TBMM İçtüzüğü değişiyor
TBMM İçtüzüğünde değişiklik yapılmasını öngören teklif, TBMM Anayasa alt Komisyonuna sevkedildi.
cumhuriyet.com.trAKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu, AKP Grup Başkanvekilleri ile CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in imzasını taşıyan, TBMM İçtüzüğü değişikliği tekliflerini birleştirerek görüştü. Teklif, konuşmaların ardından alt komisyona sevkedildi.
TBMM Anayasa Komisyonunda, AKP grup başkanvekilleri ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in İçtüzük değişikliği teklifleri ele alındı. Komisyona kolu bandajlı ve elinde fenerle gelen Genç'e, AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Genç, salona girişinde,''Huzur bozucu materyal ile geldim'' dedi.
Teklif hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, ''Fener burada yazmıyor ama mesela onun gibi birtakım şeylerin Genel Kurula sokulmaması öneriliyor. Bu konuda da biraz işin dozunun kaçtığı gözüküyor'' diye konuştu.
AKP'li bir milletvekilinin ''karanlığı aydınlatır mı?'' demesine Genç, ''onu bilen bilir'' karşılığını verirken, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise ''onun bir anlamı var'' dedi.
Genç, teklif sahibi olarak yaptığı konuşmada, AKP Grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifin bazı mantıklı düzenlemeleri içermesine rağmen genel olarak muhalefetin sesini kesmeye yönelik olduğunu, ayrıca birçok maddede Anayasaya aykırılık bulunduğunu savundu.
Komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin konuşturulmak istenmemesi halinde bir çok önlemin alınabileceğini ifade eden Genç'in, ''Tam tersi Komisyon üyesi olmayanlara konuşma önceliği verilmeli. Bizde misafire saygı var'' demesine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, ''Misafir misafirliğini bilirse....Bilmeyen çok, gelip evsahibini geçiyorlar'' dedi.
Milletvekillerinin konuşmasından korkulmaması gerektiğini belirten Genç, TBMM Genel Kuruluna döviz, pankart gibi materyallerin getirilmesinin çalışma düzenini bozduğuna yönelik görüşler bulunduğunu hatırlattı. Önündeki feneri gösteren Genç, ''Bu feneri taşımamın nedeni var. Deniz Feneri davasında hakimler görevden alınıyor, bir bakan köstebek oluyor, Türkiye'de hukuk düzeni, yargı yok, basın da söylediklerimizi hesaba katmayınca milletvekilleri gündemde kalması gereken konuların bazı emarelerini materyallerle gündemde tutması önemli. Feneri burada koymanın ne sakıncası var, mikrop da yok, bir şey de yok. Bu gibi olaylara neden teşkil eden olayları ortadan kaldırmak gerekir'' dedi. Kuzu'nun ''yani buna uymam mı diyorsun'' sorusuna Genç, ''Uymam tabii...'' karşılığını verdi.
'Bu kadarına pes...'
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, muhalefete yönelik bazı kısıtlamalara acil olarak ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Hedeflenen Türkiye perspektifinde; yepyeni bir sistem kuruluyor. Bu sistemin temel taşları atıldı. Ucube bir başkanlık sistemine gidiyoruz. Bu sistemde muhalefetin sesine ihtiyaç yoktur. Ona böyle bir rejim dayanamaz'' dedi. Teklifin gerekçesinde ''egemenlik enerjisi'' sözüne işaret eden Bal, ''Daha önceki dönemlerde bu egemenlik enerjisi yok muydu? Bu nasıl bir enerji...Potansiyel bir enerji mi, kinetik enerji mi, statik enerji mi?'' diye sordu.
CHP'li Atilla Kart, ''Bu kadarına da pes dediğimiz bir noktaya geliyoruz'' diyerek teklifle ilgili görüşlerini ifade etti. Kart, teklifin, ''Meclisin faaliyetlerini askıya alan, Meclis faaliyetlerini sabote eden, milletvekilleri arasında tasnif yapan, önerge kotası getiren, gece yarısı baskınlarını meşrulaştıran bir anlayışı gösteren özellikler taşıdığını'' iddia etti.
Teklifin Anayasaya aykırı olduğunu savunan Kart, ''Teklif, muhalefetin varlığını huzur bozma gerekçesi olarak gören bir anlayışı gösteren özellikler taşıyor. Bu düzenlemeyle aslında milletvekilinin fikir ve düşüncelerini özgürce ifade etmesinin özü de yok ediliyor. Anayasadaki kürsü sorumsuzluğunu fiili anlamda engelleyen özellikler taşıyor'' dedi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın, ''Huzur bozucu materyal nedir? Bunları yazalım'' demesine, Kuzu, ''Tek tek sayarsak adam da belli olur, onun için...'' karşılığını verdi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, geçmiş dönemlerde İçtüzük için oluşturulan uzlaşma komisyonunda görev aldığını hatırlatarak, ''Ortaya çıkan bu metni AKP işine geldiği maddeleri cımbızla çekerek bir metin ortaya koyuyor'' dedi.
1973 tarihli İçtüzüğün felsefesinin bozulduğunu, kalitesiz yasama yapıldığını ileri süren Korkmaz, geçen dönem oluşturulan metnin bir kenara bırakılmamasını istedi.
