Teksas'ta Türk festivali

ABD'nin Houston kentinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen geleneksel "Türk Kültürleri ve Çocuk Festivali", 7'den 77'ye binlerce Türk ve Amerikalı'ya keyifli bir hafta sonu yaşattı.

cumhuriyet.com.tr

Raindrop Türkevi, Amerikalılar ve Avrasyalılar Turkuvaz Konseyi ve Houston-İstanbul Kardeş Şehirler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen festivale Teksas ve çevre eyaletlerden 30 bin civarında kişi katıldı. Aralarında Türk, Amerikalı ve birçok farklı din ve ırka mensup kişilerin yer aldığı katılımcılar, Türkiye'den Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a, oradan da Bosna-Hersek'e kadar uzanan geniş coğrafyanın zengin kültür miraslarını görme şansı yakaladı.

Houston kent merkezinde gökdelenler arasındaki Hermann Meydanı'nda yapılan, Teksas eyaletinin en büyük 4'üncü festivali niteliğindeki "Türk Kültürleri ve Çocuk Festivali", hem Türkiye, hem de ABD'den üst düzey katılıma sahne oldu. Festivale Türkiye'den AK Parti Rize milletvekili Ali Bayramoğlu, AK Parti Konya milletvekili Orhan Erdem, Bursa Yıldırım Belediyesi Başkanı Özgen Keskin, Türkiye'nin Houston Başkonsolosu Akil Öktem ile Amerikan tarafından Temsilciler Meclisinde Demokrat Parti Teksas milletvekilleri Al Green ve Sheila Jackson Lee ile Houston Belediye Başkanı Annise Parker da katıldı.

Türk kültürüne ait etkinliklerle adeta Türkiye ve Türk dünyasını Teksas'a getiren festivalde, hem çocuklar, hem de yetişkinler için faaliyetlere yer verildi. Çocuklar, kendileri için kurulan sahnede hünerlerini sergilerken, hayvanat bahçesinde hayvanları beslediler, atlı karıncalara bindiler. Çocuklar için düzenlenen gölge oyunları, kuklalar, çeşitli oyunlar, eğlenceli yarışmalar ve kültürel aktiviteler de onlara keyifli dakikalar geçirtti.

Osmanlı çadırı, Sultanahmet Camii modeli, Türk kıraathanesi ve Mevlevi çadırı gibi mekanlar ile mevlevi ve sufi müziği, halk oyunları, Türk dünyası müzikleri gibi etkinliklere yer verilen festivalde, 50'den fazla bölümde ebru, hat sanatı, seramik, taş oyma, çini, tezhip, Türk halısı gibi çeşitli el sanatları sergilendi. Amerikalılar özellikle, iç duvarlarında İslam diniyle ilgili bilgilerin yer aldığı Sultanahmet Camii modeli ile el sanatlarının sergilendiği stantlara yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'den ve Orta Asya'dan sadece festival için gelen usta sanatçılar, sanatlarını sergilerken hem bilgilendirdiler, hem de izleyenleri büyülediler.

Türk yemeklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu

Festivalde kebaplar, döner, tatlılar, mantı, baklava, lokum, çerez, Türk kahvesi gibi geleneksel Türk lezzetleri de katılımcıların yoğun ilgisini çekerken, yemek stantlarının önünde uzun kuyrukların oluştuğu gözlendi. Gözde tatlıların başında ise baklava geldi. Baklavayı ilk kez tadan bazı Amerikalıların hayran kaldığı gözlendi. Özellikle mantı ve dönere talebin yüksek olması dikkatleri çekti.

Folklor ekiplerinin Anadolu insanının asırlardır süregelen örf ve adetlerini yansıtan figürlerini sergilediği festivalde, İstanbul Hüdai Tasavvuf Müziği ve Semazen Korosu bu yılki festivalin gözde ekipleri arasında yer aldı. Semazenlerinin Mevlana hoşgörüsünü yansıtan sema gösterisi de yaptığı koroya Bursa Valiliği, Yıldırım ve Üsküdar Belediyeleri sponsor oldu. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, 3 yıldır sanatçı göndererek katkı yaptığı festivale bu yıl 10 kişilik Bursa ekibiyle bizzat katıldı.

Yine Bursa Valiliğinin sponsorluğuyla sahnede yerini alan Bursa Sanat ve Halk Müziği Topluluğu da vatan hasreti çeken gurbetçileri memleket havalarıyla coşturdu. Festivalde zengin kültür birikimlerini sergilemek üzere Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Arnavutluk ve Bosna'dan katılımcıların yanı sıra Ahıska Türkleri de yer aldı. Bu yılın misafir ülkeleri de Endonezya, Japonya ve Meksika oldu.