Terör ekonomiye bir darbe daha vuracak

Belçika’da patlayan bombalar Türkiye ile Belçika ticari ilişkilerini olumsuz etkileyecek. TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Kaleağası, “Terör turizmi olumsuz etkiler” dedi.

Şehriban Kıraç

Belçika, Brüksel’deki patlamalar sonrası, İstanbul Taksim’deki başkonsolosluğu ve Ankara’daki diplomatik temsilciliklerini kapatma kararı alması iki ülke arasındaki ticari ilişkilere darbe olacak. Kapatma kararının ne zaman kalkacağı belli olmazken iki ülke arasında 7 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmine olumsuz yansıması bekleniyor. 2015 sonu ihracat rakamlarına göre Belçika Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 16. ülke konumundaydı. Türkiye Ocak 2015 ile Aralık 2015 arasında bu ülkeye 2 milyar 520 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirirken en büyük ihracat kalemleri arasında ise nakliye araçları, tekstil ürünleri, metaller, makineler, sebze ve meyve yer alıyor.

660 bin turist

Son yıllarda Türkiye ile Belçika ticari ilişkilerinde istikrarlı bir artış söz konusu. Bu ülkeden yapılan ithalat ise 4 milyar dolara koşuyor. Belçika 2014’te Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise 14. sırada yer alıyor. 2002-2014 arasında Belçika’dan Türkiye’ye yapılan toplam yatırım miktarı 7.4 milyar doları aştı.

2012’de 600 bine yakın Belçikalı turist Türkiye’yi ziyaret ederken, bu rakam 2014’te 660 bine ulaştı.

Saldırı AB’ye

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü ve Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Bahadır Kaleağası Belçika’nın Türkiye’deki başkonsolosluk ve temsilciliklerinin ne zamana kadar kapalı olacağının belli olmadığını belirterek, saldırının Belçika’ya değil AB’ye olduğunu söyledi.

Turizm etkilenir

Aynı zamanda Brüksel Enerji Kulübü Başkanı da olan Kaleağası, bundan sonra kısa vadeli önlemlerin olacağını ancak orta vadede Ortadoğu sorununu çözmek için ortak politikalar devreye girmediği sürece geri dönülmez bir viraja girileceğini vurguladı.

Ortadoğu’da kalıcı barış olmadan terör sorununun çözülemeyeceğine dikkat çeken Kaleağası, “Bu bomba tarihsel bir dönemeç. Tüm dünyanın en güvenilir kabul ettiği Avrupa’nın başkentinde oldu. Küreselleşmenin olumsuz yanlarının yönetilemediğini görüyoruz. Mülteci sorunu, isyan, terör...” ifadesini kullandı.

Bahadır Kaleağası, Türkiye’deki konsolosluğun şu anda kapalı olmasının iki ülke ekonomik ilişkilerine kısa vadede olumsuz yansımasını beklemediğini de anlatarak, “Ancak terör olaylarından turizm, tüm sektörler olumsuz etkilenir. Önemli olan bunun nasıl aşılacağıdır” dedi.