TBMM bütçe görüşmeleri

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ekonomik krizin önlenmesine ilişkin tasarının görüşmelerine, Alt Komisyonu'nun hazırladığı rapor üzerinden devam edildi. İşte görüşmeden çarpıcı kesitler...

cumhuriyet.com.tr

TBMM Alt Komisyonu'nun, İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarı üzerindeki çalışmalarının ardından raporunu hazırladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı maddelerin çıkarıldığı rapor üzerinden tasarının tümü üzerindeki görüşülmesine geçildi.

 

'Hükümet yeni bir bütçe planlamalı'

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, ocak ayında gerçekleşen bütçe açıklarına dikkati çekerek, 2009 bütçesinde öngörülen bütçe büyüklüklerinin tamamen değiştiğini belirtti. Hamzaçebi, ''Bütçe varsayımları çöktü. Hükümetin yapması gereken en acil şey, bütçeyi tümüyle değiştirip Meclise yeni bütçe getirmektir. Kriz ortamında gelecek tasarı bu olmamalıydı. Daha kapsamlı düzenlemelere gidilmelidir. Ya kriz bütün boyutuyla kavranamadı ya da kriz, servetin yeniden dağıtımı için fırsat olarak görülüyor'' diye konuştu.


'Seçim öncesi mali disipline uyulsun'


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kredi ve kredi kartı borçlarının 114 milyar liraya ulaştığını belirterek, tasarıda yer alan düzenlemelerin yanı sıra krizin önlenmesine yönelik başka tedbirlerin de alınması gerektiğini bildirdi. Bütçe tahminlerinde, ocak ayında 5-6 kat sapma meydana geldiğine dikkati çeken Kalaycı, seçim öncesi mali disipline uyulmasını istedi.


'Tahmin edilen bütçe gelirleri tutturulamadı'

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, ''Hükümet krizi algılamıştır ancak tedbir almada ayakları titremektedir'' dedi. 2009 Bütçesinin, kriz ortamı düşünülerek hazırlanmadığını belirten Öztürk, tahmin edilen bütçe gelirlerinin, daralan piyasa nedeniyle tutturulamadığını söyledi. Krizi önlemeye yönelik varlık vergisi ve sicil affıyla ilgili kanun çıkarıldığını anımsatan Öztürk, bu düzenlemelerin krizi önlemediğini, beklenen faydayı sağlamadığını iddia etti.

 

'İşsizliği önlemek için çalışma yapın'

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise tasarının içerisinde 8 maddenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini belirterek, ''Birçok alanda düzenleme öngörülüyor. Bu tasarı torba değil çorba yasa'' dedi. Tasarının 3-4 maddesinin dışındaki maddelerin, krizin önlenmesine yönelik olmadığını savunan Günal, ''Krizin önlenmesi için çıkarılması beklenen paketin onda birini bile bu tasarıda göremedik. Bu düzenleme, krizi önleme paketi değil. Bize, krize önlem olacak düzenlemeler getirin. İŞKUR'a başvurular artıyor, bunu önlemek için çalışma yapın'' diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, görüşmeler devam ediyor.