"Telekom özelleştirmesi incelenecek bir vakadır"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde yapılan yanlışlıklar yapıldığını öne sürerek, "Türk Telekom'un özelleştirilmesi, hem Türkiye'de hem de dünyada kamu yararının ve kamu çıkarının korunması açısından incelenecek bir vakadır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Telekomcular Derneği Başkanı Zafer Tekbudak ve beraberindeki heyetle DSP Genel Merkezi'nde görüştü. Tekbudak, Türk Telekom'un özelleştirilmesinden sonra kamuya geçenlerin kurduğu bir dernek olduklarını bildirdi ve "Türk Telekom özelleştikten sonra yaklaşık 34 bin kişi emekli oldu. Çalışanların bir kısmı da diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildi. Bu arkadaşlarımızın birçoğu uzmandı. Ama yazık ki gittikleri kurumlarda uzmanlık alanları dışında çalıştırılmaya başlandı. Türk Telekom'da özellikle teknik personele yapılan yatırım inkar edilmeyecek kadar büyük rakamlar teşkil ediyor. Teknisyenler yurt dışında onlarca eğitim alarak bu seviyeye gelmiştir. Özelleştirmeden sonra hepsine kapı gösterildi" diye konuştu. Bu konuya bir çözüm için ziyarette bulunduklarını bildiren Tekbudak, kendilerine destek olunmasını istedi.


"Siyaseten ve madden her zaman hesap sorulabilir"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, partisinin bu konuyu hep gündemde tuttuğunu belirterek "Türk Telekom'un özelleştirilmesi hem Türkiye'de hem dünyada kamu yararının ve kamu çıkarının korunması açısından incelenecek bir vakadır. Türk Telekom özelleştirilmiş, hukuk sistemimize göre yapacak bir şey yok. Ama burada yapılan yanlışlıkların siyaseten ve madden sorumlularından her zaman hesap sorulabilir. Bunun zaman aşımı olmayacaktır" diye konuştu.

DSP'li milletvekillerinin zaman zaman bu konuyu Parlamento gündemine taşıdığını anımsatan Türker, "Özelleştirmenin getirisinden çok götürüsünün olduğu, Telekom'la birlikte birkaç büyük ölçekli KİT'in özelleştirilmesi sonrasında ortaya çıkmıştır" dedi.

Türker, Türkiye'de yapılan özelleştirmelerin 'sermayeyi tabana yayma, rekabeti sağlama' amacına yönelik olmadığına da dikkat çekti ve kamunun elindeki tekel yetkisinin, kapital sahiplerine devredildiğini, bundan da belli bir azınlığın yararlandığını anlattı. Telekom özelleştirilirken, çok sayıda şirketin devreye girmesi, rekabetin tam olarak sağlanması gerektiğini ama bunun yapılmadığını kaydeden Türker, DSP'nin bu konunun takipçisi olacağını söyledi.

Görüşmede DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit ile DSP Genel Başkan Yardımcısı Önder Aksakal da hazır bulundu. Macit, Telekom'un taşınmazlarının satışında da hileye başvurulduğunu ifade etti ve gazetelere "sahibinden satılık gayrimenkul" ilanları verildiğini ve Telekom'un içinin bu şekilde boşaltıldığını anlattı.