Tehlikeli karışım

25-29 yaş arasında bağırsak kan seri görülme sıklığı arttı.

SİBEL BAHÇETEPE

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Turhal, gençler arasında kalın bağırsak kanserlerinin görülme sıklığının arttığını belirterek “Yaş grupları olarak bakıldığı zaman 25-29 yaşlarda kalın bağırsak kanserlerinde artış olduğunu görüyoruz. Dışkıda kan önemli bir şikâyettir, hemoroid diye ötelenebiliyor. Geçmeyen karın ağrıları da belirtiler açısından önemlidir” dedi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nce bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Onkoloji Bilimleri Kongresi” Antalya’da gerçekleştirildi. Çok sayıda ülkeden bilim insanının katıldığı kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında, kanser alanındaki gelişmeler ve tedavi yöntemleri paylaşıldı.

Hemoroidle karışıyor

Prof. Dr. Serdar Turhal, kolorektal (kalın bağırsak) kansere ilişkin yaptığı açıklamada “Bu kanser türünü her ne kadar ileri yaş grup hastalığı olarak görsek de 25- 29 yaş grubunda da kalın bağırsak kanseri görülme sıklığının arttığı ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda bize 25 yaşında biri kalın bağırsak şikâyetleriyle geldiği zaman kanseri birinci sırada düşünmüyorduk. Özellikle dışkıda kan görülüyorsa, karın ağrıları uzun süre geçmiyorsa hastalarımızın kolonoskopi yaptırmalarını öneriyoruz. Dışkıda kan görülmesi, hemoroid ile karıştırılıyor. Buna yönelik karar doktor gözetiminde verilmeli. Daha erken yaşta kemoterapi olmadan tedavisi yapılabilir” dedi.

50’den önce tarama

Gençlerde kolorektal kanser artışında alkol ve sigara tüketimini yanı sıra obezitenin de etkili olabileceğini kaydeden Turhal, “Gençler arasında artan kolorektal kanserleri erken tanısı çok önemli, bunun için de endoskopik tarama, genç hastalarda baskın olan distal kolondaki ve rektumdaki tümörlerin takibinde yararlı olabilir. Öte yandan bu kişilerin 50 yaşından önce tarama testlerine başlamaları uygun olacaktır” diye konuştu.

İmmünoterapi

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Eralp de son yıllarda ortaya çıkan immünoterapilerin akciğer kanserlerinin bazı tiplerinde kemoterapiye alternatif tedavi şekli olarak görüldüğü dile getirdi. Eralp, “Son veriler kemoterapiyle de birlikte kullanıldığı zaman daha etkili olabileceğini gösterdi. Akciğer kanserinde ilk tedavi olarak kemoterapinin yanında, immünoterapiler de bir seçenek olarak yer almaya başladı” dedi. Dernek üyesi Prof. Dr. Özlem Er ise Türkiye’de yılda 150 binin üzerinde yeni kanser vakasının ortaya çıktığını bildirdi. Kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanserinin ilk sıralarda yer almaya devam ettiğini kaydeden Sönmez, kansere yol açan çevresel faktörler arasında tütün ve tütün ürünleri kullanımının başta geldiğini vurguladı.

15 dakika yeter

Obezitenin de kanser için çok önemli risk faktörü olduğuna işaret eden Er, şöyle devam etti: “Düzenli, dengeli ve mevsiminde beslenmek çok önemli. Kırmızı etin haftada 2 günden fazlası kalın bağırsak kanserleri için risk. Özellikle cilt kanserleri için güneş ışınlarından korunmak çok önemli. D vitamini almamız için günde 15 dakika kollarımızı ve bacaklarımızı dize kadar güneşe göstermek yeterli. Bundan sonrası cilt için çok zararlı.”

Onko TV yayında

Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kanser ile ilgili toplumsal farkındalığı, bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi amaçlayan, kanser televizyonu ONKOTV’nin yayın hayatına başladığını söyledi. Gümüş, şunları kaydetti: “Onkoloji alanında bilgi kirliliği olduğunu düşünüyoruz. Halkımıza ulaşmak için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Tüm üyelerimiz, belirli konularda 2-6 dakika arasında görüşlerini ifade ediyor. Bu kapsamda Youtube üzerinden yayına başlayan ONKOTV kanalı ile kanser hastaları ve hasta yakınları başta olmak üzere halkımıza kanserle ilgili en doğru bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz. ”