Tedaviye dayanıklı tüberküloz çoğalıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gittikçe çoğalan tedaviye dirençli tüberküloz vakalarının halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğunu, çünkü bu vakaların çok azının teşhis edildiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Tüberkülozu ele alan yeni raporu açıklayan DSÖ'nün dirençli tüberküloz sorumlusu Ernesto Jaramillo, tüberkülozun kontrol altına alınması konusunda birçok ilerlemeler kaydedildiğini, ancak bu ilerlemelerin artık dirençli vakaların tehdidi altında olduğunu belirtti. Jaramillo, bu insanlar hasta oldukça, "ölmeden önce enfeksiyonu uzun bir süre yaydıklarını" söyledi.

Raporu hazırlayanlardan Mateo Zignol, bu vakaların sadece yüzde 7'lik bir bölümünün teşhis konularak tedavi edildiğini, hastalığa yakalanan kişilerin üçte birinin tedavi ve teşhis konulamadan öldüğünü, bu durumun dünya sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kontrollerde ilerleme sağlanmasının öncelik olduğunu belirten raporu kaleme alan uzmanlar, dirençli vakaların tespit edilebildiği laboratuvar sayısının çok yetersiz olduğunu kaydetti.

Özellikle Afrika'da, dirençli tüberkülozun en aşırı şeklini teşhis edebilen sadece iki laboratuvarın bulunduğu ifade edildi.

DSÖ'ye göre, her yıl 10 milyon yeni tüberküloz vakasından 500 bini hastalığın klasik tedavilere dirençli olan bu şekline yakalanıyor, bu kişilerden 150 bini ölüyor.