'Tatarlı Mezar Odası' ilk kez sergilenecek

Türk ve Alman hükümetlerinin ortak çalışması sonucu yurduna getirilen ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının desteğiyle restore edilen ''Tatarlı Mezar Odası'', 17 Haziranda Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

cumhuriyet.com.tr

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, 17 Haziran-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul 2010 AKB Ajansının katkılarıyla ''Tatarlı - Renklerin Dönüşü'' sergisine ev sahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ile İstanbul 2010 AKB Ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen sergide ziyaretçiler; savaş, tören ve efsane sahnelerinin renkli şekilde resmedildiği eşsiz bir ahşap mezar odasıyla karşılaşacak. Pers krallarının ikamet ettiği Kelainai (Afyonkarahisar) kenti yakınlarında MÖ 5. yüzyılda yapılan Tatarlı tümülüsü, ahşap mezar odasında bulunan renkli resimlerle bezenmiş frizler (bugün tamamen kaybolan antik çağ ahşap resim sanatının yegane örneği) dolayısıyla Türkiye'deki kültür mirasının en değerli eserleri arasında yer alıyor.

''Tatarlı tümülüsü ahşap mezar odası'', 1969 yılında yağma edilmiş, boyalı frizlerden en iyi korunmuş olanları kısmen kesilmiş ve yurt dışına kaçırılmıştı. Geriye kalan ahşap kalaslar sökülüp Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'ne getirilmişti. 6 yıl önce kaçırılan frizlerin 4 parçası Münih'te bir müzede bulundu. Bunların Tatarlı tümülüsüne ait olduklarını kanıtladıktan sonra Münih Üniversitesi Klasik Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Latife Summerer ve ETH Zürih, Tarihi Yapıları Araştırma ve Konservasyon Enstitüsü'nden Dr. Alexander von Kienlin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sıkı bir iş birliği içinde 40 yıl önce tamamen tahrip edilmiş bu mezar odasını tekrar ayağa kaldırmak için bir proje başlattı.

Yurt dışına kaçırılan bütün friz parçalarının geri getirilmesini de kapsayan ve Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın desteklediği restorasyon projesiyle yalnızca bu eşsiz eserler bilime kazandırılmadı. İki ülke arasındaki karşılıklı dostluk çerçevesinde geliştirilen iş birliği sayesinde tarihi eser kaçakçılığına karşı uluslararası alanda sürdürülen mücadeleye de barışçıl bir örnek ve önemli bir katkı sağlandı.