Tedirginlik iliğimize dek işlemiş

Sosyal korkuların araştırıldığı bir ankete göre karşı cinse açılmaya bile çekiniyoruz.

cumhuriyet.com.tr

Araştırmaya katılanların yüzde 50’si otorite figürleriyle konuşurken kendini rahatsız hissediyor ve mümkün olduğunca yetkili veya yönetici konumunda kişilerle iletişim kurmaktan kaçınıyor. Katılımcıların 3’te 1’i de konuştuğu insanın gözlerinin içine bakmaktan da kaçındığını belirtiyor. Bilgi ölçen sınavlar da toplumun yüzde 50’sinde tedirginlik yaratıyor.

Türk insanının karşı cinsle yakınlaşması yüzde 60’ında strese yol açıyor, bu nedenle birçok kişi ilgi duyduğu kişiyle iletişime geçmekten kaçınıyor. Türk insanının en büyük sosyal korkusu da “topluluk önünde hazırlıksız konuşma yapmak.”

www.turk.net’in Türkiye genelinde yaptırdığı “sosyal korkularımız” araştırması, Türk insanının sosyal korkularını ortaya koydu. Araştırmada “Sosyal medya ile ilişkilerimizin bu kadar yoğun olduğu toplumumuzda, kendimizi insanlarla etkileşimde ne kadar rahat hissediyoruz?” sorusuna yanıt arandı. 78 kentten, 18-71 yaş arasındaki 3 bin katılımcının verdiği yanıtlar, Türkiye’nin sosyal ilişkilerle ilgili dinamiklerini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 80’i “bir toplantıda hazırlık yapmadan konuşma” durumunu kaygı verici buluyor ve hazırlıksız konuşma yapmaktan mümkünse kaçınıyor. Toplumun çekindiği bir diğer şey de topluluk önünde konuşmak. Araştırmaya katılanların yüzde 50’den fazlası tüm ilginin onların üzerinde olduğu bu aktiviteyi tedirginlik verici buluyor.