'Taslakta bir kısım değişimlerin olma ihtimali var'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin,''Ziyaretlerimizden sonra taslak metinde bir kısım değişmeler, genişlemeler, bir takım redaksiyonların olma ihtimali vardır'' dedi.
cumhuriyet.com.trAdalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve Ordu Milletvekili Enver Yılmaz ile birlikte Anayasa değişikliği paketi çalışmalarıyla ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni ziyaret etti. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşmesinin ardından gazetecilere bilgi veren Ergin, pazartesi gününden bu yana sivil toplum örgütlerini ve siyasi partileri ziyaret ederek yaptıkları çalışmaların birer suretini takdim ettiklerini söyledi. Taslak metne karşı hem siyasi partilerin hem de sivil toplum örgütleri ile meslek odalarının görüşlerini, eleştirilerini almak, önerilerini tespit etmek ve varsa katkılarını almak için çalışmalar yaptıklarını belirten Ergin, bugün de TZOB'ni ziyaret ettiklerini hatırlattı.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın sunduğu görüş ve önerilerin kendilerini memnun ettiğini kaydeden Ergin, yaptıkları tüm bu ziyaretler esnasında Türkiye'de meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, siyaset kurumunun daha önünde olduğunu gördüklerini dile getirdi. Bunun odalar ve sivil toplum örgütleri adına sevindirici, siyaset kurumu adına da düşündürücü bir husus olduğunu ifade eden Ergin, ''Bu anlamda hangi sivil toplum örgütüne, hangi meslek odamıza gittiysek, gerçekten yapılmış olan bir çalışmayla, değerlendirmeyle karşılaştık. Belli taleplerle buluştuk ve bunları son derece dikkatle not ettik. Yapacağımız değerlendirmelerde bunlardan azami istifade etmeyi de düşünüyoruz'' diye konuştu.
TZOB'in de bu taslakla ilgili olarak tespitlerini, beklentilerini ifade eden bir bilgi notunu kendilerine verdiğine işaret eden Ergin, bu temaslarının bundan sonra da devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin hak ettiği yeni bir anayasa ile ilgili daha önceden başlayan çok sayıda çalışmanın hepsinin akamete uğradığına dikkati çeken Ergin, 2007'de de yeni bir anayasa için yola çıkıldığını, TOBB çatısı altında TZOB'nin de katkı verdiği bir çalışma bulunduğunu da söyledi. Bugün itibariyle yapılabilecek olan ve Türkiye açısından aciliyet arz eden hususları içeren 26 maddelik bir taslakla yola çıktıklarını anımsatan Ergin, ''Ancak tüm bu ziyaretlerden sonra taslak metinde bir kısım değişmeler, genişlemeler, bir takım redaksiyonların olma ihtimali vardır. Bütün bu çalışmaları yaptıktan sonra Mart ayı bitmeden inşallah bu taslak teklif metnine dönüştürülüp parlamentoya sunulacak ve yasalaşması cihetinde parlamento içi çalışmaları başlatmayı arzu ediyoruz'' şeklinde konuştu.
'HSYK'daki hadiselerin ulu orta konuşulmasını doğru bulmam'
Ergin, bugüne kadar anayasa değişiklik çalışmalarına büyük katkı sağlayan TZOB'ne ve başkanı ile sivil toplum örgütlerine teşekkür etti. Ergin, özellikle HSYK konusunda tartışmaların devam ettiği, bu yönde taleplerin bulunduğunu hatırlan bir gazetecinin, ''Bu konuda bir geri adım atmanız söz konusu mu?'' şeklindeki sorusu üzerine ise şöyle konuştu: ''İleri adım, geri adım değerlendirmesinde bulunmayacağım. Ancak biz bunun bir taslak olduğunu ifade ettik. Temasta bulunduğumuz siyasi partiler ve görüştüğümüz sivil toplum örgütlerinin yeni talepleri, mevcut düzenlemeye ilişkin eleştirilerini not ettik. Elbette ki biz bu görüşmeleri protokol icabı yapmadık. Baştan yola çıkarken de, bu taslak üzerine getirilecek makul, somut önerileri değerlendireceğimizi de ifade etmiştik. Bunun gerçekleştiğini hep beraber göreceğiz. Onun dışında HSYK'da cereyan eden hadiselerin dışarıda ulu orta konuşulmasını doğru bulmam doğrusu. Bu tür değerlendirmelerin kurul içerisinde yapılması daha sağlıklıdır diye düşünüyorum.''
Ergin, ''Unvanlı hakim ve savcıların atanmasına yönelik yaşananların ardından, bu konudaki çalışmaların yeni oluşturulacak kurula bırakılması yönünde izlenim oluştuğu'' iddialarının hatırlatan bir gazeteciye de, HSYK'nın önünde çok daha önceden bekleyen işler bulunduğunu söyledi.
CHP'nin anayasa değişiklik çalışması
Toplantıda bir gazetecinin, CHP'nin de kendi anayasa değişiklik çalışmalarına dair önerileri bulunduğunu anımsatarak, bu konudaki değerlendirmelerini sorduğu Ergin, ''Geçmiş yıllardaki sürece baktığımız zaman, bir parti tarafından hazırlanmış anayasa değişiklik teklifinin doğru olmayacağı, bunun parlamento çatısı altında hazırlanması gereğine işaret etmişlerdi. Biz de pekala olabilir demiştik'' değerlendirmesinde bulundu.
4 Eylül 2008'de TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanlarına bir mektup yazdığını hatırlatan Ergin, Toptan'ın dört konuda uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini anımsattı.
Ergin, bunlardan bir tanesinin anayasa değişikliği, birinin Meclis İçtüzüğü, diğerinin Avrupa Uyum yasaları için, son olarak da siyasi partiler, seçim ve siyasi etik yasalarını da içeren bir kısım yasalar için birer uzlaşma komisyonları olduğunu belirtti. Bu öneriye üç siyasi partinin üye verdiğini, bir tek anamuhalefet partisinin üye vermediğini dile getiren Ergin, ''Bununla beraber ısrarlar üzerine iç tüzük hazırlanma komisyonuna üye verdiler. Orada mutabakatla hazırlanan iç tüzük taslağına da şu ana kadar maalesef sahip çıkılmıyor ve genel kurula gelmesi bir şekilde mümkün olmuyor'' dedi. Elbette samimi bir girişimleri varsa bunu memnuniyetle karşılayacaklarını ifade eden Ergin, ''Ama bizim başlatmış olduğumuz süreci tekrar inkıtaya uğratıp, bu parlamento döneminden sonraya sarkıtma amacıyla yapılan girişimlere de, geçmişteki girişimlere bakarak, doğrusu tedbirli olacağımızı ifade ediyorum'' diye konuştu.
Bir başka gazetecinin, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın son HSYK toplantısına katılmaması sonrası yaşananları sorması üzerine ise Ergin, ''En temel insani vazifesi olan ve yıllardır beraber çalıştıkları mesai arkadaşının babasının cenazesine giden bir müsteşarla ilgili yapılan uygulamayı üzüntüyle karşıladım. Elbette ki bu anayasa değişiklik taslağının kamuoyuyla paylaşılmasından sonra zannediyorum biraz atmosferin gerilmesine çalışılıyor. Biz buna müsaade etmemek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' şeklinde konuştu.