Tarımda maliyetler giderek artıyor

Tarım ÜFE nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,05’e yükseldi. Geçtiğimiz ay yüzde 50,90’lık oranla üreticide fiyatı en çok artan ürün domates olurken, patlıcanın maliyeti ise yüzde 45,40 düştü.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye ekonomisinin bu yıl zayıf karnı olarak görülen enflasyonda üreticinin fiyatları büyük önem arz ediyor. Enflasyon verisinin öncü göstergesi niteliğindeki üretici fiyatları, artışını devam ettiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı.

Buna göre, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,05 artarak 149,67 değerini alan Tarım ÜFE, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,25 artış gösterdi. Tarım ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 6,07 yükseldi.

Karar'daki habere göre, tarım ve avcılık ürünlerinde bir önceki aya göre yüzde 2,06 oranında artış yaşanırken, av yasağının yaklaşması ile balıkçılıkta yüzde 5,03 artış yaşandı. Ormancılık ürünlerinde ise yüzde 1,66 düşüş görüldü. Bir önceki aya göre değişim, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,1, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,86, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,34 artış şeklinde oldu. Alt tarım gruplarından sebzeler yüzde 1,24, turunçgiller yüzde 2,95, tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar yüzde 1,17, çeltik yüzde 0,58 artış gösterirken, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar yüzde 8,94 ve lifli bitkiler yüzde 3,23 azalış olarak kayıtlara yansıdı.

DOMATES ÜZÜYOR

Kasım 2015’te yaşanan uçak düşürme hadisesinin ardından Rusya’nın alımını durdurduğu ve ilişkilerin normalleşmesine rağmen bir türlü ambargonun kalkmadığı domateste bir türlü fiyat istikrarı sağlanamıyor. Bu durumun nisan ayında da devam etmesi nedeniyle üreticide domates fiyatı mart ayına yüzde 50,90 arttı. Domatesin ardından yüzde 19,33 ile üreticide fiyatı en çok yükselen ikinci ürün patates olurken, bazı balık ürünlerinde yüzde 11’i aşan fiyat artışları görüldü. Nisan ayında bir önceki aya göre üreticideki fiyatı en çok düşen gıda ürünü yüzde 45,40 ile patlıcan oldu. Bu ürünü yüzde 42,67’lik oranla salatalık, yüzde 27,07 ile yakacak odun takip etti. Havaların biraz daha ısınması ile fiyatlarının daha da düşmesi beklenen sivribiberde üretici fiyatları yüzde 26,72 gerilerken, taze fasulyede yüzde 10,37’lik düşüş görüldü.

 TÜFE’NİN NEDENLERİNDEN

TÜFE’de 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,31, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,87 arttı. Bu yükselişin ana nedeni üreticideki fiyat artışı olarak gösteriliyor.