Teknolojiler bizi özgür kılacak...
Steven Soderbergh tamamını Iphone kamerasıyla çektiği “Unsane” ile Hollywood’a veda mesajları veriyor.
Esin Küçüktepepınar
Steven Soderbergh, tamamını Iphone kamerasıyla çektiği psikolijik gerilim filmi “Unsane” ile geldiği Berlinale’de Hollywood’a veda edeceği mesajını yineliyor. “Ocean’s Eleven” maceralarıyla yüksek gişe hasılatına imza atarak Hollywood’un en makbul yönetmenlerinden birisi olan Steven Soderbergh belli ki artık özgürlüğünü temelli ilan etmek istiyor. Bir kaç ay önce Tokyo Film Festivali’nde konuştuğumuzda “Çok acımasız bir piyasada çalışıyorum, işimi seviyorum ama artık kendi kurallarıma göre oynamak istiyorum” diyen Soderbergh bu kez Berlinale’de karşımıza çıktığında yarışma dışı olarak gösterilen filmiyle bildik meşakkatli yapım sürecini bambaşka bir aşamaya çekmenin yaşattığı keyiften söz ediyor.
Şimdilerde şahane filmi “Florida Project” ile gündeme gelen Sean Baker’ın “Tangerine”de layıkıyla yaptığı gibi filmin tamamını İPhone 7 ile çeken ilk yönetmen değil Soderbergh. Ama Baker’dan farklı olarak “Unsane”de bu teknolojyi tercih etmesinin nedenini sadece bütçe sıkıntısına bağlamıyor:”Öncelikle müthiş bir özgürlük duygusu veriyor. Kamerayı nereye koyacağınızı bulduktan sonra ışıktı, binbir çeşit mercekti, 10 saat uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Öbür türlü hayatınız sette dekor hazırlanmasını beklemekle geçebilir. Oysa ki al telefonu, koy istediğin yere ve çekmeye başla” diyerek heyecanla açıklıyor.” Niyeti bir zamanlarki genç ve hevesli sinemacıyı yeniden ortaya çıkarmak. “Trafik” ile aldığı en iyi yönetmen Oscar’ından da çok önce, Amerikan bağımsız sinema ortamlarının yeni yeni oluştuğu döneme, Altın Palmiye’li “Sex, Lies and Videotapes” ile adını duyurduğu zamanları özlüyor:
Bir nevi ne kadar çok özgürlük o kadar az bütçe. İşte yeni teknolojiler bize bu olanağı veriyor. Diğital kameralar artık cebimize kadar girdi. Dolayısıyla bunu parasızlıktan bir çözüm olarak değil, basbayağı sinemanın geleceği olarak kullanabiliriz”. Claire Foy’un canlandırdığı genç bir kadının, tacizcisi yüzünden yaşadığı psikolojik sorunları anlatmaya gittiği bir klinikte, isteği dışında alıkonulmasını anlatan hikâyesiyle “Unsane”, gerilim atmosferini layıkıyla yaratmış yani cep telefonu kamerası türün gereklerini itinayla yerine getirmiş oluyor. Sağlık tekelinin üçkağıtlarını da açık eden, kadın tazicizini de henüz skandallar patlamadan senaryosuna dahil eden film, yine de “B tipi” filmlerin bayıldığımız aksaklıklarından ziyade senaryosundaki bazı boşluklar nedeniyle arada tekliyor. Yine de haklı olarak “Ben çok memnunum filmden. Her şeye razıyım, izleyici de eleştirmen de yorumunu yapsın, buradan yola çıktık, daha ileri gideceğimize inanıyorum. Her şey yolunda giderse artık sinemaya böyle devam etmek isterim” diyor.