Telekulak komisyonu raporunu yazıyor
Kamuoyunda Telekulak Komisyonu olarak tanımlanan Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, rapor yazımına başladı.
cumhuriyet.com.trEdinilen bilgiye göre komisyon raporunda, kapalı-açık izleme ve dinlemelerden GSM ve Wi-Fi böceklere, optik ve akustik dinlemelerden sahte baz istasyonlarına, donanım-yazılım üzerinden yapılan dinleme ve izlemelerden istemdışı emisyonları kullanarak yapılan takiplere kadar alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken yasal düzenlemelere yer verecek.
Raporda, kamuoyunda özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği yönünde tartışmalara neden olan mobeseler de ''İzleme Sistemleri'' başlığı altında yer alacak. Bu başlık altında ayrıca karayolları, EDS ve özel güvenlik kameraları da ele alınacak.
''Mahremiyet'' başlıklı bir bölümün de bulunacağı raporda, bu konuda yapılması gereken yasal düzenlemelere yer verilecek. Raporda, kritik altyapılar için milli olmayan sistemlerin kullanılmasının getireceği sıkıntılar ve olası çözümlere de değinilecek.
Komisyonun çalışmaları
Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, çalışmaları çerçevesinde 12 toplantı yaptı. Komisyon bünyesinde kurulan Teknik Alt Komisyon 4, Hukuk Alt Komisyonu ise 9 toplantı gerçekleştirdi.
Komisyon aralarında Adalet, Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi bakanlıklarının da bulunduğu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türksat, Telekom, GSM operatörleri, MİT, Jandarma ve Emniyet istihbarat gibi kurumların yetkililerinden bilgi aldı.
İstihbaratçılardan Bülent Orakoğlu, Osman Ak, Sabri Uzun ve Emin Aslan'ın bilgisine başvuran komisyon, bazı gazetelerin Ankara temsilcileri ile genel yayın yönetmenlerini de dinledi.
Çalışmaları süresince komisyona toplam 17 başvuru yapıldı. Komisyona, ''Odatv davası'' tutuksuz sanıklarından Nedim Şener, ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Sedat Peker ve Avukat Serdar Öztürk ile ''Ergenekon'' ve ''Balyoz'' davalarının tutuklu sanığı emekli Albay Dursun Çiçek de başvurmuştu.