TBMM'de yılın olayları / 5

TBMM, yeni yasama yılının başladığı ekim ayında, çalışmalarına özel gündemle toplanarak başladı.

cumhuriyet.com.tr

2009 yılının Ekim ayında meydana gelen gelişmeler şöyle:

1 Ekim:
-TBMM'nin, 23. Dönem 4. Yasama Yılına başlaması dolayısıyla Meclis bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Genel Kurul, özel gündemle toplandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Genel Kurula girişinde, CHP'li milletvekilleri ayağa kalkmadı. Diğer partili milletvekilleri Gül'ün kürsüye çıkışında ayağa kalkarak alkışlamalarına karşın, CHP'liler, İstiklal Marşı'nın okunmasına geçilince ayağa kalktı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP milletvekillerinin ayağa kalkmamasına ilişkin, ''geçmişteki cumhurbaşkanlarına aynı saygı gösterilmiştir, bundan sonra da gösterilmesi gerekliliğine inanıyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açış konuşmasında bugün;, devletin temel nitelikleri ve üniter yapısı korunarak, devlet ve çeşitlilik arz eden etnik, dini, kültürel gruplar arasındaki ilişkilerin çağın ruhuna uygun bir biçimde geliştirilmesi amacına dönük bir tartışma sürecinden geçildiğini belirterek, ''Bu süreç, millet olma bilincimizin güçlenmesine hizmet edecektir. Milletimizden gelen demokratik taleplerin doyurucu bir biçimde karşılanması devletin varoluş sebebidir. Anadolu'nun tüm tarihi mirasını korumak devletin Anayasal görevidir. Siyasi açıdan da birliğimizi ve dirliğimizi güçlendirecek bir yenilenmedir'' diye konuştu.
 

Komutanlar, Genel Kurul'u izledi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları, yasama yılı açılışı nedeniyle uzun bir aradan sonra ilk kez Genel Kurulu izlemeye geldi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanlarının Genel Kurulu izlemesine ilişkin olarak, ''Kendilerini TBMM'de görmekten mutluluk duyduk'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının TBMM'nin yeni yasama yılının açılışına katılmaları ile ilgili olarak, ''Olması gereken de bu. Olması gerekeni yaptılar'' dedi.
-Yeni Yasama Yılı nedeniyle, resepsiyon verildi.
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bazı DTP'li milletvekillerinin polis zoruyla mahkemeye götürülmesi kararına ilişkin, ''TBMM, kendi hukukunu korur. Geçmişte korumuştur, bundan sonra da koruyacaktır. Hiçbir endişeye mahal olmadığını düşünüyorum'' dedi.
-AB Konseyi Genişleme Grubu, TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve AB Uyum Komisyonunu ziyaret etti.

2 Ekim:
-TBMM Başkanı Şahin, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erentok, Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı ayrı ayrı kabul etti.

4 Ekim:
-Meclis, yasama çalışmalarının niteliğinin artırılması amacıyla ''Yasama Akademisi'' kurulmasına yönelik çalışma başlattı.
-TBMM'nin 90. yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde bisiklet yarışı gerçekleştirildi. TBMM içinde tek turdan oluşan ''halk koşusuna'' bazı milletvekilleri de katıldı. Master ve profesyonel sporcular ise şehir içi etabında ayrı kategorilerde yarıştı.

5 Ekim:
-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, parlamenter sistemin gereği olarak Cumhurbaşkanının parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.
-TBMM Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, işletme sahiplerinin, kahvehane ve restoranlarda sigara içilmemesiyle ilgili düzenlemenin esnetilmesi yönündeki taleplerine karşı çıkarak, bu taleplerin karşılanmayacağını bildirdi.
-Parlamento Muhabirliği Derneği (PMD), DTP kongresinde gazetecilerin saldırıya uğramasını kınadı.
 

Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri

6 Ekim:
-TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla Hükümete verilen sürenin, 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin ''DTP'nin Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek ilk 3 maddesinin değiştirilmesi önerisi var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine''Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerinin değiştirilmesi anlamındaki bir kanun teklifinin verilmemesi gerekir, verilse bile parlamentodan geçmesi zaten mümkün değildir'' dedi.
-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, DTP'nin, ''Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesi'' istemini, ''Etnik kimlik siyasetinin Türk milletini ne noktalara götüreceğinin tablosu ortaya çıkmıştır'' sözleriyle değerlendirdi.
-CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay, yeniden bu göreve seçildiler.
-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''AKP iktidarının sonunun gözüktüğü bir noktada olunduğunu'' öne sürerek, ''Bu parlamento yılı tamamlandıktan sonra Türkiye'nin bir seçim atmosferine girmesi kaçınılmaz olacaktır'' dedi.
 

