendiğini dile getirerek, dünyada ticaretin daraldığını, ticaret yollarının tıkandığını söyledi. Bu nedenle kimsenin kimseye, eskisi kadar mal satamadığını anlatan Unakıtan, her ülkenin kendi ekonomisini korumak için bazen paket, bazen de tek bir alanla ilgili tedbir önlemi açıkladığını belirtti.

Unakıtan, Batı ülkelerinin batan bankaları, ABD gibi büyük ülkelerin de reel sektörü kurtarmak için paketler açıkladığına dikkati çekerek, ''Çok şükür bizde batan banka yok, kurtaracak bankamız da yok. Bankalarımız sağlam. Daha önceki krizlerden çıkardığımız dersler dolayısıyla aldığımız önlemlerle bankacılık sektörü Türkiye'de kuvvetli duruma geldi. Bankacılık sektörü, bu krize biraz daha hazırlıklı yakalandı. Çok şükür ayaklarının üstüne basarak da yürüyor'' diye konuştu.

Krize bağlı olarak bankacılık sektörünün, reel sektörle ilişkilerinde biraz bozukluk olduğunu, bankaların, reel sektöre verdiği kredileri azalttığını belirten Unakıtan, ''Şimdi bankalar kredi paketlerini bir bir açıklıyor. Kuşkular ortadan kalktı, şimdi daha iyi bir duruma geldiler. Faizleri de düşürmeye başladılar'' dedi.



''İç talebi artırmanın yollarını arıyoruz"

Unakıtan, global krize bağlı olarak hem dışarıdaki hem de içerideki talebin azaldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Gerçekçi olmamız lazım. İç talebi nasıl canlandırabiliriz? İç talebi canlandıracaksınız ama enflasyon artışına ve bütçe açıklarına sebebiyet vermemeniz lazım. Biz, iç talebi artırmanın yollarını arıyoruz. Merkez Bankası, bankalarımızın imkanlarını artıracak bir dizi önlemler aldı. 'Hükümet hiç bir önlem almıyor?' Ne demek önlem almıyor? Bu ülkenin Merkez Bankası da BDDK'sı da Hükümeti de bir ekonomik hedef üzerinde giderler. Kendileri bağımsız bir şekilde para politikalarını koyarlar ama hedef, ekonominin hedefleri üzerinde yürümektir. Bunu Türkiye, bugüne kadar çok güzel götürüyor.''

Ticaretteki daralmanın işsizliğin artmasına yol açtığını da kaydeden Kemal Unakıtan, Hükümetin, Türkiye'deki iç talebi artırmanın gayreti içerisinde olduğunu bildirdi.
Unakıtan, bir taraftan dış pazarları artırmaya çalışırken, diğer taraftan da Ekonomik Koordinasyon Kurulunda sektör temsilcilerini dinlediklerini, onlarla birlikte karar vermeye gayret ettiklerini söyledi.

Kemal Unakıtan, ''Bu bağlamda bizim Teşvik Kanunumuz var. 49 ilde bizim bölgesel teşviklerimiz var. Bu teşviklerimiz sene sonunda bitti ama şimdi yeni hükümetimiz kararını aldı, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda son şekli veriliyor. Bunları tekrar uzatacağız'' diye konuştu.