Temel liselere büyük göç
Anadolu liseleri boşalıyor, Temel Liseler doluyor! Kadıköy Anadolu, Beyoğlu Anadolu, Haydarpaşa gibi köklü Anadolu liselerinden dershaneden dönüşen Temel/Hazırlık liselerine geçiş hızlandı.
Figen Atalay/CumhuriyetDershaneden dönüşen “Temel” ve “Hazırlık” Liseleri, Anadolu Liselerini boşaltıyor. Yıllarca çok çalışarak girdikleri okulları, “üniversite sınavını kazanamama korkusu” ile bırakan öğrenciler, hem Lise öğrenimi görecekleri hem de dershane sistemiyle sınavlara hazırlanacakları liselere kayıt yaptırıyor.
Temel liselere, en çok Anadolu Liseleri’nden geçiş var. Özel okullardan gidenlerin sayısı şimdilik az. Veliler, dershaneler kapanınca özel ders aldıracak gücü de yoksa bu ihtiyacın nasıl karşılanacağını düşünüyor. Özel okulların çoğu, şimdiden ücretli ya da ücretsiz takviye kursları açacağını ve öğrencilerini ortada bırakmayacağını açıkladı. Bir bölümü ek öğretmen alıyor, bir bölümü kendi öğretmenleri ile bu ihtiyacı karşılıyor ancak hemen hepsi içerik ve deneme sınavları satın alıyor. Cumartesi günleri de yapılacak bu ek etütler için de ciddi bütçeler ayrılıyor.
En çok 18 TL
Ancak resmi okullarda, ek dersler için düşünülen en çok 18 TL ders saat ücreti, velilere bu işin yapılması için inandırıcı gelmiyor. Bu nedenle de bu okullardan geçiş daha çok oluyor. Güçlü resmi okullar, okul aile birliklerini devreye sokarak ek öğretmen ve içerik konusunda çalışmalar yaparak okullarını korumaya çalışıyor.
Yılların emeği...
Temel ve Hazırlık liselerine kayıt yaptıranlar arasında, aralarında Kadıköy Anadolu, Adnan Menderes, Beyoğlu Anadolu, Haydarpaşa gibi öğrencilerin yıllarca çok çalışarak girmeyi başardığı geleneği olan okulların öğrencileri de bulunuyor. Öğrenciler, diplomalarında bu okullar yerine “Hazırlık Lisesi” yazacak olmasından üzüntü duysalar da başka çareleri olmadığını, kayıtlarını eski okulda bırakmaları halinde üniversite kazanamayacakları kaygısını yaşadıklarını söylüyor.
Hazırlık liselerinden birinin yöneticisi, “Anadolu Liseleri boşalıyor, ilerleyen dönemde daha da boşalacak ama onlar hâlâ bunun farkında değil! 12. sınıflar başta olmak üzere tüm sınıflardan kayıt alıyoruz. Bizlere ne kadar kontenjan verilirse doldururuz” diyor.
‘Kaçak dershane gibi’ Bir özel okul yöneticisi, Temel Liselere geçmeyi düşünen öğrencilere şu uyarılarda bulunuyor: “Eskiden bizler haftada 40 saat ders verir, aynı zamanda öğrenci için hayati olan notla ölçme değerlendirmeyi yapar ve hepsinden önemlisi dershanelere göre bayağı ağır sayılacak bir disiplin uygulayarak eğitim sürecini yürütürdük. Burada öğrencinin öğrenme hızı ve geldiği nokta da gözlenerek kişiye özel geri besleme ve eksiklerin tamamlanması için etüt de yapılırdı. Lise son sınıflarda öğrencinin son 2-3 üç ay kaçtığı doğrudur ama buna sıcak bakmayan okullarda da öğrenciye bu son 2 ayda ders yerine sınırsız etüt yapar ve sadece çözülmesini istediği soruları çözerdik. Şimdi temel lise, bir okulun yapması gereken her şeyi yapıp üzerine bu makyajı yapmaya kalkacak! Hem de söz edilen ders saatleri, ikili öğretim ve yüz yüze 25 saat ders yaparak, kimse kusura bakmasın ama bu mümkün değil. Ancak çok güçlü dershanelerden dönen temel liseler haftada 40-52 saat yüz yüze ders ya da etütle, minimum 15-16 bin TL ücret ile az sayıda öğrenciye eskinin özel sınıfları gibi sınıflarda başarılı olabilirler. Diğerlerinin büyük bölümü, her şeyi bir yana bırakıp kaçak dershane gibi sadece sınavla ilgili dersleri yapar ama altyapı eksikse başarılı da olamazlar. Gerçi resmi okullarda boş geçen dersler ve yok hükmündeki öğretmenlere rağmen başarılı olan parlak çocuklar düşünülürse bu çocuklar için bu temel liselere gitmek pek kayıp olmaz. Ancak bizdeki öğrenciler gibi olağanüstü ihtimam ve bire bir destekle parlatılan öğrenciler için bu okullar yıkıcı olabilir.” |
Özel okuldan gelen öğrenci az
Uğur hazırlık liseleri yöneticileri, konuyla ilgili sorularımıza yanıtları şöyle:
- Uğur liselerine en çok hangi okullardan gelen öğrenci var?
Tüm okul gruplarından gelen öğrenciler olmakla birlikte Anadolu Liselerinden gelen öğrenciler daha fazla.
Dershane desteği
- Size kayıt yaptıranlar arasında geleneği olan, girilmesi için yıllarca çalışılan köklü Anadolu Liseleri var mı?
Çok fazla yok. İsim vermek pek doğru olmayacaktır.
- Neden geliyorlar?
Gelecek yıl ve sonrasında dershane desteğiyle ulusal sınavlara hazırlanma olanağının ortadan kalkması, öğrencileri ve aileleri arayışa itiyor.
Yabancı okul yok
- Özel okullardan gelen öğrenci var mı? Hangileri, yabancı özel okul var mı?
Özel okullardan gelen öğrenci sayısı çok çok az. Yabancı özel okullardan gelen öğrenci yok.
- Özel ya da devlet okullarında üniversite hazırlıkla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilginiz var mı? Sizden destek isteniyor mu?
Yayınla çözüm
Okullardaki üniversite sınavlarına hazırlıkla ilgili yapılan çalışmaları gözlemliyoruz. Genellikle öğrencilere yayın desteği vermeyi planlıyor, sınavlara hazırlık kursları düzenliyorlar. Uğur okullarından da yayın, deneme sınavı, programlama desteği isteniyor.