"Tasarı yasalaşırsa işsiz kalacaklar"

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde 20 bin gıda, kimya, ziraat, su ürünleri ve balık teknolojisi mühendisinin işsiz bırakılacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı nedeniyle ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Kocatepe Kültür Merkezi'nin önünde yapılan ortak açıklamayı okuyan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, 1 Haziran 2010 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanan söz konusu yasa tasarısı ile sorumlu yöneticilik müessesesinin kaldırılacağı, 30 beygir gücü ve 10 çalışandan az olan iş yerlerinin ''mikro işletme'' olarak tanımlandığı ve teknik eleman çalıştırma zorunluluğundan muaf kılınacağını, bunun da Türkiye'deki 40 bin gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80'ini ifade ettiğini söyledi.

Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde, söz konusu tasarının, gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağının kolayla görülebileceğini kaydeden Ataman, şunları bildirdi:
''Günde 20 ton süt işleyen veya günde 8 bin adet ekmek üreten işletmeler, mikro işletmeler değildirler. Bunlar, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecek ölçüde üretim gücüne sahiptirler. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadır.''


"Halk rantı ticarete tercih ediyor"

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı ile halkın sağlığı yerine ticaret rantının tercih edildiğini savunan Ataman, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan odalar olarak, bu konuda kamu yararına bir tavrın geliştirilmesinin ısrarlı takipçileri olacaklarını vurguladı.

Küçük gıda işletmelerinde çalışan denetim elemanlarının alacakları ücretlerin tarım bütçesine konulacak ödenek ile karşılanmasının da mümkün olabileceğine işaret eden Petek Ataman, ''Bu yöntemin tarım bütçesine doğuracağı finansman yükünün, yıllık 100 milyon lira düzeyinde olacağı, tarafımızdan hesaplanmaktadır. Bu rakam, 5,5 milyar lira olan toplam tarım bütçesinin 50'de 1'inden daha azdır'' dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 22'yi bulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise yıl sonuna kadar işsizlik oranını yüzde 10 düzeyine çekileceğini ifade ettiğini belirten Ataman, ''Bu vaadin inandırıcılığı yoktur. Çünkü ülkemizde üretim çökmekte, var olan üretim yapıları da istihdam dostu olmaktan uzak görünmektedir. Bütün bunlardan öte, bir taraftan istihdam üretmesi için TOBB'a baskı yapan hükümet, diğer taraftan bu yasa tasarısı ile 20 bin gıda, kimya, ziraat, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisini işsiz bırakmaya hazırlanmaktadır'' diye konuştu.

''Denetimsiz Gıdaya Hayır'', ''Tekellere Değil Halka Gıda Yasası'' gibi dövizler taşıyan oda üyeleri, bir süre slogan attıktan sonra dağıldılar.