TEOG''da sıra ikinci oturumda
TEOG’da ilk gün oturumunda sorular 1. döneme göre daha kolay bulundu. Öğrenciler bugün Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi, Atatürkçülük ve Yabancı Dil sınavlarına girecek.
Deniz ÜlkütekinTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 2. dönem merkezi ortak sınavların ilk gününde öğrenciler, Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerine katıldı. Türkçe’de paragraf sorularının fazlalığı dikkat çekerken, 1. dönemde öğrenciler tarafından zor bulunan din sorularının bu kez kolay olduğu görüldü. Öğrenciler, Matematik sorularının zorluğundan yakındı. 1 milyon 190 bin 826 8. sınıf öğrencisinin katılma hakkının bulunduğu TEOG-2017’de öğrenciler 09.00’da Türkçe, 10.10’da matematik ve 11.20’de din kültürü ve ahlak bilgisi sınavlarına girdi. Her testte öğrencilere 20 soru sorulup 40 dakika süre verilirken, testlerin sonunda da yarımşar saat ara verildi. Tüm öğrenciler kendi okullarında, daha önce belirlenen sınıflarda sınava alındı. TEOG’da öğrenciler bugün sırasıyla Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil sınavlarında ter dökecek. Dün olduğu gibi saat 09.00’da başlayacak oturumlarda yine öğrencilere 40’ar dakika süre verilecek ve 20’şer soru sorulacak. Beşiktaş’taki Şair Nedim Ortaokulu’nda sınava giren öğrenciler oldukça heyecanlı ve endişeliydi. Sınavın başlamasına yaklaşık yarım saat kala okul önünde toplanmaya başlayan öğrencilere aileleri de eşlik etti. Öğrencilerin sınava alınmasının ardından velilerin çoğu okul önünde beklemeye devam etti. Oturumların arasındaki boşluklarda öğrencilerin sınavda çıkan sorularla ilgili birbirleriyle konuştukları görülürken, oturumların bitmesiyle birlikte tedirginlik yerini mutluluğa bıraktı. Öğrencilerin büyük kısmı sınavlarından memnun görünürken bazı öğrencilerin sorularla ilgili görüşleri ise şöyle:
Eren Koçak: Türkçe kolaydı. Yarısından fazlası paragraftı. Matematikte cebirsel ifadeler ağırlıktaydı. Onlar zorladı. Din soruları ise geçen döneme göre çok daha kolaydı. Beşiktaş Anadolu Lisesi’ni hedefliyorum.
Dila Onur Kartal: Matematik çok zordu. Hayatımda girdiğim en zor sınavdı diyebilirim.. Türkçe’de bir iki çeldirici vardı. Bir tanesi özellikle bayağı zorlayıcıydı.
Ahmet Berat: Din kültürü çok kolaydı, soruların yanıtları zaten paragrafta verilmişti. Hac ve umre sorusu vardı bir de. Türkçe’de dört soru bilgiye dayalıydı, diğerleri paragraftı. Kâğıthane Anadolu Lisesi’ne gitmek istiyorum.
Sude Resimci: Beklediğimden kolaydı. Türkçe’de bir paragraf sorusunda çeldiricide zorlandım. Onun dışındakiler gayet kolaydı. Matematikte 5 soruda zorlandım. Denklem sorularıydı, belirleyici türde sorulardı. Zaman da yetmedi. Din soruları 1. döneme göre bayağı kolaydı. Cengizhan Anadolu Lisesi’ne gitmek istiyorum.
Ceren Topçu: Genel olarak iyiydi. En çok matematikten korkuyordum, beklediğim gibi pek iyi geçmedi. Sorular geçen döneme göre bir hayli zordu. Türkçe’nin tamamını doğru yaptığımı düşünüyorum. Beşiktaş Anadolu Lisesi’ne girmek istiyorum.
Sorular eleyici değil
Oğuzkaan Okulları Bölüm Başkanları ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, Matematik sınavıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu; Konular arttığı için öğrencilerin matematikte zorlanmalarını bekliyorduk. Ancak öğrenciler sorularda zorlanmadıklarını, soruların bilgiye dayalı olduğunu belirttiler. Koordinat düzleminde dönme ile ilgili bir soruya takıldıklarını belirtenler oldu. Bu sorunun dışında ölçücü soru olmadığını, birinci sınavdan daha kolay ve eleyici olmadığını düşünüyoruz.
Hatalı soru yok
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Ortaokul Bölüm Başkanları TEOG sınavındaki soruları yorumladı:
Türkçe: Sınav soruları 8. Sınıf Türkçe müfredatının kazanımlarına uygun. Söz sanatlarına daha fazla yer verilen sınav sorularının geneli; okumaanlama ve yorumlama gücünü ölçecek özellikte. Dil Bilgisi soruları beklenen düzeyde ve öğrencilerin teknik bilgilerini ölçmeye yönelik hazırlanmış. Sınavda hatalı soru bulunmamaktadır. Anlam Bilgisi ve Dilbilgisi sorularında herhangi bir çelişki ve kapalılık yoktur.
Matematik: Sorular MEB müfredatına uygun, kısa, anlaşılır ve nettir. Seçeneklerde 1. dönem sorularındaki kadar çeldiriciye yer verilmemiştir. Zorluk derecesi ise 1. dönem sorularıyla hemen hemen aynı düzeydedir. Soruların dağılımı; doğrusal denklemler, cebirsel ifadeler ve üçgenler konularından 3’er, kareköklü sayılar, denklem, dönüşüm geometrisi ve olasılık konularından 2’şer, eşitsizlikler, çarpanlar ve katlar ile eşlik ve benzerlik konularından birer soru şeklindedir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi: Soru kökleri ve seçenekler gayet nettir. Kolay sorulardan oluşmaktadır. Hz. Muhammed’in hayatı ve örnek davranışları ile ilgili çok sayıda soru bulunmaktadır.