Kevin Costner tartışması

7 Ekim:
-AKP'li milletvekilleri, Türkiye'de son yıllarda artan şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırma önergesi hazırladı.
-Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye genelinde yabancı gerçek kişiler adına kayıtlı 49 bin 338 kat mülkiyeti taşınmaz bulunduğunu kaydederek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde İsrail uyruklu yabancı gerçek kişilere ait herhangi bir gayrimenkul kaydı bulunmadığını bildirdi.
-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ABD'li sinema oyuncusu Kevin Costner'in ''demokratik açılımı desteklediğine'' yönelik AKP Tanıtım ve Medya Başkanlığının açıklamasını değerlendirdi. Vural, Costner'in uluslararası halkla ilişkiler temsilcisiyle görüştüğünü belirterek, Costner'in demokratik açılımla ilgili herhangi bir açıklaması bulunmadığını ileri sürdü.
-AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Kevin Costner'in Türkiye'de çalıştığı şirket aracılığı ile kendilerine ulaştığını belirterek, ''Biz, Oktay Vural gibi Amerika'yı arayıp da bir bilgi temin etmedik'' dedi.
-Genel Kurulda, 83 yıldır yürürlükte olan Borçlar Kanununun kaldırılarak, yerine dili sadeleştirilmiş ve günün koşullarına göre değiştirilmiş yeni Türk Borçlar Kanunu Tasarısının görüşülmesine başlandı. 649 maddeden oluşan tasarı, temel yasa kapsamında ele alındı.

8 Ekim:
-MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, muhtarların geçimlerini sağlamaları için en az asgari ücret kadar maaş almalarını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
-İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkındaki 17 iddiayla ilgili araştırma/ön inceleme onayı verildiğini, 64 iddiayla ilgili ise bunlara gerek duyulmadığını bildirdi.
 

Oğlunu şikayet etti

9 Ekim:
-Ankaralı Mehmet Dilbaz, basketbol meraklısı üniversite mezunu işsiz oğlunu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna şikayet etti. Dilbaz, başvurusunda, oğlunun KPS sınavlarına hazırlanmak yerine, bir televizyon kanalından basketbol maçlarını seyretmesini ve basketbol kıyafetiyle dolaşmasını da eleştirerek, oğlunun basketbol sevgisini, ''müptela'' olarak niteledi.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, huzurevi oda ve bakım ücretlerine ilişkin olarak en düşük oda ücretini dahi karşılayamayanlardan oda ücreti tutarlarının alınmayacağını, bu ücretin SGK tarafından karşılanacağını bildirdi.

11 Ekim:
-TBMM'ye sunulan dokunulmazlık dosyalarının sayısı 500'e ulaştı. Meclise 20. Dönemde 252, 21. Dönemde 247, 22. Dönemde 298 dosya geldi. 23. Dönemde gelen dosya sayısı ise 500'e ulaştı.

12 Ekim:
-Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı LIuis Maria de Puig, TBMM Başkanı Şahin, CHP Genel Başkanı Baykal ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüştü.
-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan ile yapılması planlanan görüşmesinin kayıt altına alınmasını önerdi ve bu kaydın, Erdoğan ile kararlaştıracakları bir zamanda yayımlanabileceğini söyledi.
-MHP Genel Başkanı Bahçeli, mektupla siyasetin Türkiye'ye çağ atlatmayacağını, açılımın sonlandırılmasına katkı sağlamayacağını söyledi.

13 Ekim:
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, randevu talebine olumlu yanıt veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a teşekkür ederek, ''Bana göre bu olumlu bir adımdır. Konuyu değerlendirdikten sonra gerekli olan cevabı (kendisine) aktaracağız'' dedi.
-CHP, MHP ve DSP'li milletvekilleri, Bursa Valiliğinin, ''Türkiye ile Ermenistan arasında oynanacak milli maça Azerbaycan bayrağının getirilmemesi'' yönündeki kararını, TBMM gündemine getirdi.

14 Ekim:
-TBMM ihtisas komisyonlarında başkan, başkanvekili, sözcü ve katip üye seçimleri yapıldı. Plan ve Bütçe, Bayındırlık, Sanayi ile Dilekçe komisyonlarının başkanları değişti.

15 Ekim:
-MHP Kırıkkale Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, domuz gribi aşısının yan etkilerine dikkati çekerek, kendisinin aşı olmayacağını açıkladı. Durmuş, Türkiye'ye gelecek aşıların test aşamasında olduğunu ileri sürdü.
-Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Türkiye İlerleme Raporu'nun, bugüne kadar yayınlanan raporlar içinde Türkiye'deki reform sürecini en çok öven, destek veren ve daha fazlasını talep eden bir rapor olduğunu söyledi.
-TBMM AB Uyum Komisyonunun CHP'li üyeleri, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın daha önce yaptığı muhalefete yönelik açıklamaları nedeniyle özür dilemesini istedi. CHP'li üyeler, Bağış'ın özür dilemesini beklemeden salonu terk etti; Bağış, daha sonra özür dilediğini söyledi.
-Bağış, CHP'li milletvekillerine yönelik ''Bugün kameraları görünce Genel Başkanlarına özenip şov yaptılar'' dedi.

