'Terör alan hakimiyetini arttırıyor'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Açılım safsatası gündeme geldiği andan itibaren terörde bir tırmanış kendini gösterdi'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Partisinin Bolu İl Başkanlığını ziyaret eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, burada partililerle basına kapalı bir toplantı yaptı. Bahçeli, toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. ''Son günlerde Türkiye'de terör olayları arttı ve Osmaniye çevresinde terör saldırıları oluyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Bahçeli, ''Açılım safsatası gündeme geldiği andan itibaren terörde bir tırmanış kendini gösterdi'' şeklinde cevap verdi.

Emniyet ve silahlı kuvvetler mensuplarının mayın patlaması ve karakollar basılmak suretiyle şehit edildiğini, çok sayıda askerin yaralandığını söyledi. Bu gelişmelerin iyi değerlendirilmesini ifade eden ve ''yapılan saldırılardan iki anlam çıkar'' diyen Devlet Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Birincisi, terör, alan hakimiyetini arttırıyor. İkincisi ise olaylarda inisiyatif almaya çalışıyor. Terörün zaafa düştüğü anlarda, sıkışmış olduğu birkaç dağın arasından çıkıp Türkiye'nin her tarafına doğru yayılması bir alan hakimiyeti arttırmak manası taşır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin karakol lojmanına kadar baskın düzenleyebilmek ise olaydan inisiyatif almak demektir. Yani 'ben terörist olarak Türkiye'de istediğim zaman istediğim olayı ortaya çıkartırım' anlamında bir davranıştır. O sebepten dolayı başta iktidar olmak üzere Türkiye'deki bütün siyasal kurumlar, sivil toplum kuruluşları her gün bir Mehmetçiğimizin, bir polis kardeşimizin, bir koruyucunun şehit olduğu bir ortamda güç birliği yapıp, terörün kökünü kazımalıdır.'' Bahçeli, daha sonra partililerle vedalaşarak Düzce'ye hareket etti.

 

'Terör tırmanıyor bunu kimse inkar edemez'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin Düzce İl Teşkilatı'nı ziyaret ederek, partilerle basına kapalı toplantıda bir araya geldi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, Anayasa değişikliğine ilişkin referandum konusundaki bir soru üzerine, Anayasa değişikliği görüşmelerine katıldıklarını ve ''hayır'' oyu kullandıklarını söyledi. 12 Eylülde yapılacak referandum konusunda görüşlerinde bir değişiklik olmadığını ifade eden Bahçeli, ''Halk oylamasında, Milliyetçi Hareket Partisi Meclisteki duruşunu, halkıyla paylaşarak devam ettirecektir'' dedi.

Son günlerdeki ''eksen kayması'' tartışmalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Bahçeli, şunları söyledi: ''Eksen tartışmasına Milliyetçi Hareket Partisini dahil etmenin anmalı var mı? Hükümet 'eksende bir kayma yok' diyor. Sayın Cumhurbaşkanı da 'eksende kayma yok' diyor ama bazıları da bir eksen kayması olduğunu söylüyor. Takas anlaşması yapılıyor, arkasından Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunda konseyin 15 üyesinden 13'ü İran'a yaptırım konusunda 'evet' oyu verirken, Türkiye ve Brezilya 'hayır' oyu kullanıyor, bir de çekimser oy var. Arkasından da Sayın Başbakan 'eksen kayması yoktur' diyor. Demek ki Batı ekseninde intikayı sürdürüyorsa, Birleşmiş Milletler kararına da 'hayır' diyorsa o zaman acaba Batı eksenindeki bir politikada belli bir figüran olarak mı görev üstlenmiş oluyor.''

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına da değinen Bahçeli, İsrail'e gereken dersin verilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, ''(One minute) sözüyle değil, gereği neyse o yapılmalıdır'' görüşünü ifade etti. Bahçeli, PKK'nın bazı illerde eylem yapacağı iddialarına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu: ''Terörle mücadeleyi partiler üstü değerlendirmekte yarar var. Özellikle açılım konusu iktidar tarafından gündeme getirildikten bugüne kadar geçen sürede yüzü aşkın Mehmetçik ve emniyet mensubu ile korucu şehit verilmiştir. Çok sayıda da yaralımız oldu. Burada dikkat çeken ve özellikle düşünmemiz gereken bir şey var. Terör tırmanıyor bunu kimse inkar edemez. Terör tırmanırken bir şey daha yapıyor. Birincisi, alan hakimiyetini yaygınlaştırıyor, yani alan hakimiyetini coğrafyamız üzerinde genişletiyor; ikincisi ise olay inisiyatifini ele almaya çalışıyor. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Bugün Güneydoğu illerinde ve ilçelerinde baş gösteren terör, şimdi Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve İstanbul'da da kendini gösteriyor. Demek ki bir alan genişlemesi, hakimiyetin yaygınlaştırılması ve olay inisiyatifi söz konusudur. Bunun manası çok açıktır. Olay inisiyatifi demek, terör yapanların 'istediğim zaman istediğim yerde, istediğim kuruma, istediğim kişiye eylem yapabilirim' demektir. Bu nedenle Silahlı Kuvvetlere, polis teşkilatına yapılan saldırılara bakmamız lazımdır. Eğer karakol basılıyorsa, askeri birlikler taranıyorsa, uzaktan kumandayla lojmanlar tahrip ediliyorsa, burada şehitler veriliyorsa o zaman olay inisiyatifi bölücü terör örgütünün elinde demektir. Hal böyleyken hükümeti yönetenler, terörle mücadele eden kurumlar oturup bu iki kavrama göre kararlar almalıdır.''