TEOG iki günde kaldırıldı, 1 ayda çözülemedi

1.3 milyon öğrenci yeni liseye geçiş sistemini merak ediyor.

Ozan Çepni

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TEOG iki gün içinde kaldırılsa da liseye geçişte yeni sistem kangrene döndü. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ilk günlerde milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sistem için “1 ay içinde netleşecek” dese de, bakanlık geçen 37 günde yeni sistemi açıklayamadı. Bu süreçte Başbakan Binali Yıldırım, Bakan Yılmaz ve MEB kaynaklarının birbiri ile çelişen açıklamaları da dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, bakanlığın çalışmalarını tamamladığı yeni sistem için Erdoğan’ın işareti bekleniyor.

Saray ayarı

Erdoğan’ın Saray’da 26 Eylül’de gerçekleştirilen akademik yıl açılış törenindeki “Çocuklarımızı sınav eziyetinden kurtarmakta kararlı olduğumuzu açıklamıştık. Yavrularımızı sınav noktasındaki bu sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini tamamıyla derslerine ve okulundaki çalışmalarına yönlendirmemiz” çıkışının ardından MEB “merkezi sınav” algısını ortadan kaldırmak için yeniden arayışa geçti. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de bir gün sonra “Ana felsefesi liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model” diyerek merkezi sınav yapılmayacağını duyurdu.

Veto edilen modeller

İlk haftada sadece fen lisesi, sosyal bilimler ve nitelikli Anadolu liseleri için sınav yapılabileceği, bu sınavlara ise 8. sınıftaki öğrencilerin en fazla yüzde 10’unun girebileceği model ağırlık kazansa da model bir türlü kesinlik kazanamadı. ‘Merkezi sınav olmayacak’ talimatına karşın ilk geri adım yine Başbakan Yıldırım’dan geldi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, 3 Ekim’e gelindiğinde “Sınavsız öğrencilik olur mu? Tabii ki öğrenciyseniz hayatınız sınav demektir. Yazılı sınavlar her sınıfta olacak, o sınavlardan birisi de merkezi sistemli olacak. Okuldaki sınavlardan bir tanesi soru havuzundan merkezi şekilde olacak, hepsi bu” dedi.

BAŞLANGIÇTA MERKEZİ

Başbakan Yıldırım, 18 Ekim’deki “Öğrenciler her yıl birinci dönem üç, ikinci dönem üç sınav oluyorlar. Yazılı, sözlüler de var ve onların ortalamasından da bir sınıf geçme notu oluyor. Bunların hepsinin ortalaması da ilk dörtte başarı notu, ikinci dörtte de başarı notu oluşuyor ve nihayet son dörtte, liseye geçişte de bir ölçü elde ediliyor. Şimdi bunun nasıl yapılacağına dair bir karar vereceğiz. Buradaki yapılacak sınavların en az iki tanesinin başlangıçta merkezi sistemle yapılması ve değerlendirmelerin genel başarı ortalamasına dahil edilmesi” açıklamasıyla ise üzerinde çalışılan yeni model merkezi sınavın kullanılacağı bir geçiş dönemini işaret etti.

ERDOĞAN BEKLENİYOR

TEOG’un kaldırılmasının ardından 37 gün geçse de yeni sistem henüz netlik kazanamadı. Yapılan açıklamalarla kamuoyuna duyurulamayan sistem, her gün MEB tarafından yeniden şekillendirilmek durumunda kaldı. Edinilen bilgiye göre, bakanlık artık TEOG’a ilişkin çalışmalarını tamamladı. Öğrenci ve velilerin merak ettiği sistemin Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Başbakan Yıldırım’ın ilk olarak duyurulmasının ardından bu hafta içerisinde bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanmasının beklendiği öğrenildi.