"Teröre karşı ortak mücadelemiz sürecek"

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki Başkanlığı'ndaki Türk-Irak Ortak Kabine Toplantısı sonrasında iki ülke arasında çok sayıda mutabakat zaptı imzalandı. Törenin ardından Erdoğan ile Maliki ortak bir basın toplantısı düzenledi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türk-Irak Ortak Kabine Toplantısının ardından Başbakanlık Konutu'nda, ortak basın toplantısı yaptı.

Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde bulunan ve Türkiye'nin güvenliği tehdit eden PKK terör örgütü ile mücadelenin önemine değinerek, ''Biz Merkezi Hükümet'le bugüne kadar mutabık kaldık sağolsunlar bu süre içinde de bu mutabakatımız bozulmadı. Bundan sonraki süreçte de teröre karşı bu ortak mücadelemizi sürdüreceğimize inanıyorum'' diye konuştu.

Türkiye ile Irak'ın ortak belası olan terör örgütünün ortadan kaldırılması konusundaki kararlılığa vurgu yapan Erdoğan, önümüzdeki dönemde Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi bünyesinde imzalanan mutabakat muhtıralarının uygulanmasını yakından takip edeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Her konuda 48 başlığın hepsini yakından takip edeceğiz. Demin ifade edildiği gibi 9 bakana 3 bakan daha ilave edilecek. Milli Savunma Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Bölgesel Planlama ve Yatırım Bakanı. Bunun üzerinde ısrarla duruyorum. Çünkü Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinden sorumlu bir bakanımız olduğu için onun özellikle Irak'la olan ilişkileri büyük önem arz ediyor, Suriye ile olan ilişkileri önem arz ediyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben doğrusu şu Yüksek Düzeyle Stratejik Anlaşma noktasında çalışmayı yürüten bakan arkadaşlarımı huzurunuzda kutluyorum, teknokrat ve bürokrat arkadaşlarımı kutluyorum. Buraya yanımızda iş adamlarımızla geldik, onların gayretleri çalışmaları oldu. Aynı şekilde basın mensubu arkadaşlarımız oldu onların özel gayretleri oldu. İnanıyorum ki bu adım, Suriye'den sonra çok önemli bir sıçrama olacaktır ve bölgede bir model oluşmaktadır. Bunun yayılmasını göreceğiz.''

 

"Heyecan dolu yolculuk başladı"

Başbakan Erdoğan, geçen yıl Temmuz ayında Maliki ile imzaladıkları ortak siyasi bildirge sonucunu da teşkil eden, Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık Anlaşması'yla ''heyecan dolu, kararlı yolculuğun başladığını'' söyledi.

Eğitimden sağlığa, demir yolundan tarım, enerji gibi büyük önem atfettikleri alanlarda çok sayıda protokolü imzaladıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
''Geçen yıl ektiğimiz tohumlar neticesini vermeye başladı. İnşallah, en yakın zamanda da bunların meyvelerini toplamaya başlarız. Bunları bir şeye inanarak söylüyorum; aramızdaki ticaret hacmi şu anda 5 milyar dolar, bunu 20 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmamız lazım. Aslında bu attığımız adım, işte onun tohumlarını ekiyoruz ve neticesini de alacağız.''

Basra-İstanbul arası hava köprüsü

Erdoğan, geçen yıl Ekim ayında THY'nin Bağdat seferlerini başlattığını, bunun artık haftada 7 güne çıkarıldığını söyleyen Erdoğan, ''Hava köprüsü kurulmuş vaziyette. Şimdi bu hava köprüsünün bir ucunun da Basra-İstanbul arasında olmasını özellikle arzuluyor ve gereğine inanıyoruz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Irak'a yaptığı ziyareti de anımsatan Erdoğan, ''Cumhurbaşkanımızın 33 yıl aradan sonra Irak'a gelen ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olması da bu sürece ayrı bir anlam kazandırıyor. Mart ayında gerçekleşen bu ziyaretle, karşılıklı ekonomik işbirliği anlaşması iktisadi ilişkilerimiz bakamından önem arz etmiştir. Gayemiz, ülkelerimizin üzerinde bulunduğu bu havzayı, bir ekonomik havzaya dönüştürmek'' diye konuştu.

Enerji konusunun, ekonomik işbirliğinin temel ayaklarından birini oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, ''Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı vasıtasıyla yapılacak petrol ihracatının artırılması, aynı şekilde doğal gaz ihracatının bir kısmının Türkiye üzerinden ihracının sağlanması bunun en önemli örneklerini teşkil ediyor'' dedi.

