TEB: Danıştay kararı uygulanmıyor
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, eczane stoklarının yüzde 50'sinin karekodsuz ilaçlardan oluştuğunu belirterek, Danıştay'ın İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı Genelgelerdeki ilgili hükümlerin yürütmesini durdurmasına rağmen bu kararın uygulanmadığını söyledi.
cumhuriyet.com.trTürk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada, altyapısı henüz tam olarak hazır olmayan ve daha önce 3 kez ertelenen İTS uygulamasının 16 Mayıs'ta başlatıldığını anımsatarak, "Vatandaşlar bu tarihten itibaren ya ilaçlarına ulaşamamış ya da eczanelerde beklemek durumunda kalmıştır. Eczacılar olarak bizler sisteme ne kadar hazır olsak da; ilaç üreticileri, depolar ve Bakanlıkların ilgili birimlerindeki aksaklıklar bir türlü düzeltilememiştir" dedi.
Özel açıklamasında, Türk Eczacıları Birliği olarak, hem Bakanlık düzeyinde, hem de konunun diğer muhataplarıyla sistemin devreye girmesinin öncesinde ve sonrasında defalarca görüşmeler yaptıklarını, çözüm önerilerini ve taleplerini içeren dosyayı sunduklarını belirtti. "Bu süreçte, Danıştay da bizim haklılığımızı onaylayarak, karekodsuz olarak üretilmiş ilaçların 1 Haziran'dan sonra hastalara verilemeyecek olmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı Genelgelerdeki ilgili hükümlerin yürütmesini durdurdu" diyen Özel açıklamasına şöyle devam etti:
"Ancak, Sayın Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada, karekodu olmayan ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren 'kusurlu ürün' sayılacağını, hastalara verilmesi durumunda ise SGK tarafından geri ödemesinin yapılmayacağını belirtmiştir. Oysa tüm ısrarlarımıza rağmen göz ardı edilen bir gerçek, konunun merkezinde durmaktadır: Bugün eczanelerde bulunan her iki ilaçtan birinin karekodu bulunmamaktadır yani; eczane stoklarının yüzde 50'si karekodsuz ilaçlardan oluşmaktadır."
Diğer yandan karekodlu olarak üretilmiş ve eczanelere verilmiş pek çok ilacın da, üretici firma tarafından Sağlık Bakanlığı'na İTS bildiriminin hala yapılmadığını söyleyen Özel, "Nitekim 24 Mayıs tarihinde İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce, 786 kalem ilacın karekodunda tutarsızlık ve kayıtdışılık bulunduğu bizzat ilan edilmiştir. Öte yandan, karekodlu ilaçların ambalajlarındaki karekodların okunamadığı durumlar da yaşanmaktadır. Yeşil kart, yurtdışı sigortalıları ve provizyon sistemi olmayan kurumlar için gerekli düzenlemelerin tamamlanmamış olduğu görülmektedir. Bu kapsamdaki hastalara ilacın nasıl verileceği açıklanmış değildir. Son olarak, Medula Provizyon Sistemi'ndeki aksamalar devam etmekte, İlaç Takip Sistemi'nde kesintiler olmaktadır" dedi.