TBMM'de yılın olayları / 2
TBMM, Nisan ayında önemli bir konuğu misafir etti. ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti, tüm dünyaya mesaj verdi. Obama, muhalefet liderleriyle de ayrı ayrı görüştü.
cumhuriyet.com.trMeclis, Nisan ayında yaptığı mesaiyle, çalışanlara uzun yıllardır beklediği müjdeyi verdi. Kabul edilen kanunla, 1 Mayıs, ''Emek ve Dayanışma günü'' adıyla tatil günü ilan edildi.
TBMM, yerel seçimler nedeniyle Mart ayında çalışmalarına ara verdi.
Mart ayının önemli olayları şöyle:
4 Mart:
-TBMM Genel Kurulu, yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına 24 Mart 2009'a kadar ara verdi.
9 Mart:
-İstanbul Medipol Üniversitesi ve Toros Üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
13 Mart:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Meclis kürsüsünden hitap etmesini istediklerini belirterek, ''Obama geldiği takdirde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırabiliriz'' dedi.
17 Mart:
-AKP TBMM, Nisan ayında önemli bir konuğu misafir etti. ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti, tüm dünyaya mesaj verdi. Obama, muhalefet liderleriyle de ayrı ayrı görüştü. ve CHP Grup Başkanvekilleri ile MHP Genel Sekreteri, nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi için YSK Başkanı Muammer Aydın ile görüşme kararı aldı.
20 Mart:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası konusunda çok büyük bir hoşgörüyle seçimlerin tartışmasız bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağladığını söyledi.
26 Mart:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesi üzerine Tunus'a yaptığı resmi ziyareti yarıda keserek, Türkiye'ye dönme kararı aldı.
30 Mart:
-AKP, CHP ve DTP'nin, yerel seçimlerde aday gösterdiği 5 milletvekilinden, sadece CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, belediye başkanı seçildi.
-AKP, BBP Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.
31 Mart:
-ABD Başkanı Barack Obama, 6 Nisan Pazartesi günü TBMM'de konuşacak. ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'deki temasları çerçevesinde, grubu bulunan parti liderleriyle de görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi.
-Yerel seçimler dolayısıyla ''ara tatil'' yapan TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına başladı. Genel Kurulda, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu anıldı.
Obama Meclis'te
6 Nisan:
-ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etti.
Obama, Atatürk'ün bıraktığı en büyük mirasın, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisi olduğunu ifade ederek, ''Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün'' dedi.
ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklediğini dile getiren Obama, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değindi. Barack Obama, ABD Başkanı ve bir NATO müttefiki sıfatıyla PKK'yı veya başka bir terör örgütünü desteklemediğini açıkladı.
Obama'nın 26 dakika süren konuşmasında, ''Atatürk ve laiklik, İslam, NBA'deki Türk basketbolcular''la ilgili bölümler alkış topladı. Obama, herkesin kendisine ''Ankara ve İstanbul'u, dünyaya özel bir mesaj vermek için mi tercih ettiğini'' sorduğunu hatırlattı ve bu soruya önce Türkçe ''evet'', ardından da İngilizce ''yes (evet)'' diye karşılık verdi. Obama'nın bu Türkçe jesti, Meclisten ilk alkış alan sözleri oldu.
ABD Başkanı'nın, konuşmasının ardından stenograflarla el sıkışması, Genel Kuruldan yansıyan ilginç kareler arasında yer aldı.
Obama'yı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve yüksek yargı organlarının temsilcileri de TBMM'deki yerlerinden dinledi.
Barack Obama, Genel Kurula hitabından önce de TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile ayrı ayrı görüştü.
Baykal, ABD Başkanı ile görüşmesinin ''çok iyi'' geçtiğini belirterek, Türkiye'deki modernleşme ve demokrasi süreci ile yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğüne ilişkin görüşlerini aktardığını söyledi.
Türk, Obama ile görüşmesinde ''Kürt sorununun'' mutlaka barışçıl ve diyalogla çözümüne yönelik düşüncelerini ifade ettiğini kaydetti.
TBMM'de Obama için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Obama'nın TBMM'ye gelişinden önce ve kaldığı süre içinde bir helikopter, Meclis üzerinden uçuş yaptı, keskin nişancılar binaların üzerinde yerlerini aldı, milletvekillerinin dışında araç girişi yasaklandı.
