TEKEL'e destek veren liseliler okuldan atıldı
Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nde okuyan 24 öğrenci, okulda TEKEL işçilerine destek etkinliği düzenledikleri için ilçe milli eğitim müdürlüğünün kararıyla okuldan atıldı. Veliler, öğrencilerin okulla ilişkilerinin kesilmesine tepki gösterirken öğrenciler okul değiştirmeyeceklerini belirtti.
cumhuriyet.com.trLise öğrencileri, Ankara’da direniş yapan TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla okulda 25 Şubat 2010 tarihinde etkinlik düzenledi. Yaklaşık bir saat süren etkinliğe öğrencilerden büyük destek geldi. Etkinlik sonrası okul yönetimi öğrencileri disipline verdi. İlk önce rehberlik öğretmenleri ile görüşen öğrenciler daha sonra savunmaları alınarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Disiplin Kurulu’na sevk edildi. 16 Mart Salı günü de öğrencilerin okulla ilişkilerinin kesildiği bilgisi velilere bildirildi. Veliler okul yönetiminin verdiği tasdiknameleri almadı ve olaya tepki gösterdi. Öğrenciler olayın ardından okullarına gitmeye devam etti. Tasdikname belgesi öğrencilerin ev adreslerine geldiği zaman 24 öğrencinin okullarıyla ilişkisi kesilecek.
Öğrenci velisi Tülay Temel çocuklarının eğitiminin bu şekilde engellenmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Temel, “Türkiye’nin her ilinden işçilere destek veriyorlar. Bunu neden bu duruma getirdiler? Çocuğumun okulunun bitmesine 3-4 ay kaldı. Başka okula asla göndermem. Çocuğumun dersleri de çok iyi. Böyle bir kararı kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise eylemin karşılığının “örgün eğitim dışına çıkarılması” olduğunu ancak çocukların eğitime devam etmesi için bunun hafifletildiğini ve “tasdikname” ile cezalandırıldıklarını savundu. Yetkililer, öğrencilerin eğitimlerine başka okullarda devam edebileceğini belirtti.
Öğrencilere Türkel sahip çıktı
TEKGIDA-İŞ Genel Başkanı Mustafa Türkel, İstanbul Çekmeköy'de Mehmetçik Lisesi'nde TEKEL işçilerine destek verdiği gerekçesiyle 24 öğrencinin okuldan atılmasına ilişkin "Bu faşizmdir, hem de su katılmamış faşizmdir" dedi.
Türkel, öğrencilerin okuldan atılmasıyla ilgili dün öğleden sonra birkaç kez okul müdürünü ve İl Milli Eğitim'i aradığını ancak ulaşamadığını söyledi.
Bu gün konuyla ilgili yazılı bir açıklama da yapacaklarını kaydeden Türkel, gerekirse protesto etmek için kitlesel olarak okula gidebileceklerini belirtti. Türkel öğrencelerin tasdiknameyle okuldan atılmasını şiddetle reddettiklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye'de demokratikleşmenin ve şeffaflaşmanın konuşulduğu bir ortamda öğrenciler bir eyleme destek veriyor, gönül ilişkisi kuruyor. Bu fiziki anlamda destek bile değil, bir gönül desteği kuruyor diye siz bu öğrencileri okuldan atmaya kalkarsanız, bunu adı faşizmdir. Hem de su katılmamış faşizmdir. Böyle şey olur mu? Bunların yakasını bırakmayız. Öğrencilerimize hukuki anlamda destek vereceğiz. Yarın öbür gün, o okulun önünde bir görüntü yaparız. Hocalar nasılmış demokrasi görsünler diye. Öğrenciler dava açtı, hukuki destek verildi. TÜBİTAK'taki Aynur Çamalan'la ilgili de arkadaşlar hukuki destek sağlıyor. Ona sendikası sahip çıkıyor zaten. Hukuki anlamda orada bir sorunla karşılaşılırsa o arkadaşa maddi desteği sağlayacağız."
"Dosya İl Disiplin Kurulu'nda görüşülecek"
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesinde ''eylem yaptıkları'' gerekçesiyle okul disiplin kurulu tarafından tasdikname verilerek uzaklaştırılan 24 öğrencinin dosyasının İl Disiplin Kurulunda görüşüleceğini bildirdi.
Yıldız, yaptığı açıklamada, 24 öğrenciyle ilgili dosyayı ilçeden istediğini ve bugün İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ulaştığını, ancak kararın İl Disiplin Kurulunda görüşüldükten sonra önümüzdeki hafta içinde açıklanacağını söyledi.
Tasdikname verilen öğrencilerden 5'inin başka okula yerleştiğini, geriye kalan 19 öğrencinin velisinden disiplin cezasına itiraz gelmediğini belirten Yıldız, ''Velilerin karara itiraz hakkı var. Ancak şu ana kadar bize ulaşan bir itiraz dilekçesi yok. Bir haftalık itiraz süresi var. İtiraz olmadan karar düzeltme noktasında olmayız. Gerekçeleri bakımından niçin itiraz ettikleri, cezayı fazla mı, yersiz mi buluyorlar, buna dilekçede yer vermeleri gerekiyor. İl Disiplin Kurulunun ilçenin üzerinde yetkisi var. Dosyaya ve itirazlara bakarak bunun bir altını verebilir, bulunduğu okuldan birkaç gün uzaklaştırma gibi ya da aynen onayabilir'' diye konuştu.
Dosyaya bakmadıkları için içeriğini bilmediğini, ancak aldığı bilgiye göre yaklaşık 150 çocuğun eyleme katıldığını, yasa dışı slogan attığını ve döviz astığını, bunun üzerine de idarenin çocukları uyardığını anlatan Yıldız, çocuklardan büyük bölümünün uyarı üzerine eylemi sonlandırdığını, geriye kalan 24 çocuğun ise oturmaya devam ederek eylemi sürdürdüğünü söyledi.
Yıldız, eğitimci olarak bu çocukların hepsinin kendi çocukları olduğunu belirterek, hepsini sistem içinde tutmanın ve güvenli ortamlarda eğitim ve öğretimlerini sürdürmelerini sağlamanın görevleri olduğunu kaydetti.
Muammer Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ceza vermek eğitimcinin derdi olmamalı. Bu bizi mutlu etmez. Sağlıklı ve güvenli ortamlarda eğitimi devam ettirmek amacımız. Çocuklar şu anda kendi okullarına devam ediyorlar. İşlemler sonuçlandıktan sonra verilecek karara göre hareket edilecek. Tasdikname almak, çocukların örgün öğretimin dışına çıkarıldığı anlamına gelmiyor. Çocuklar başka bir okulda öğrenimini sürdürüyor. Bir taraftan çocuklarımızın hakkını savunmak durumundayız. Diğer taraftan da genel anlamda okul ortamını güvenli hale getirmek, diğer çocukların haklarını korumak görevimiz de var.''