16 Ekim:
-CHP, çocuk kayıplarının nedenleri ve önlenmesi için alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla ''Meclis araştırması'' açılmasını istedi.
 

Bütçe maratonu başladı

17 Ekim:
-2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bütçede, genel bütçeli kurumlara 281 milyar 853 milyon 655 bin 110 TL, özel bütçeli kurumlara 17 milyar 799 milyon 895 bin 100 TL, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 1 milyar 949 milyon 287 bin 82 TL kaynak aktarılması öngörüldü.

19 Ekim:
-CHP, üniversitelerin içinde bulunduğu sorunların tespiti ve giderilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

20 Ekim:
-Başbakan Erdoğan, dün 34 kişinin Habur Sınır Kapısından giriş yapmasını ''son derece olumlu ve sevindirici bir gelişme'' olarak niteledi.
-Baykal, ''Dün açıkça görülmüştür ki İmralı'dan gönderilen yol haritası uygulamaya konulmuştur''
-Bahçeli, ''PKK Türkiye'ye değil, AKP, PKK'ya teslim olmuştur. Durum bundan ibarettir'' diye değerlendirdi.
-AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmeye gitmeyeceğini açıkladı.
 

Ermenistan ile imzalanan protokoller

21 Ekim:
-Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını öngören protokolün onaylanmasına dair kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, protokollerle ilgili Genel Kurula bilgi verdi.
-Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını ve nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili hüküm de içeren yasa teklifi, Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terör örgütü üyesi bir grubun tesliminde ifadelerinin alınmasıyla ilgili eleştirilere, ''Yetkili cumhuriyet savcıları, yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak ve Diyarbakır Valiliğinin güvenlik gerekçesiyle verdiği mütalaya dayanarak Diyarbakır'dan Silopi'ye gitmişlerdir. Bunun dışında hakim, Silopi hakimidir'' diye karşılık verdi.
 

Nazarbayev Genel Kurul'a hitap etti

22 Ekim:
-MHP, enerji kullanımında bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
-Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, TBMM Genel Kuruluna hitap etti. Nazarbayev, Türk dünyasının iki büyük ülkesi olan Kazakistan ve Türkiye'nin birlikte yapacağı çok şeyin olduğunu belirterek, ''İkili ilişkilerimizi geliştirmek yolunda yapacak daha çok işimiz var'' dedi.
-Genel Kurulda ''Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını'' ve ''Nüfusu yeterli olmayan illere 2 milletvekili çıkarma hakkı tanınmasını'' öngören kanun teklifi kabul edildi.

23 Ekim:
-CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, belediyelere, kadın ve çocuklar için koruma evleri açma yükümlülüğü getiren kanun teklifi hazırladı.
-MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kredi kartı borçlarının 24 ayı geçmemek üzere tüketici kredisine çevrilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı.

26 Ekim:
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2008 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yapan Şimşek, 2010 yılı bütçesinin, küresel ekonomik krizden çıkış bütçesi olduğunu söyledi.
-Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 2 gün sürecek toplantısı, Şahin'in açılış konuşmasıyla başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AB'den, Türkiye için herhangi bir ayrıcalık beklemediklerini ifade ederek, ''Diğer aday ülkeler hakkında hangi usul izlenmişse, ülkemiz için de bu usulün takibini bekliyoruz. Türkiye'nin müzakere sürecinin, AB müktesebatıyla ilgisi olmayan siyasi sorunlardan uzak tutulması gerektiğine inanıyorum'' dedi.
 

Şehit yakınları Meclis'te

27 Ekim:
-CHP'li milletvekilleri, ''domuz gribi'' konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren önerge verdi.
-MHP Grup Başkanvekili Vural, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen şehit yakını ve gaziler, ellerindeki bayrakların Meclis girişinde polis tarafından toplandığını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.
-CHP Genel Başkanı Baykal, çeşitli illerden gelen şehit aileleri ile Türkiye Harp Malulleri Gaziler Şehitler Dul ve Yetimler Derneği yöneticilerini ayrı ayrı kabul etti.

28 Ekim:
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri Büyükelçileri ve Türkiye ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlarına yemek verdi.

29 Ekim:
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet'in 86. yıl dönümü dolayısıyla TBMM'de kutlamaları kabul etti.

30 Ekim:
-AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Türkiye'nin özel ve genel koşullarının, bir erken seçimi gerektirmediğini belirterek, seçimlerin 2011 yılında yapılacağını söyledi.
 

TBMM'de yılın olayları giriş sayfası