Tartışılacak karar
Kürtçe türkü cinayetinde sanığa alkollü olduğu için verilen beraat kararına onama istendi.
cumhuriyet.com.trYargıtay Başsavcılığı, Kürtçe türkü cinayetini, “Siz nasıl erkeksiniz, sıkın bunlara” diyerek azmettirmekten müebbetle yargılanan sanığı, “Alkollü olduğu için ne dediğini bilmiyor” diyerek beraat ettiren mahkeme kararının onanmasını istedi. Bu tebliğle başsavcılık da kişinin kendi iradesiyle aldığı alkolün cezasızlık nedeni sayıldığına ilişkin yerel mahkeme kararına katılmış oldu.
Ankara’da 27 Aralık 2009’da bir barda Kürtçe türkü yüzünden çıkan kavgada, türküyü söyleyen gruptaki Emrah Gezer öldürülmüştü. Barda karşı karşıya gelen gruptakilerden Sinem Uludağ’ın adı Ergenekon iddianamesi ve İstanbul’daki bir turistin öldürüldüğü “Kumkapı cinayeti”ne de karışmıştı.
Sinem Uludağ ve sevgilisi özel harekât polisi Serkan Akbulut’un bulunduğu grup Türkçe, diğer grup da Kürtçe türkü söylüyordu. Bu nedenle çıkan kavga, Gezer’in ölümüyle bitti. Gezer’i öldüren mermi, özel harekât polisi Serkan Akbulut’un, görevi nedeniyle kendisinde bulunan tabancasından çıktı.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada ağırlıklı olarak iki konu tartışıldı. Bunlardan biri, Sinem Uludağ’ın olay sırasında, Kürtçe türkü söyleyen grubu hedef alarak, sevgilisi Akbulut ile yanlarındaki diğer erkeklere “Siz nasıl erkeksiniz, sıkın bunlara” sözü oldu. Çünkü polis Akbulut’un, sevgilisinin bu sözü üzerine ateş ettiği savlandı.
Uludağ bu nedenle “adam öldürmeye azmettirmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılandı. Mahkeme Sinem Uludağ’ın “Siz nasıl erkeksiniz, sıkın bunlara” sözünü sarhoş halle söylediğini, bu nedenle ceza verilemeyeceğini belirterek müebbetle yargılanan sanığın beraatına karar vermişti.
Mahkeme gerekçesinde “Alkollü olan kişinin söylediği sözlerin bilinçli olarak söylendiğinden söz edilemez” demişti.
Mahkeme kararı Gezer’in başına isabet ederek ölüme sebep olan ve polis Akbulut’un silahından çıkan merminin yerden sekerek Gezer’e isabet ettiğine ilişkin bilirkişi raporuna dayandı. Bu nedenle Akbulut’a da müebbet hapis yerine 19 yıl 5 ay ceza verildi.
Başsavcılık: Doğru karar
Karar temyiz için Yargıtay’a geldi. Yargıtay Başsavcılığı temyiz davasında tebliğnamesini hazırladı. Başsavcılık, bilerek alınan alkolün cezasızlık nedeni sayıldığı, bu alanda ilk olan mahkeme kararını tüm yönleriyle doğru buldu ve onanmasını istedi. Başsavcılığın, temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’ne gönderdiği tebliğnamesinde yerel mahkeme kararı için şöyle denildi: “Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp mahkemece kararda gösterilen kanıtlara ve gerekçeye, uygulama ve takdire göre, eksik incelemeye, sübuta, yasal savunmaya, tahrike, suçun niteliğine, kanıtların değerlendirilmesine, takdire ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, yöntem ve yasaya uygun olan hükmün onanması talep ve tebliğ olunur.” Kararı şimdi Yargıtay 1. Ceza Dairesi verecek.