7 Nisan:
-CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun, Aydın Belediye Başkanlığına seçilmesi nedeniyle, milletvekilliği görevi sona erdi. CHP'nin sandalye sayısı 97'ye düştü.
9 Nisan:
-TBMM Genel Kurulu'nda, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili Meclis Araştırması Komisyonu kurulması oy birliğiyle kabul edildi.
-Adalet Komisyonunda, yurt dışında rüşvet veren Türk vatandaşlarının, Adalet Bakanının izni olmaksızın yargılanabilmelerini öngören Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edildi.
13 Nisan:
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aralarında yetkili sendikanın belirlenmesinde yüzde 10 barajını kaldıran, işçi kolları sayısını 28'den 19'a düşüren düzenlemelerin de yer aldığı sendikal yasalarda yapılacak değişiklikleri içeren yasa tasarısı hakkında bilgi vermek üzere CHP, MHP, DTP gruplarını ziyaret etti.
15 Nisan:
-DTP, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında, ''toplumsal barışı tehlikeye soktuğu'' iddiasıyla gensoru önergesi verdi.
-TBMM Adalet Komisyonu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısını kabul etti. Tasarıya göre, hakimlerin yargılama faaliyetlerinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.
17 Nisan:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamında Prof. Dr. Mehmet Haberal ve diğer profesörlerin gözaltına alınma şekillerine ilişkin ''Çok rahat ulaşılabilecek, rahat ifadesi alınabilecek kişilerle ilgili daha farklı yöntem uygulanabilirdi'' dedi.
21 Nisan:
-TBMM Genel Kurulu'nda, DTP'nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanıp kutlanmayacağına ilişkin tartışmaları, ''İşçi sendikaları, Taksim'e 500 kişiyle gelip çiçek bırakırsa katılırım'' diye değerlendirdi.
DTP'lilerden Genel Kurul'da oturma eylemi
22 Nisan:
-TBMM Genel Kurulu'nda, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edildi; 1 Mayıs, ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil günü oldu.
-TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının yasalaşmasının ardından birleşimi kapattı. Milletvekillerinin dışarı çıkmasına karşın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve 20 milletvekili ile ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sıralarından kalkmadı. DTP milletvekilleri, ''partilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek'' amacıyla TBMM Genel Kurulunda oturma eylemi yaptı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, oturma eylemini sona erdirmek için 2 kez girişimde bulundu. Genel Kurul çalışmaları sürerken muhalefet kulisine gelen Toptan, burada, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve milletvekilleriyle görüşerek, eylemlerini sona erdirmeleri için ikna etmeye çalıştı. Toptan'ın, ''Bunlar yöntem değil, bırakın, yapmayın'' demesi üzerine, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ''Kamuoyuna ilan ettik, bu saatten sonra geri dönemeyiz'' yanıtını verdi.
Genel Kurul kapanıp, DTP'li milletvekilleri oturma eylemlerine başlayınca Salona gelen Toptan, salonda DTP'li milletvekilleri ile tokalaştı, eylemlerini sona erdirmeleri için bir kez daha girişimde bulundu.
-TBMM'de, bu yıl ilk defa, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çocuk resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona, 120 okuldan, öğrenci konseylerinin yaptığı seçim sonrası belirlenen toplam 1000 çocuk katıldı.
23 Nisan:
-DTP'li milletvekillerinin oturma eylemi, saat 08.00'de Genel Kurul Salonu'ndan ayrılmalarıyla sona erdi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, parlamentonun çözüm gücünün olmasını istemelerinden ve sorunların parlamento zemininde tartışılmasının gerekliliğine olan inançlarından dolayı eylemi Mecliste yaptıklarını söyledi.
-TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Meclisin açılışının 89. yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı.
27 Nisan:
-MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, 1983 yılından önce doğanların, ''bedelli askerlik'' uygulamasından yararlanmasına olanak sağlayan kanun teklifi hazırladı.
28 Nisan:
MHP'li Çalış, bedelli askerlikle ilgili TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifini, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatıyla geri çektiğini açıkladı.
30 Nisan:
CHP, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hakkında hazırladığı gensoru önergesini, TBMM Başkanlığına sundu. Gensoru önergesinde, Şahin'in, ''İletişimin ülke genelinde sınırsız tespiti, yargıç-savcıların iletişimin tespiti ve dinlenmesi ile Deniz Feneri davasının Türkiye'deki asıl faillerine ulaşılması konularında görevini kötüye kullandığı'' öne sürüldü.
