Tek gümrük modeli temeli en geç Kasım'da
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Suriye Nusaybin sınır kapısındaki tek gümrük sahası projesinin temelinin en geç Kasım ayında atılacağını söyledi.
cumhuriyet.com.trYazıcı, Türkiye-Suriye sınır kapılarının tek pencere, gümrük sahalarının müşterek sahalara dönüştürülmesine ilişkin pilot bölge olarak belirlenen Nusaybin-Kamışlı sınır kapısındaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Yap-işlet-devlet modeli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı Gümrük Turizm İşletmeleri A.Ş tarafından yapılacak olan genel adıyla ortak sınır kapısının temelinin en geç Kasım ayında atılacağını belirten Yazıcı, ''(Suriye ile) gümrük işlemleri ile ilgili müşterek verilerin karşılıklı değişimini sağlayacak teknik altyapının oluşturulması için lojistik ve bilgi desteği sağlayacağız'' dedi.
''Toz bulutuna perdeleme modeli"
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, zaman zaman Türkiye'yi de olumsuz etkileyen Suriye üzerinden gelen toz bulutlarının engellenmesine ilişkin iki ülke arasında ortak çalışma yapıldığını söyledi. Eroğlu, Nisan ayında Suriye, İran ve Iraklı yetkililer ile biraraya geldiklerini belirterek, toz bulutuna karşı alınacak tedbirler konusunda değerlendirme yaptıklarını kaydetti.
Bu çerçevede toz bulutlarına ilişkin modelleme çalışması yaptıklarını anlatan Eroğlu, ''Toz bulutları nereden geliyor, nasıl yayılıyor, erken uyarı sistemi ile vatandaşların uyarılması gibi detayları değerlendirdik'' dedi.
Çölden gelen toz bulutlarına karşı Iğdır Aralık'ta yapılan rüzgar perdeleme modelinin uygulanabileceğini ifade eden Eroğlu, ''Iğdır, Aralık'ta rüzgar perdeleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması ile toz bulutlarını engellemeyi başardık. (Suriye'de ve Türkiye'nin güney bölgelerinde) Çöl ikliminde yetişecek bir takım ağaç türleri ve rüzgar perdeleri ile bunları önlemek mümkün'' diye konuştu.
Eroğlu, toz bulutunun yanısıra orman yangınlarının önlenmesi ve ormancılık konularında Suriye ile tam işbirliği yaptıklarını belirterek, kendi görev süresi içinde Suriye'deki 3 yangına helikopterlerle müdahale edildiğini söyledi.
Suriye'ye Türkiye'deki Yangın Harekat Merkezi benzeri bir sistem kurulmasına ilişkin çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Eroğlu, ''Merkez, önümüzdeki yıl, yangın sezonundan önce kullanılmaya başlanacak. Bilgi, teknoloji, yazılım, personel eğitimi dahil bütün destekleri bedel almadan veriyoruz'' dedi.
Bakan Eroğlu, Asi nehri üzerinde kurulacak olan Dostluk Barajı'na ilişkin ise, jeolojik çalışmaların tamamlandığını ve tatbikat projesinin hazırlanması aşamasına gelindiğini söyledi. Tatbikat projesinin tahmini olarak 1 yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini belirten Eroğlu, projenin bitmesi ile birlikte barajın temelinin atılacağını kaydetti.