TBMM girişinde 'Atatürk'lü kravat' azarı

TBMM girişinde Atatürk resmi bulunan kravat taktıkları için uyarılan kadınlar polislerle tartıştı. Dicle Eroğul adlı yurttaş TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e başvurarak bu durumu şikâyet etti.

cumhuriyet.com.tr

Dicle Eroğul ve beraberindeki kadınlar, 8 Mayıs günü CHP grup toplantısını izlemek için TBMMye geldi.

Atatürk resmi bulunan kravatının polisler tarafından alınmak istendiğini kaydeden Eroğul, TBMM Başkanlığına sunduğu dilekçede, olayı şöyle anlattı: Kimliklerimizi vermeden önceki noktada üst araması yapılırken, görevli polisler tarafından üzerimde taşıdığım Atatürk fotoğraflı kravatım alınmak istendi. Kravatımı çıkarmayı reddedince kadın polisler tarafından, içeri alınmayan eşyaların teslim edildiği bankoya yönlendirildim. Orada görevli polislerden ise gösterdiğim tepki nedeniyle azar işittim. Göstermiş olduğum tepki nedeniyle, kravatım üzerimden alınamadı, ancak bir vatandaş olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi giriş kapısında maruz kaldığım bu davranışı kabul etmem mümkün değildir. Ayrıca ve her şeyden daha önemli olarak, Atatürkün fotoğrafını taşıyor olmanın, Türkiye Büyük Millet Meclisine girişte sorgulanması ise benim ve inanıyorum ki bütün vatandaşlarımız için namusumuzun sorgulanması ile eşdeğerdedir. Üzerimden alınmak istenen kravatım değil namusumdu, sadece benim değil, Türkiye Büyük Millet Meclisinin namusu idi. Atatürkün bir siyasi simge muamelesini görmesini de, takdir edeceğiniz gibi bu milletin kabul etme olasılığı yoktur.

Eroğul, Atatürkü varoluş nedeni ve yaşam biçimiolarak kabul etmiş olan bu milletin bir ferdi olarak, TBMM Dikmen kapısında maruz kaldığı davranışıkınarken, bir daha böyle bir davranışla karşılaşmamak için gereğinin yapılmasınıistedi.

Daha önce de CHPli Birgül Ayman Güler, kendisini ziyarete gelen bir ziyaretçisinin Atatürk resminin olduğu fuların siyasi simge olduğu gerekçesiyle Meclise alınmadığını belirterek TBMM Başkanı Cemil Çiçeke soru önergesi vermişti. CHPli Dilek Akagün Yılmaz da, benzer bir fularla TBMM Genel Kurulunda konuşma yaparak uygulamayı protesto etmişti.