TBB'den Cumhurbaşkanı Gül'e mektup

Türkiye Barolar Birliği Cumhurbaşkanı'na yazdığı mektupta Polis şiddetinden sorumlu olanların bir an önce tespit edilerek cezalandırılmaları ve halkı tahrik edici açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup göndererek, son günlerde yaşanan izinsiz gösterilere yönelik Emniyet güçlerinin müdahalesini eleştirdi. Feyzioğlu mektubunda, göstericilere şiddet uygulayan polislerin tespit edilip cezalandırılmaları için halka güvence verilmesini istedi.

Feyzioğlu, mektubunda, İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda başlayan olayların kontrolden çıktığını ileri sürerek, emniyet görevlilerini, halka şiddet uygulamakla suçladı. Mektubunda, "Emniyet güçleri, yalnızca havaya doğru kullanılması zorunlu olan gaz bombalarını, sokakta gördükleri herkese hatta kapalı mekanlara sığınanlara, hedef gözeterek atmakta; aralarına aldıkları insanları acımasızca dövmekte, halka düşman muamelesi yapmaktadır" ifadelerine yer veren Metin Feyzioğlu, sokaktaki manzaranın, emniyet güçlerinin halka savaş açtığı görüntüsü verdiğini ileri sürdü.
 

"Provokatörler kamu mallarını yakıp yıkıyor"

Gösteri alanlarında provokasyonlar yaşandığına dikkati çeken Metin Feyzioğlu, mektubunda şu ifadelere yer verdi :
"Polislerin boşalttığı bazı alanlarda, bu durumu fırsat bilen provokatörler, kamu mallarını yakıp yıkmakta; bu suretle masum gösterileri amacından uzaklaştırmaya çalışmaktadır. Bu kişilerin yaptıkları şiddet eylemleri, demokratik gösteri hakkını kullananlara mal edilerek, kitlesel gözaltılar yapılmaktadır. Bir yandan emniyet güçleri diğer yandan provokatörler tarafından halkın can ve mal güvenliği ihlal edilmektedir. Halk, hem provokatörlerden hem de polisten maalesef aynı şekilde korkmaktadır."

"Halka güvence verilsin"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, mektubunun sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den şu taleplerde bulundu :
Polis şiddetinden sorumlu olanların bir an önce tesbit edilerek cezalandırılmaları için halka güvence verilmesi, hukuk dışı uygulamaların derhal sonlandırılması ve halkı tahrik edici açıklamalardan kaçınılması yönünde yetkililere gerekli uyarıların yapılması, hususlarını, Avukatlık Kanunu'nun 110. maddesinin Türkiye Barolar Birliği'ne yüklediği "hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak ve kollamak" görevi gereğince, emir ve takdirlerinize arz ederim.