Taşerona kadro diyen yok

Taşeronda hükümet ‘umut dağıtıyor’, ortada somut hiçbir şey yok. Bunun yerine ‘statü belirleme’ terimi tercih ediliyor.

Mustafa Çakır

Kamudaki yaklaşık 1 milyon taşeron işçisi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Türk-İş’e yaptığı ziyaret ile umutlandı. Ancak ortada somut, Türk-İş ile de paylaşılan hiçbir şey yok. Üstelik hükümet son dönemde “kadro” sözünü de ısrarla kullanmıyor. Bunun yerine “statü belirleme” terimi tercih ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım da Türk-İş’i ziyaretinde taşeron işçilerin “kadroya alınacağını” söylemedi. Ağırlıklı görüş taşeron çalışanların işçi ya da memur kadrosuna alınmayacakları, sözleşmeli farklı bir istihdam modelinin getirileceği yönünde.

Kamudaki taşeron işçilerin sayısının 720 bin civarında olduğu ifade ediliyordu. Ancak son veriler rakamın 1 milyona ulaştığı yönünde. Aileleri ile birlikte 4-5 milyon kişiden söz ediliyor. Özel sektördeki taşeron işçilerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Ancak kamu ve özel sektördeki toplam taşeron işçi sayısının 2 milyonu aştığına dikkat çekiliyor. Hükümetin gündeminde ise sadece kamudaki taşeron işçiler var. Seçim öncesinde verilen söz doğrultusunda kamudaki binlerce taşeron işçi kadro bekliyor.

Kadro demedi

Başbakan Binali Yıldırım dün de televizyon yayınında gazetecilerin soruları üzerine, bu konuyu en geç bu yılın sonunda bir karara bağlamış olacaklarını belirtti. Yıldırım, “Kadro mu sözleşmeli mi olacakları” sorusuna da, “Orasını açıklamayayım ama devletle bağları kurulacak. Bu şekilde çalışmalarına devam edecekler” dedi.

OVP hedefleri

Orta Vadeli Ekonomik planın çarşamba günü ilgili bakanlar tarafından açıklanacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, tahmini rakamlar için de “2017, 2018, 2019, 2020’de büyüme hedefimiz yüzde 5.5. İşsizlik oranı hedefimiz bu yıl için yüzde 10.8, 2018’de 10.5, 2019’da 9.9, 2020’de 9.6. Enflasyon hedefimiz 2017’de yüzde 9.5, 2018’de 7, 2019’da 6, 2020’de 5” bilgilerini verdi.

Asgari ücrette vergi farkı bütçeden

Binali Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, Meclis’in açılması ile 130 maddelik bir yasa tasarısı göndeme gelecek. Buna göre, Altın tahvili çıkarılıyor. Kitle fonlaması devreye girecek. Sigorta kuruluşları da teminat mektubu verebilecek. Asgari ücretin vergi kaybı bütçeden karşılayacağız. Emlakta, yeniden değerlendirme oranı yüzde 50’den fazla olmayacak. Turizmde 49 yıllık tahsise 49 yıl daha verilecek.