Tek yol, Yeşil Yol
Rize Özel İdaresi, Çamlıhemşin yaylalarını tahrip eden Yeşil Yol’un kullanılması için eski yolları “doğaya terk edecek.” Doğaya verilen zararı kabul eden özel idare, alınan kararla zararın minimize edileceğini savundu.
Hazal OcakDoğa harikası Çamlıhemşin yaylaları arasına yeni yolların açılmasına izin veren Rize İl Özel İdaresi, bu kez ilginç bir karara imza attı. İdare, tahribata neden olan Yeşil Yol’u överek sadece bu yolun kullanılması için bazı yolları ormana terk etti. Avukat İbrahim Demirci, “Ayder’i düzeltmek için uğraşan bakanlıklar, Rize Valiliği neden diğer yaylaların özel idare tarafından Ayder’e çevrildiğini görmek, duymak istemiyor” dedi.
Rize İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi, 2 Temmuz’da toplandı. Kaçkar Dağları’nın kuzey yakasından geçen Yeşil Yol projesinin büyük bölümünün tamamlandığı belirtilen toplantıda, araçla ulaşımın da sağlandığı kaydedildi. İdare kararında, “Mühendislik olarak çok iyi çalışılmış Yeşil Yol, ulaşımda kolaylık ve bütünlük sağladığı için aynı bölgelerden geçmiş yıllarda projesiz ve plansızca yanlış güzergâhlarda yapılmış olan ve 1800 rakım orman çizgisinin altından geçmekte olan eski yayla yollarının birçok bölümü Yeşil Yol çalışmasının bitirilmesinden dolayı atıl hale gelmiştir” ifadelerini kullandı. Toplantıda bu kapsamda şu üç yolun doğaya terk edilmesi kararlaştırıldı:
- Çamlıhemşin Ayder Yaylası, Avusor Yaylası yolu, Huser Yaylası yol bağlantısının 3 bin 800 metre bölümü eski yol,
- Çamlıhemşin Tar Deresi, A.Kaçkar Yayla bölgesi, Huser Yaylası A.Kaçkar Yayla yolu 2 etap bağlantısının 4 bin 100 metre bölümü,
-Ardeşen Tunca bölgesi Sarımangane Deremezra bağlantısı 5 bin 100 metre bağlantı yolu.
İdare toplamda 13 bin metre bu yolların yol ağından çıkarılarak bakım onarım işlemlerinin yapılmamasına, doğaya terk edilmesine ve bu yollara fidan dikilmesine karar verdi.
Zarar itirafı
Son olarak idare kararında şu ifadelere yer verdi: “Bu çalışmayla toplamda 270 kilometre uzunluğunda olan Yeşil Yol güzergâhında açılmış olan 65 kilometre yeni yol karşılığı, ilk etapta 13 kilometre eski açılmış yolun doğaya terk edilmesiyle 5’te 1 oranında doğaya verilen zararın minimize edilmesi sağlanmış oldu” ifadeleri yer aldı.
‘Acil müdahale bekliyoruz’
Bölge sakini avukat İbrahim Demir, “Kapatılan, ormana devredilen yayla yollarını da özel idare yapmıştı. Bu karar, Yeşil Yol’a neden ihtiyaç olmadığının en pişkin izahıdır. Özel idare, yarın öbür gün açacağı yeni dağ yolları için bugünden, peşinen gerekçe üretiyor. Mahkemelerin, ilgili bakanlıkların özel idareye acilen müdahalesini bekliyoruz” diye konuştu.