Taslakta uzlaşı yok

Geçen hafta yapılan İmralı ziyaretinin ardından hükümetle yapılan ilk görüşmeye Hatip Dicle de katıldı.

Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet

Çözüm sürecinde 29 Kasım’da yapılan İmralı ziyaretinin ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti dün bir araya gelirken HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le birlikte DTK Eş Başkanı Hatip Dicle de ilk kez görüşmeye katıldı. Abdullah Öcalan’ın hazırladığı 4 bölüm ve yaklaşık 65 maddeden oluşan müzakere aşamasında uygulanacak yöntem, ele alınacak konular ve atılacak adımları belirleyen müzakere taslağı görüşmenin temel konusu oldu.

İmralı ziyaretinin hemen ardından müzakere taslağı hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı’na iletilmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında geçen hafta sonu toplanan Çözüm Süreci Kurulu toplantısında da söz konusu taslak ele alındı. Taslakla ilgili hükümetin sıcak bakmadığı maddeler dünkü görüşmede HDP heyetine iletildi. Edinilen bilgiye göre yaklaşık 2 saat süren görüşmede müzakere taslağının alan konulara hükümetin karşı çıktığı, Öcalan’ın yasal düzenleme talep etmesine ve müzakere yapılması halinde başlanacağı koşuluna da sıcak bakmadığı belirtiliyor.

 

Görüşmelerde yanıt belli olacak

Görüşmede hükümet kanadı, taslak üzerindeki çekinceleri dile getirirken, taslağın geneli üzerinde  adımlarla ilgili değişiklik yapılması gerektiğini iletti. Hükümetin kendi içinde yapacağı değerlendirmelerin ardından taslakla ilgili “olur” ya da “olmaz” diyeceği belirtiliyor. HDP heyetinin bu hafta içinde bir ya da birkaç kez hükümet ile görüşme yapacağı belirtiliyor. Öcalan’ın taslak kabul edilmezse süreçten çekileceğine yönelik mesaj vermesi nedeniyle taslak konusunda hükümetin alacağı karar büyük önem taşıyor.

Görüşmede Yüksekova’da çıkan olaylar da gündeme gelirken Akdoğan’ın hükümetin çözüm sürecinin devam etmesi için “kamu düzeninin sağlanması” koşuluna dikkat çekerek bölgede gerekli asayiş önlemlerinin alındığını ilettiği kaydedildi. Ancak HDP heyetinin de söz konusu müdahaleler nedeniyle çözüm sürecinin zarar gördüğü, asayiş önlemleri yerine demokratikleşmeye öncelik verilmesi gerektiği görüşünü belirttiği kaydedildi. Görüşmede IŞİD’in Türkiye içinden Kobani’ye yönelik saldırı yaptığı iddiaları da ele alındı.

 

Kandil takvimi netleşecek

Heyet hükümetin müzakere taslağına ilişkin tavrını netleştirmesinin ardından Kandil’e giderek örgüt yöneticileriyle de görüşme yapmayı planlıyor. Kandil görüşmesinin hafta sonuna ertelenebileceği ifade ediliyor. Buldan ise Brüksel’e giderek Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak Kürt konferansına katılarak Öcalan’ın mesajını okuyacak.

HDP heyeti adına görüşmenin ardından açıklama yapan HDP’li Önder, sekretarya ve izleme kurulu konusunda bir sıkıntı olmadığını, sürecin demokratikleşmeyle bağlantısını ve genel ruhuyla ilgili görüşlerini dile getirdiklerini kaydetti. Önder, hafta boyunca ikinci ya da üçüncü kez görüşme yapabileceklerini belirterek “Kamu düzeni meselesine hükümetin bakışı sorunlu. Bunları değerlendirdik. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık” dedi.