Terör örgütü 'El Kadide' davası Yargıtay'da

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 74 sanıklı terör örgütü El Kaide davasında, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 sanık hakkındaki beraat kararı ile 16 sanık hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet ve 25 sanık hakkındaki çeşitli hapis cezalarının onanmasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

Sanıklara verilen hükümler hakkındaki temyiz itirazlarını inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tebliğnameyi davanın temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Daire, önümüzdeki günlerde davayı duruşmalı olarak görüşecek.

Tebliğnamede, haklarında beraat kararı verilen 24 sanık hakkındaki hükmün onanması istendi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 16 sanık hakkındaki temyiz itirazlarının reddi yönünde görüş bildiren Başsavcılık, bu sanıklar hakkındaki hükmün onanmasını talep etti.
Tebliğnamede, çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 25 sanık hakkındaki hükmün de onanması istendi.

Haklarında beraat kararı verilen 2 sanığın ''yasa dışı silahlı terör örgütüne bilerek yardım ettiklerinin'' sabit olduğundan beraat kararlarının bozulması istenen tebliğnamede, Sanık Hamed Obysi hakkında ''El Kaide terör örgütünün üyesi olmak'', ''patlayıcı madde imal etmek'' ve ''sahte kimlik kullanmak'' suçlarından verilen toplam 12 yıl 6 ay hapis cezasının onanması gerektiği belirtildi.

Başsavcılık, 5 sanık hakkında ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan verilen hapis cezalarını az bularak, bu kişilerin eylemlerinin ''yasa dışı silahlı örgüte bilerek yardım etmek'' niteliği taşıdığını, bu nedenle sanıklar aleyhine hükmün bozulmasını istedi.

 

Sakka hakkındaki hüküm

Tebliğnamede, sanık Louai Sakka'ya verilen ölünceye kadar devam etmek üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının bozulması istendi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, Sakka hakkındaki temyiz itirazlarının yerinde görülmediğinden reddi gerektiği ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
''Sanığın El Kaide isimli yasa dışı silahlı terör örgütünün özel vazifeyi haiz sorumlusu olduğu, İstanbul'daki patlamalarla bağlantısının tespit edildiği, eylemlerle ilgili örgütten finansman sağladığı ancak bu eylemlerle ilgili iddianamede yer almadığı, sahte kimlikle yakalandığı tarihe kadar örgütsel faaliyetlerini devam ettirdiği, Antalya'da kaldığı evde meydana gelen büyük patlamalar sonucu örgütsel faaliyet ve hazırlıklarının ortaya çıktığı, örgütten aldığı talimatla ve paralarla çok büyük bombalı eylem hazırlığında olduğu, bu amaçla eylem bölgesinde sahte isimler kullanarak ev ve yat satın aldığı, bomba imalatıyla ilgili malzeme ve ekipman satın aldığı ve bomba imal ettiği, patlamadan sonra evde yapılan incelemelerden bu hususun anlaşıldığı, sanığın 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesinde düzenlenen suçu işlemeye yönelik eylemlerini devam ettirdiği ve bu suç yanında da ayrıca resmi belgede sahtecilik, örgütün faaliyeti çerçevesinde patlayıcı imal etmek ve genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması suçlarını da işlediği, TCK'nin 309. maddesinin yanında aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca bu suçlardan da mahkumiyet hükmü kurulması gerekirken, yazılı şekilde 765 sayılı TCK'nin 146. maddesinin uygulanması yasaya aykırı bulunduğundan, hükmün Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 321. maddesi uyarınca bozulması talep olunur.''