TBMM'de önce ‘ses kısılacak’ sonra vekillik düşecek

TBMM Genel Kurulu’nda önümüzdeki hafta önce içtüzük önerisinin ardından vekilliklerin düşürülmesi konusunun ele alınacağı belirtiliyor

Mahmut Lıcalı

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik görüşmelerde savunma hakkında süre sınırlaması olmaması kulislerde, Genel Kurul’da önce muhalefetin sesini kısan içtüzük değişikliğinin ele alınacağı, ardından da HDP’li Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik görüşmelerin yapılacağı söylentilerine neden oldu. TBMM Anayasa Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı içtüzük değişikliği önerisinin önümüzdeki hafta başında Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Öte yandan HDP’li Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karma komsiyon sürecinin de tamamlanmasının ardından, yine komisyon süreci tamamlanan HDP’li Tuğba Hezer’le birlikte TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi de bekleniyor. TBMM’nin çalışma usul ve esaslarını belirleyen içtüzük değişikliği özellikle muhalefetin TBMM Genel Kurulu’nda söz hakkına kısıtlama getiriyor. Genel Kurul’da milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik görüşmelerde savunma hakkında herhangi bir süre sınırlaması bulunmaması, iktidarın özellikle muhalefetin sesini kısan içtüzük değişikliğini hayata geçirdikten sonra milletvekilliklerinin düşürülmesine yönelik görüşmeleri getirmeyi amaçladığı yorumlarına neden oldu.

Söz hakkı kısıtlanacak

İçtüzük değişikliğinde doğrudan milletvekilliği düşürme görüşmelerinde savunma hakkına herhangi bir sınırlama getirilmese de, muhalefetin Genel Kurul çalışmalarında söz hakkına yönelik pek çok açıdan kısıtlama getiriyor. Bu kapsamda hem grup önerisi görüşmelerinde hem de usul tartışmalarında muhalefetin söz hakkı ortalama 40 dakikadan ortalama 15 dakikaya indiriliyor. HDP kaynakları, HDP’li Hezer hakkında milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik komisyon sürecinin geçen haziran ayında tamamlanmasına karşın, iktidarın bu konuyu Genel Kurul’a getirmediğine dikkat çekiyor. HDP kaynakları; iktidarın TBMM’den içtüzük değişikliğini geçirdikten sonra hem Hezer hem de Sarıyıldız dosyalarını muhalefetin sesini kısarak görüşmeyi amaçladığını belirtiyor. HDP içinde Hezer ve Sarıyıldız hakkındaki milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik komisyon raporlarının Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerinde savunma hakkında herhangi bir süre sınırlaması olmaması nedeniyle saatlerce sürecek bir savunma yapılmasına yönelik görüş ağırlık kazanmış durumda. Ancak milletvekilliği düşürülmesine yönelik görüşmelerden önce içtüzük değişikliğinin hayata geçmesi durumunda, AKP iktidarı yeni içtüzük hükümleri aracılığıyla muhalefetin sesini kısabilecek.