TEKEL direnişi fotoğraf sergisi
Dünyadaki olaylar fotoğrafçıların yollara düşüp o anları tespit etmesine neden oluyor. Avrupa'nın meşhur kül bulutları kimbilir kaç kişinin makinesinden çekildiler ve ileride bize nasıl yansıyacaklar.
cumhuriyet.com.trÜlkemizde anma günleri gibi doğal felaketler, acılar ya da siyasi durumlar sıklıkla kullanılan konulardan. Son derece hareketli, etkileyici bir yapımız var. Fotoğrafçılar için adeta biçilmiş kaftanız.
Alpay Tuğlu ve Aykut Tölegen TEKEL işçilerinin direnişlerini, direnişe destek veren kurumları, insanları ile birlikte ele almışlar. Birbirlerinden habersiz çalışıp ardından bir ikili olarak hazırladıkları fotoğraf sergilerinde birçok resimsel örgüye örnek olacak işleri seçmişler. Özellikle hareketin ve rengin yoğunluğu iki sanatçının ortak noktaları. Direnişçilerin kurdukları çadırların kuşbakışı görünümlerinden çekilen fotoğraflar, resimdeki geometrik soyutlamaları anımsatacak kesinlikteler. Yürüyüşlerden kesitler ise katılan grupların çoşkusunu yaşatıyorlar, dışavurumcu bir tavır bu.
Aslında fotoğraf, “an’ı belgelemektir” bir anlamda. Bir başka deyişle “Zaman içindeki yaşanmışlıklara dair olandır.” Biliyoruz. Sergide bunu görürken aynı zamanda da fotoğrafın akıllarda kalıcılığının -etkileyicilik anlamında- kesinlikle ışık, hareket, doku, ritm gibi birçok plastik özellikten geçtiğine değiniyoruz. Serginin bu yönünden bahsetmek ayrı bir keyif.
Bindallı Sanatevi’ndeki fotoğrafları 8 Mayıs’a kadar izleyebilirsiniz.