Taşınmanın bedeli 7 bin 500 lira
Yeni bir ev kiralamak ya da almak büyük paralar gerektirirken, taşınmanın maliyeti de cep yakıyor. 2 bin lira değerindeki bir eve taşınmanın maliyeti 7 bin lirayı aşıyor.
Şehriban KıraçOkulların kapanması öğretmen atamaları, evlenme sezonunun açılmasıyla hem yeni ev tutmalar hem de taşınmalar zirve yaptı. Ev almanın ve kiralamanın dev bir maliyeti varken taşınma da büyük masraf çıkarıyor.
2017’nin ilk 3 ayında 43 bin 740 konutun kapısı ilk kez açıldı. CK Boğaziçi Elektrik’in Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre, yılın ilk çeyreğinde toplam taşınma sayısı da yüzde 40 artarak 152 bin 496’yı buldu. Buna göre İstanbul Avrupa yakasında her gün 1.694 aile taşınmış oldu. Taşınmanın maliyeti de cep yakıyor. Nakliyeden emlakçı komisyonuna, boya badanadan, elektrik, su ve doğalgaz faturalarının kaydetmeye kadar birçok kalemi topladığımızda önümüze 7 bin lirayı aşan bir fatura çıkıyor. Dışardan çok basit görünen işlemler günler süren bir sıkıntı yaşatabiliyor.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun’a göre, öncelikle yeni ev arayışının çok titizlikle yapılması gerekiyor. Konumundan yaşına, sosyal olanaklarından iç dizaynına kadar her yönüyle ihtiyaca yanıt verecek nitelikte bir evin bulunması belli bir süreci beraberinde getiriyor.
Bir kira bedeli
Ortalama 2 bin TL kira bedeli olan bir ev için emlak firmasına ödeyeceğiniz bedel, yıllık kiranın yüzde 12’si olan 2 bin 400 TL’dir. Kiralama sonrasındaki en büyük sıkıntı ise nakliye ve altyapı bağlantıları. İstanbul’da, taşınacak eşyaların büyüklüğü ve paketlenmesinden semtler arasındaki mesafeye, taşınılacak binada asansörün bulunup bulunmadığı gibi pek çok parametreye göre değişkenlik gösterse de ortalama nakliye bedeli 2 bin TL’nin altına inmiyor. Erilkun’a göre, nakliye sonrasındaki en önemli ihtiyaç ise altyapı (elektrik, su, doğalgaz vb.) bağlantıları. Elektrik idaresine abonelik bedeli 197 TL olup doğalgaz için dağıtım bedeli olarak 455 TL, güvence bedeli olarak 386 TL, su aboneliğinde işlem bedeli olarak 220 TL, teminat bedeli olarak 175 TL alınıyor. 1433 TL tutan bu masraf kalemleri neredeyse bir kira bedeli kadar harcamayı gerekli kılmakta ve çoğu zaman 5 (beş) işgününe kadar vakit kaybı ve prosedürle uğraşmayı beraberinde getiriyor.