TEOG rehberi ve deneme soruları
8. sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG 2. dönem ortak sınavları 29-30 Nisan’da yapılacak. Bu sınavlarda, ilk dönemden daha fazla konuda soru sorulacak. Uzmanlar, öğrencilerin eksik din bilgisiyle sınava girmemelerini önerdi.
Figen Atalay/CumhuriyetSekizinci sınıf öğrencileri, hangi liseye gireceklerini belirleyecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 2. dönem ortak sınavlarının heyecanı içinde.
Birinci dönemdeki sınavda yaklaşık 4 bin öğrencinin tam puan aldığı düşünülürse, ikinci sınavlarda öğrencilerin işi çok kolay değil. Ancak, kalan sürede doğru çalışılması halinde “mucize” olmasa da “anlamlı bir artış” yakalamak mümkün. Bu sonuç için de her gün düzenli ders çalışmak gerek.
2. dönem sınavları, 29-30 Nisan 2015 tarihlerinde uygulanacak. TEOG sistemi içinde yer alan mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs 2015 tarihlerinde yapılacak. Sınava ayrı bir başvuru yapılmayacak. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecekler.
Sınavdan önce öğrencinin okulda hangi sınıfta ve sırada sınava gireceği e-okul üzerinden açıklanacak.
Yanlış soru doğruyu etkilemeyecek
Her sınav arasında yarım saatlik teneffüsler yapılacak. Sınav günü okullarda ders yapılmayacağından sadece 8. sınıflar sınavda olacak, 6. ve 7. sınıf öğrencileri tatil yapacaklar. Sınavda yanlış sorular doğruları etkilemeyeceğinden öğrenci zorlandığı sorularda tahmin yürütebilecek. Önemli olan doğru soru sayısını yüksek tutmak.
Sınav sonuçları, Haziran 2015’te öğrencinin e-okul notları içinde görülecek.
Yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak?
Yerleştirme puanı hesaplanırken iki veri kullanılır. Birincisi, Ağırlandırılmış Ortak Sınav Puanı. İkincisi ise 6, 7 ve 8. sınıfta aldığı yıl sonu başarı puanı. Buradaki amaç, öğrencinin sadece belirli sınavlara dayalı başarısını değil, ortaokul hayatı boyunca başarısını ölçebilmek.
Öğrencinin derslerden aldığı yılsonu notları, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılacak ve ağırlıklı yıl sonu puanları elde edilecek. Ağırlıklı yıl sonu puanları haftalık toplam ders saatine bölünür ve yıl sonu Başarı Puanı elde edilir. Puanlama 100 üzerinden yapılacak.
Yerleştirme Puanı hesaplanırken ise öğrencilerin; 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.
Sınav puanı nasıl hesaplanacak?
Uğur Okulları Rehberlik ve Ölçme Değerlendirme Direktörü Nazik Kösegil, sınav puanlarının nasıl hesaplanacağını şöyle anlattı:
Sınav hesaplamasında her dersin tablodaki gibi katsayıları vardır. Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav puanları hesaplanırken; ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacak. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
Din dersini önemseyin! İstek Özel Uluğbey Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nün, sınavlara girecek öğrencilere önerileri şöyle: ? Kendinizi rahat ve hazır hissedene kadar çalışabilirsiniz. ? Sayısal dersler için özellikle fenin ilk konuları olan biyoloji konularından birkaç sayfalık çalışma kâğıdı hazırlamak faydalı olacaktır. ? Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini çok önemsemek gerekiyor. Eksik din bilgisiyle sınava girerseniz zorlanabilirsiniz. ? Optik form konusunda dikkatli olun. ? Sınav süresi yeterli olduğundan, özellikle sözel derslerde soruları ve seçenekleri dikkatlice okuyun. ? Sınavdan önceki gece sözel derslerden soru çözmek kadar konuları okumak da önemli. ? Sınav gecesi uyumak için kendinizi zorlamayın. |
TÜRKÇE SORULARI
Cevap Anahtarı YARIN Cumhuriyet'te