TEOG'da soruyu iki defa okuyun

8. sınıf öğrencilerinin gireceği birinci dönem merkezi ortak sınavlara bir hafta kaldı. Sınava iyi hazırlanmak kadar soruları çözerken dikkatli olmak ve soru çözme tekniklerini bilmek de çok önemli

Deniz Ültekin

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamındaki 1. dönem ortak sınavları 25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak. 1 milyon 174 bin 427 8. sınıf öğrencisi, hayallerindeki liseye gidebilmek için bu sınavlardaki soruları doğru yanıtlamaya çalışacak Birinci dönem mazeret sınavları 12 ve 13 Aralık’ta ikinci dönem ortak sınavlar ise 27 ve 28 Nisan 2016, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs 2016’da gerçekleştirilecek.

İlk dönem sonuçları ocak, ikinci dönem ise haziranda açıklanacak. Öğrenciler birinci gün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, ikinci günkü oturumunda fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil yazılılarına girecek. Öğrenciler her sınavda, 20 soruyu 40 dakika içinde yanıtlamaya çalışacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğruları etkilemeyecek ve dört çeşit kitapçık verilecek.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu üyesi Hatice Yılmaz, “Öğrenci sınava ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın soruları yanıtlarken ufak bir dikkatsizlik hata yapmasına sebep olabilir. Öğrencilere, her soruyu iki defa dikkatle okumalarını öneriyorum. Ayrıca her kategori için ayrı ayrı önemli soru çözme teknikleri var. Öğrenciler soruları bu teknikleri dikkate alarak cevaplarsa hata yapmazlar.” dedi. Yılmaz’ın önerileri şöyle:

Türkçe soruları:

-Paragraf veya şiir sorularında önce soruyu sonra metni veya şiiri okuyun.

-Anlam bilgisi sorularını düşüncenize değil yazara göre cevaplandırın.

-Anlamını bilmediğiniz sözcükleri cümlenin gelişine göre bulmaya çalışın.

Matematik soruları:

 -Soruyu verilenle isteneni ayırt ederek okuyun.

-İşlem basamaklarını akıldan değil yazarak yapın.

-İşlem bitince sağlamasını yapın.

-Sınavda sorulan üslü ve kare köklü sayılarla ilgili sorular için öğretmeninizin konuyu nasıl anlattığını düşünün.

Fen Bilimleri:

-Bu sınavda öğrenciler sadece biyoloji konularından sorumludur. Soruları doğru çözmek için öğrencinin doğru anladığından emin olması gerekir. 

-Türkçe sınavında olduğu gibi paragraf sorularından önce soruyu, sonra paragrafı okuyun.

İnkılap ve Din Kültürü: 

-İnkılap Tarihi soruları bilgi kadar yorum gerektiren sorulardır, soru ile ilgili bilgilerinizi tam hatırlamanız gerekir.

-Soruları çözerken takıldığınızda mantığınızı kullanın.

Yabancı Dil:

- Yabancı dil sorularının çözümü öncelikle sözcüklerin anlamını bildiğiniz ölçüde kolay olacaktır.

- Soruların çoğunu Türkçede olduğu gibi doğru anlayarak çözebilirsiniz.