Nabucco Hükümetlerarası Zirve Toplantısına, ''değerli kardeşim'' dediği Maliki'nin katılarak, ''Yılda 15 milyar metre küp doğal gaz Nabucco hattına biz verebiliriz'' dediğini söyleyen Erdoğan, Maliki'nin bunu demesinin, katılan liderler arasında gerçekten memnuniyet yarattığını, ikili görüşmelerinde de kendisine, liderlerin bunu çok açık, net ifade ettiklerini belirtti.

Türkiye'den Irak'a saniyede 550 metre küp su

Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı Parlamento ziyaretinde özellikle Irak'lı milletvekillerinin, Irak'a Türkiye'den su verilip verilmemesi konusunu gündeme getirdiklerini kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi:
''Değerli kardeşimle de bunu görüştük, ama anladım ki milletvekili arkadaşlar ya bilmiyorlar konuyu, veyahut da kendileri bu konuda bugüne kadar bilgilenmek ya da farklı bir şey herhalde benden beklediler. Onun için ben bunu kendilerine açıkça ifade ettim. Maliki'i kardeşimden bu zarureti duyduğum günden itibaren, ilgili bakan arkadaşıma gerekli talimatı vermekle kalmadım, bizzat gün be gün verilen suyun miktarını takip ettim. Hatta arkadaşlarımız, Suriye-Irak Türkiye, üçlü olarak bu süreci takip ettiler ve bu ayın 20'sine kadar da suyun verilmesi noktasında taahhüdümüz var. Atatürk Barajı'nı farklı yerlerden beslemek suretiyle bunu sağlama sözünü verdiğimiz için, ortalama saniyede 550 metre küp suyu Irak gönderdik, gönderiyoruz. Bizden istenen aslında ortalama 500 metre küp saniye idi. Bazen 512 metre küp, bazen 622 metre küplere kadar çıktı. Fakat ortalamada 550 metre küp yakaladık ve bu noktada biz verdiğimiz sözün arkasındayız ve sonuna kadar tutarız. Bundan sonraki sürece yönelik olarak üç ülke oturur, bunları yine değerlendiririz.''

Dünyanın iklim değişikliğini yaşadığını, Türkiye'nin geçen yıl ciddi kuraklık yaşadığını ifade eden Erdoğan, konuyla ilgili süratle tedbir aldıklarını, almaya devam ettiklerini anlattı. Erdoğan, ''Şu anda kapalı sistemlere geçiyoruz. Suyun israfını engellemenin adımlarını atıyoruz. Bir taraftan geri dönüşüm için çalışmalar yaptırıyoruz. Aksi takdirde Türkiye suyu bol bir ülke değil. Ama dikkatli olmak zorundayız'' diye konuştu.

 

"Bu buluşmalar örnek ortaklığı oluşturacak"

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ''Biz inanıyoruz ki iki ülke arasında karşılıklı saygıya ve ortak çıkarlara bağlı olarak sürdürülen bu buluşmalar şüphesiz ki örnek bir ortaklığı oluşturacaktır'' dedi.

Yapılan çabaların sonucunda, enerji, sağlık, su, güvenlik, ulaşım gibi değişik alanlarda birçok anlaşma ve mutabakat zaptına imza atıldığını söyleyen Maliki, bu alanlara 3 bakanlığın daha eklenerek, anlaşma sayısının artırıldığını anlattı.

Irak Başbakanı Maliki, şunları kaydetti:
''İki ülke arasında gelişmekte olan ilişkiler şunu ispatlamıştır ki bölge için en iyi sonuca varılacak metot ve yol diyalogdan geçmektedir. Diyalog ve karşılıklı saygı ile daha önce yapılmış olan bazı girişimler bertaraf edilip, bölge için en sağlam ilişkilerin kurulmasının bir örneğini teşkil etmektedir.

Türkiye ile varmış olduğumuz bu ilişkiler şüphesiz ki bölgedeki diğer komşu ülkelerle de varmak istediğimiz iyi ilişkilerin birer örneğini oluşturmaktadır. Fakat karşılıklı saygı ve içişlerine karışmama esasına dayanarak. Irak Anayasası doğrultusunda yürütmüş olduğumuz politikalarımız, ülkelerimizin güvenliğinin sağlanması ve içişlerine karışılmaması temeline dayanmaktadır.

Bizim amaçladığımız Irak'ın sağlanması için, şüphesiz başta Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin katkılarına da ihtiyacımız vardır. Şüphesiz ki biz iki ülke arasında köklü ilişkiler oluşmasını amaçlamaktayız. İlgili bakanların, iki ülkeye hizmet edecek bu anlaşmaların uygulanması için ellerinden gelen çabaları harcamalarını diliyorum.''