Taş atan çocukların yargılanmasına eleştiri
The Economist dergisi, Türkiye'de taş attıkları için yargılanan çocukları yazdı. "Türkiye'de yüzlerce Kürt çocuğu yargılanmakla karşı karşıya" denilen haberde, çocukların dava başlamadan önce aylarca tutuklu kaldığı belirtildi. Bunun Türkiye'nin taraf olduğu Çocuk Sözleşmesi ve AKP hükümetinin, "Türkiye'nin 14 milyon Kürdün durumunu iyileştirme çabaları"na ters düştüğü belirtildi.
cumhuriyet.com.trİngiliz haftalık The Economist dergisi, "Türkiye'nin Kürtlere yapılan muameleyi iyileştirme sözleri, samimi gibi gelmiyor" ifadesinin kullanıldığı haber analizinde dövüldükten sonra "muhbir" olmaya zorlandığını, tecavüz ile tehdit edildiğini iddia eden çocuğun açıklamalarını aktardı.
"Türkiye'de yüzlerce Kürt çocuğu, ayrılıkçı PKK destekleyen yasa dışı sokak gösterilerine katıldığı iddiası ile yargılanmakla karşı karşıya" iddiasına yer veren dergi, İHD Adana Şübesi yöneticilerine dayanarak "Sadece Adana'da 155 çocuğun yargılandığı, 67 çocuğun mahkum olduğu ve beşi hakkında verilen hapis cezasını çekmeye başladığını" öne sürdü.
Bu çocuklar haklarındaki davaların yetişkinlerin yargılandığı mahkemelerde görüldüğüne dikkat çekildiği haberde çocuklar haklarında getirilen suçlamaların çoğunun PKK yanlısı sloganları ve polise taş atmaktan ibaret olduğu savunuldu.
Merkezi New York'ta olan İnsan Hakları İzleme Örgütü'ten Emma Sinclair-Webb'in sık sık dava başlamadan önce çocukların aylarca cezaevlerinde tutulduğunu belirtirken bunun Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslar arası Çoçuk Sözleşmesine aykırı olduğunu söylediğini aktaran dergi "Bu da aynı zamanda iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türkiye'nin 14 milyon Kürdün durumunu iyileştirmeye yönelik olarak son dönemde yaptığı çabalara ters düşüyor" yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün "Tarihi bir fırsat var" açıklaması
Bu çerçevede Kürkçe tv kanalı, ismi değiştirilen köylerin eski adlarına kavuşması olasılığı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un "sosyal ve ekonomik önlemler"in de gerektiği yolundaki sözlerinin yanısıra PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın artık bağımsızlık istemedikleri açıklamasına da dikkat çekilen haberde "Bütün bunlar, Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kısa bir süre önce Kürt sorununu çözmek için şimdi 'tarihi bir fırsat' olduğunu söylemesine yol açtı" diye yazdı.
"Üst düzey güvenlik yetkilileriyle görülmemiş toplantı"
İngiliz dergisi, haberinde İHD Adana Şübe Başkanı Ethem Açıkalın'ın, "üst düzey güvenlik yetkilileri ile görülmemiş bir görüşme yaptıkları" söylediğini belirterek Açıkalın'ın hala bunun "şokunu yaşadığı"nı kaydetti. Açıkalın, görüşmeyi anlatırken de "Bizi sabırla dinlediler, çay ikram ettiler ve kötü muameleyi durdurmaya söz verdiler" dedi.
PKK'nin eleştirilmesi gereğini vurgulayan The Economist, Karayılan'ın "yumuşak söylemine karşı adamlarının Türk askerlerini hedef alan bombalı saldırılarını sürdürdükleri"ni yazdı. Dergiye konuşan Eğitim Sen yetkilisi de, Roj TV'nin "çocukların kışkırtılmasında rol oynadığı" değerlendirmesini yaptı. Yetkili, Kürt gençlerinin birçoğu için fırsatların olmadığını vurgularken, "Kızgınlar ve geleceğe ilişkin umutları yok. Cezaevindeki tecrübeleri onlarını daha da sertleştiriyor ve PKK için çok uygun eleman hale getiriyor" dedi.