Taşeron çıkmazı

Yıldırım’ın Başbakanlığı devralmasının ardından AKP’de taşeron düzenlemesiyle ilgili farklı görüşler dile getirilirken, ‘tüm taşerona kadro’ vaadi ‘sözde’ kalacak gibi gözüküyor.

Emine Kaplan

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, tüm taşeron işçilere “özel sözleşmeli” olarak kamuya alınacağı sözü vermesi, AKP’de sıkıntı yarattı.

Bunun ‘asıl işte çalışan’ 150 bin kadar taşeron için düşünüldüğü, ancak kapsamın genişletmesiyle yanlış yapıldığını belirten AKP yöneticileri, “Konuyla ilgili yeni bir çalışma yapılacak. Eski kritere ‘asıl işi yapanlar, kadroya alınsın’ yaklaşımına dönülebilir” görüşünü dile getirdi. AKP’de, genel başkan ve başbakan değişimi, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan tüm taşeron işçilere kadro sözününün geleceğini de etkileyecek gibi gözüküyor.

Davutoğlu, 1 Kasım seçiminin ardından hükümetin 3 aylık eylem planı içinde yer alan taşeron düzenlemesiyle ilgili olarak süpriz bir adım atmış, “kamuda çalışan tüm taşeron işçilerin kamuya alınacağını” açıklamıştı. Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak yaptığı taslak çalışmada, taşeron işçilerin memur kadrolarına değil ‘özel sözleşmeli’ statüsüyle kamuya alınması, işçilerle 3 yıllık sözleşme imzalanması, kurumlar tarafından sözlü sınav yapılması, 1 Kasım seçiminden önce taşeron olarak alınanların kapsama alınması öngörülmüştü. Ancak bu çalışma milletvekillerince yoğun bir şekilde eleştirilmişti.

Asıl işi yapanlar’

Genel başkanlık ve başbakanlığı Binali Yıldırım’ın devralmasının ardından ise taşeron düzenlemesinin içeriği konusunda partide farklı görüşler dile getirilmeye başlandı. Bazı parti yöneticileri, “Taşeronla ilgili olarak ilk düşünülen yaklaşım, asıl işi yapan işçilerin kamuya alınmasıydı. Bunun 120 bin-150 bin arasında bir sayı olması hesaplanıyordu. Bakanlar Kurulu’nda da bu şekilde konuşuldu.

Ancak sonra ‘tüm işçilerin’ kapsama dahil edileceği açıklandı. Kapsamın bu kadar genişletilmesi doğru olmadı. Bu konuda çalışmalar sürüyor, yeniden ‘asıl işi yapanlar’ın kadroya alınması yaklaşımına dönülebilir” dedi. Partide, tüm taşeron işçilerinin kamuya alınacağı sözünden sonra geri dönüşün sıkıntı yaratabileceği, ancak bunun kamuoyuna izah edilebileceği belirtiliyor. Bir başka görüş olarak da, hükümetin kamu personel rejimi üzerinde çalıştığı, bu düzenlemenin içeriğinin netleşmesine kadar taşeron ile ilgili düzenlemenin askıda bekletilebileceği dile getiriliyor.