'Maço bir dil, kabul edilemez oturuş kalkış'
AKP İstanbul Milletvekili Belma Satır, ilk kez bu dönem Meclise girdiğini belirterek, ''Burada maalesef biraz kaotik, biraz edebi aşan, biraz huzuru bozan bir ortamla karşılaştım. Huzuru bozucu materyaller var mı, var. Sizler de biliyorsunuz bardaklar atıldı, son derece kabul edilemez bir tarzda konuşmalar tırnak içinde söylüyorum 'maço' bir dil, kabul edilemez bir oturuş kalkış, tavır ve davranış şekli, hitap şekli. Kendi adıma son derece ilkel bulduğum, 'ispat edemezsen müfteri olursun, ben istifa ederim' gibi çocukların bile kullanmadığı bir tarz. Dolayısıyla bir çeki düzen vermeliyiz'' dedi.
Kamer Genç'in ''Sustur, sustur muhalefeti'' diye itiraz etmesi üzerine Satır, ''Ben susturmam, ben kadınım, hukukçuyum'' karşılığını verdi. Satır, dinlediği muhalefet milletvekillerinden bir şeyler öğrenmek istediğini belirterek, ''Tribüne oynamak, sadece parti içindeki çekişmelerinizi dinlemek istemiyoruz'' dedi. CHP'li Kart, konuşmasını, ''Bundan sonra da katkı sunmak için başkanımızın emirlerini bekliyorum'' diye bitirmesi üzerine, ''Parlamentoda emir olmaz'' diyerek tepki gösterdi.
'TBMM ilkel değildir'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Satır'ın sözlerine tepki göstererek, ''TBMM'de milletvekillerinin tavırlarını ilkel tanımlamasını son derece yadırgıyorum. TBMM ilkel değildir. Birileri sanki kendilerini fazilet çukuruna sokmuş, diğerleri ilkel böyle bir davranış şekli en azından buradaki milletvekillerinin varlığını yok sayan anlayıştır'' dedi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile 14 Kasım 2011'de grup başkanvekillerinin katıldığı bir toplantı yapıldığını hatırlatan Vural, ''Eğer bir imzanın namusu varsa Meclis Başkanı'nın başkanlığında yaptığımız toplantıda Danışma Kurulu ile ilgili mutabakata vardığımız konular burada var'' diyerek elindeki kağıdı gösterdi. Vural, teklifin ertelenmesini isteyerek, ''Bu komisyonların uzlaşmasını baltalamayalım, dinamitlemeyelim, mayın koymayalım. Erteleyin, Meclis Başkanı ile yapacağımız toplantı içinde uzlaşma ile getirelim'' önerisinde bulundu.
'Kamer Genç maddesi olarak getiriyorsunuz'
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, teklifin alt komisyona gönderilmesini istedi. Batum, ''Materyal ne demek? Saçma sapan düzenlemeyi sadece Kamer Genç maddesi olarak getirmişsiniz'' diyerek itiraz etti. Batum, AKP'li Satır'ın ''parti içi çekişmeler'' sözüne de, ''Ben hiçbir zaman sizin parti içi demokrasi yoksunluğunuzdan, tek lider bağımlılıktan kaynaklanan kanunlar ve maddeler demiyorum. Düşüncem bu ama sizlere saygı duyduğum için bunları söylemiyorum'' dedi.
AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin, ''Bizim lider gibi bir lider bulsanız hiç bırakmazsınız'' sözüne, Batum da ''Sizin lider bize gelmez kardeşim. Zaten Amerika'da, özellikle aradılar buldular, hayrını görün, tepe tepe kullanın. ABD tepe tepe kullansın'' karşılığını verdi. CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de düzenlemenin Parlamenter siteme aykırı olduğunu savunarak, ''Meclis başkanlarını kronometre hakimi, Meclisi kanun fabrikası yaptığını'' ileri sürdü.
'Meclisin huzurunu bozucu eylemler olmasın'
Teklif sahibi olarak konuşan AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerinin kendini ifade edebileceği tek yerin Meclis olmadığını, asli görevinin yasama olduğunu belirterek, düzenlemenin muhalefetin sesini kısmaya yönelik olmadığını, demokratik muhalefeti önemsediklerini söyledi. MHP'li Bal'ın ''Her şeyi demokratikleştirdiniz de sıra muhalefeti demokratikleşmeye mi geldi?'' sorusuna AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ''fena olmaz'' karşılığını verdi. Aydın, ''Meclisin huzurunu bozucu eylemler, materyaller olmasın istiyoruz. Yasama materyali olabilir'' dedi.
CHP'li Batum'un ''Net söyleyin'' demesi üzerine Kuzu, ''10 yılda burada neler gördük. Sarımsak, soğan kırmızı biber getiren oldu, fener bunun son halkası'' dedi. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise ''Neyin huzur bozduğuna kim karar verecek? Meclise huzur almaya gelmiyoruz, o Kalamış'ta...'' dedi. AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da Meclisin, Türkiye'nin aynası olduğunu, bu nedenle itibar gören bir yer olması gerektiğini belirterek, ''Kadın milletvekilleri olarak buradaki tavırlardan rahatsısız. Vatandaşın içine gittiğimizde vatandaş TRT 3'e '13 artı' diye bir amblem koyulsun diyorsa, bunda bizim sorumluluğumuz var. Gelişmiş ülkelere gittik orada parlamenterler 3-4 kişiyle çalışıyor. Yoklama, karar yeter sayısı yok. Bir arkadaşımız arabasıyla yoklamaya yetişirken kaza geçirdi hala tedavi görüyor'' diye konuştu. AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise ''Başbakanımıza 'ABD tepe tepe kullansın' demek saygısızlıktır'' dedi. Konuşmaların ardından teklif, alt komisyona sevkedildi.