DTP milletvekillerinin ifade vermesi
Meclis'te Mayıs ayına, DTP'li milletvekillerinin ifade verip vermeyeceği konusu damgasını vurdu.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, 1994'te DEP'li milletvekillerinin Meclis'ten zorla götürülmelerini kastederek, ''Türkiye bir daha o fotoğrafı görmeyecek'' dedi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de DTP'li milletvekillerinin ifadelerinin istenmesinin hukuksuzluk olduğunu öne sürerek, ''Bu hukuksuzluğun ortağı olmamak için ifade vermeyeceklerini'' söyledi.
Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören tasarı, kapalı oturumlarda görüşüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''bakanlar başarısız olduğu için'' yapmadığını söylediği kabine değişikliğini, ''Bayrak değişimi, yenilenme, tazelenme'' olarak değerlendirdi.
5 Mayıs:
-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, yaklaşık 25 yıldır süren bölücü terörle mücadeleye son vermenin zamanının çoktan geçtiğini; tedbirlerin kalıcı ve köklü olabilmesi için terör örgütünün ya tam imhasının ya da tam bir teslimiyet haliyle silahsızlandırılmış mensuplarının adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında, kabine değişikliğinin bakanlar başarısız olduğu, yetersiz kaldığı, heyecan ve coşkusunu kaybettiği için yapılmadığını belirterek, ''Bu bir bayrak değişimidir, bir yenilenme, tazelenme, yeni başlangıçlar sürecidir'' dedi.
-Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'deki işsizlik sorununun çözümünü ''Her biriniz bir kişi fazla alsanız, bu iş çözülür'' diyerek iş dünyasına havale ettiğini öne sürerek, ''Bu çok önemli bir tez. Ben, buradan, Sayın Başbakan'ı, önümüzdeki yıl Nobel ekonomi ödülüne aday olarak öneriyorum'' diye konuştu.
Ahmet Davutoğlu ant içti
-Bakanlar Kurulu'nun Meclis dışından tek üyesi olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda ant içti.
-TBMM Genel Kurulu'nda, futbolun yönetim ve işleyişini FIFA'nın öngördüğü şekilde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ana statüsüne bırakan kanun tasarısı kabul edildi.
6 Mayıs:
-TBMM Genel Kurulunda, sahibi Türk vatandaşı olan, ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçişine kolaylık sağlanmasını düzenleyen ve teknelerden motorlu taşıtlar vergisi yerine harç alınmasını öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.
7 Mayıs:
-Mardin'in Mazıdağı İlçesine bağlı Bilge Köyü'nde yaşanan saldırı olayını araştırmak üzere, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon oluşturuldu. Komisyon, haftaya bölgeye giderek, incelemelerde bulunacak.
-TBMM Genel Kurulu'nda, çocukları bağımlılık yaratabilecek ürünlerden korumayı amaçlayan teklif kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, çocuklara; yapıştırıcı, kokulu kalem, defter, silgi gibi bağımlılığa yol açabilecek kırtasiye malzemelerini satanlar, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
8 Mayıs:
-Karşılıksız çek bedelini faiziyle ödeyen kişiler hakkındaki soruşturma, dava ve mahkumiyet kararlarının ortadan kalkması ile ticari hayatta karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla bu yıl sonuna kadar çeklerin, üzerindeki yazılı tarihten önce bozdurulamayacağını öngören Çek Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
11 Mayıs
-Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
''10 yılda toplanan para 900 milyon Avro"
12 Mayıs:
-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. olayının mali boyutuna ilişkin yeni bir tablonun ortaya çıktığını, soruşturma belgelerine göre 10 yılda toplanan paranın 900 milyon avro olduğunu söyledi.
-Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Silva, Türk milletinin, yaptıklarıyla tarihin akışını değiştiren az sayıda milletten biri olduğunu söyledi.
13 Mayıs:
-Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, bugün gerçekleştirdiği ilk toplantısında, ''Çocuk yaşta ve zorla yaptırılan evlilikler'' ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), ''Erkek eleman alınacak'' şeklinde verdiği ilanı gündemine aldı. Komisyon, cinsiyet ayrımı yaptığı gerekçesiyle MİT'e, ilanın düzeltmesi için uyarı yazısı gönderilmesi kararı aldı.
-TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısının maddeleri üzerindeki görüşmelerde, kapalı oturum yapıldı.
15 Mayıs:
-AKPGrup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti sözcülerinin, AKP ile Deniz Feneri e.V arasında bağ kurma gayretlerinin, bir iftiranın dillenmesinden başka bir şey olmadığını ve bunu söyleyenleri müfteri ilan ettiklerini belirterek, ''AKP olarak konuyu yargıya taşıyacağız. Bunun hesabını yargıya verecekler'' dedi.
18 Mayıs:
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, bazı DTP milletvekillerinin ifade vermeleri konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak, ''Ben, hiçbir milletvekili arkadaşımızın polis zoruyla evinden alınıp mahkemeye götürülmesini, Türkiye'nin varmış olduğu demokratik olgunluk ortamında doğru bulmuyorum. Böyle bir fotoğrafın Türkiye'nin yararına olmayacağı inancındayım'' dedi.
-DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, partisinden istifa etti.
Toptan: Cumhurbaşkanı yargılanamaz
-TBMM Başkanı Toptan, Anayasaya göre Cumhurbaşkanı'nın yargılanamayacağını söyledi.
-CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar uyarınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması gerektiğini belirterek, ''Anayasa'da Cumhurbaşkanlarının, milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair bir hüküm yok'' dedi.
20 Mayıs:
-Kredi Garanti Fonu kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 1 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarmaya ve/veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç etmeye; ihraç edilecek özel tertip DİBS için Müsteşarlık bütçesine tertip açmaya ve bu tertibe 1 milyar liraya kadar ödenek aktarmaya Maliye Bakanı yetkili olacak.
-Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Destici, Ahmet Şanverdi, Özel Kalem Müdürü Okan Köksal ile MKYK üyesi ve avukatı Kemal Yavuz'u dinledi.
21 Mayıs:
-Karatay, Toros, İstanbul Medipol, Mevlana ve Nuh Naci Yazgan adlarıyla 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören tasarı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Öngören tasarı kabul edildi. Tasarıya göre, KOBİ birleşmelerinde 3 yıl süreyle yüzde 75'e varan indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Genel ve özel bütçeli idarelere yapılan motorlu taşıt teslimi ve kiralanması; KDV ve Gümrük Vergisi dahil her türlü vergiden muaf olacak. Cep telefonu ithalinde 40 lira ÖTV alınacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 3 kat artırabilecek.
22 Mayıs:
-CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam'ın, ''komisyon çalışmalarının düzenli yürümesinde en büyük engeli oluşturduğunu'' savunarak, ''gereğinin yapılması'' için Meclis Başkanlığına başvurdu.
RTÜK Başkanı Akman'ın durumu
-TBMM Başkanı Köksal Toptan, katıldığı bir televizyon programında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın RTÜK Başkanı Zahid Akman ile ilgili girişimini çok olumlu bulduğunu belirterek, Akman'ın üyelikten ayrılmasının RTÜK'ü de Parlamentoyu da kendisini de rahatlatacağını söyledi.
-Köksal Toptan, bazı DTP'li milletvekillerinin savunma vermelerine ilişkin durumu değerlendirirken, 1994 yılında yaşanan olay ile bugünkü durumun farklı olduğunu belirterek, ''Türkiye, bir daha o fotoğrafı görmeyecek'' dedi.
26 Mayıs:
-DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP'li milletvekillerinin ifadelerinin istenmesinin hukuksuzluk olduğunu öne sürerek, ''Bu hukuksuzluğun ortağı olmamak için ifade vermeyeceğiz'' dedi.
-Üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
Komisyon, İçişleri Bakanı'nı dinledi
-BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı dinledi.
28 Mayıs:
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda (RTÜK) boşalan üyeliklere, Hasan Tahsin Fendoğlu, Davut Dursun ve Esat Çıplak seçildi.
29 Mayıs:
-Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Askerlik yapmama ve izin almadan yabancı ülke vatandaşlığına geçme, Türk vatandaşlığını kaybetme nedenleri arasından çıkarıldı.
-İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, yapıldığından bu yana onarım görmeyen, afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit eden yapıları güçlendirmeyen veya yıkmayan yapı sahibine, 10 bin lira idari para cezası verilecek.
TBMM'de yılın olayları giriş sayfası