'Tek nükleer santral yetmez'
Enerji Bakanı Bakanı Taner Yıldız, tek nükleer santralle yetinmeyeceklerini belirterek, "İkinci ve hatta üçüncü santrallerin de 2023 yılında işletmede olduğu bir Türkiye göreceğiz inşallah" dedi.
cumhuriyet.com.trAnkara Rixos Otelinde düzenlenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Toplantısında katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) nedeniyle 27 Mart 2011 tarihinde planlanan ileri saat uygulamasının tarihinin değiştirilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, dün konuyu Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile görüştüklerini söyledi.
İleri saat uygulamasına 27 Mart tarihinde gece 03.00'de değil de gündüz geçilmesi halinde neler olabileceğine de baktıklarını anlatan Yıldız, ''Havayolu seferlerinden Diyanet İşlerinin açıkladığı saatlere kadar birçok kurum etkilenecek. Bunların hepsi incelendikten sonra ilk Bakanlar Kurulu toplantısına bu konu iletilecek. Çıkacak sonucu hep beraber kamuoyu ile paylaşacağız'' dedi.
Yıldız, 114 kamu kurum ve kuruluştan üst düzey yetkililerin bulunduğu Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında kamu kurumlarını bilgilendirme toplantısına katıldı. Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin her yönüyle çoktan modern bir ülke olması gerektiğini vurgulayarak, bu noktada da nükleer santral yapma konusunda çok kararlı olduklarının altını çizdi. Türkiye'nin toplamda enerji ithalatına bağımlılığının yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Dolayısıyla Türkiye'nin yılda yüzde 7-8'lik bir büyüme gerçekleştirdiğini hesaba kattığımızda her yıl yaklaşık 4 bin-5 bin megavatlık bir santrale denk geliyor. Yani bu Akkuyu'da yapacağımız santral Türkiye'nin hemen hemen 1 yıllık büyümesine karşılık gelen bir rakam. Bizim daha çok şey yapmamız lazım" dedi.
'Daha önce Rusya ile hiç bu kadar büyük bir iş yapılmamıştı'
Yıldız, 40-50 yıllıdır 4 defa nükleer santral yapma teşebbüsünde bulunulduğunu belirterek, "Bunların hiç birinde şu andaki safhaya hiçbir zaman gelmemiş. İlk defa böyle bir aşamada bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Yıldız, nükleer santralin yapımı konusunda toplumun her katmanında bilinç oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yıldız, "Nükleer santralle alakalı oluşturulacak kamuoyu, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla oluşturulacak kamuoyu ile birbirine paraleldir" dedi. Bakan Taner Yıldız, geçmişte Türkiye ile Rusya'nın birçok işbirliği yaptığını ancak hiçbir zaman bu kadar blok ve büyük bir işin doğrudan yatırım olarak gerçekleşmediğini belirterek, söz konusu projenin aynı zamanda bir prestij projesi haline geldiğini kaydetti.
'Nükleer santralin ithalat bağımlılığını da düşürecek'
Nükleer santral yakıtı ithal edilse bile doğalgazdan daha ucuza geleceğini belirten Enerji Bakanı Yıldız, bu nedenle nükleer santralin ithalat bağımlılığını da düşüreceğini kaydetti. Yıldız, "Bizim yalnızca tek nükleer santralle yetinmeyeceğimizin tekrar altını çizmek isterim. İkinci ve hatta üçüncü santrallerin de 2023 yılında işletmede olduğu bir Türkiye göreceğiz inşallah. İster yukarıdan aşağı, ister sağdan sola ne tarafa bakarsak bakalım Türkiye'nin gelişen yüzünde nükleer santrali göreceğiz" ifadelerini kullandı.
'Torunlarımız bu santralin işletildiğini görmüş olacak'
Bakan Yıldız, 3'üncü nesil ve uygulaması olan santrallerin Türkiye'ye kazandırılacağını belirterek, bu proje ile birlikte Türkiye'nin nükleer santral ailesinin 30 civarındaki üyesinden birisini olacağını kaydetti. Bakan Yıldız, nükleer santral konusundaki kararlılıklarının çok net olduğunu vurgulayarak, "Ok yaydan artık fırlamıştır. Bu proje sadece bugünün değil yaklaşık 100 yıllık bir projedir. Lisanslaması, inşaatı ve işletme süresi itibariyle baktığımızda 75-80 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bizim çocuklarımız, torunlarımız bu santralin işletildiğini görmüş olacaklar" ifadelerini kullandı. Rusya ile ilişkilerinin artırılması konusunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Yıldız iki ülke arasındaki ilişkilerin arttırılmasıyla birlikte üniversitelerde Rus Dili ve Edebiyatı bölümlerinin artmaya başladığına dikkat çekti.
Yaz saati uygulaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız toplantının ardından bir gazetecinin yaz saati uygulaması hakkında sorduğu soru üzerine, dün konuyu Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini belirterek, "Yaz saati uygulamasına 27 Mart tarihinde değil de ertesi gün geçilmesi halinde havayolu seferlerinden, Diyanet İşlerinin açıkladığı saatlere kadar birçok kurum etkilenecek. Bunların hepsi incelendikten sonra ilk Bakanlar Kurulu toplantısına bu konu tartışacağı" dedi.