Tarıma yeni düzenleme

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ''Tarım ve Gıda Bakanlığı'' adıyla yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

cumhuriyet.com.tr

Tasarı, Tarım ve Gıda Bakanlığı'nın teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyor. Tasarının gerekçesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mevcut yapısı ve teşkilatının, günün ihtiyaçlarını karşılamak ve tarım sektörünün hızla değişen ve gelişen taleplerine cevap vermekte yetersiz kaldığı belirtilerek, AB uyum süreci de göz önüne alınarak, mevcut yapıdan kaynaklanan sorunların aşılması amacıyla daha hızlı ve etkili bir hizmet yürütülmesine imkan sağlayacak, konu bazında bir yapılanmayı esas alan düzenlemeye gidildiği kaydedildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''Tarım ve Gıda Bakanlığı'' adı altında yeniden yapılandırılarak, tarım sektörüne etkili, verimli ve kaliteli hizmet sunulması ve mevcut kaynaklardan azami şekilde faydalanılmasını amaçlayan tasarıya göre, Bakanlık merkez teşkilatı; ''Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'', ''Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'', ''Hayvancılık Genel Müdürlüğü'', ''Su ürünleri Genel Müdürlüğü'', ''Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'', ''Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü'', ''İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'', ''AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı'', ''Strateji Geliştirme Başkanlığı'', ''Hukuk Müşavirliği'' ve ''İdari İşler Dairesi Başkanlığı''ndan oluşacak.

Bakanlığın bağlı kuruluşu olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve bu Genel Müdürlüğün merkez teşkilatında bulunan 31, taşra teşkilatında bulunan 65 idareci kadrosu kaldırılıyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile birlikte Bakanlık merkez teşkilatında bulunan Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü de kaldırılırken, her iki genel müdürlüğün görevleri, Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünde birleştiriliyor. Bu Genel Müdürlüğe, AB Kırsal Kalkınma Mali Yardım Programının yönetim otoritesi olarak Bakanlığa verilen görevleri ve buna ilişkin her türlü, iş ve işlemleri yürütme görevi veriliyor.

Bakanlık hizmet birimleri konu bazında birleştirilerek yetki çatışmasının Önüne geçilmesi öngörülüyor. Bakanlık merkez teşkilatında, 15 olan birim sayısı 11'e indiriliyor. Kaldırılan Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün 9 birimiyle birlikte merkezde 24 olan birim sayısı 11'e düşürülüyor. Ayrıca müsteşar yardımcılığı (5), genel müdür yardımcılığı (25), şube müdürlüğü (187) ve taşra teşkilatında il müdür yardımcılığı (119) ile müdür yardımcılığı (227) gibi idari kademeler kaldırılıyor. Bu yolla idari kademeler azaltılarak, tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Tasarıyla, ayrıca birim amirinin uygun göreceği uzmanlardan, teknik elemanlardan ya da diğer personelden çalışma grupları oluşturulması esası getirilerek, çalışanlardan daha etkin yararlanılması amaçlanıyor.

Bakanlık merkez teşkilatının politika ve standart belirlemesi, hizmetlerin ise taşra teşkilatı eliyle yürütülmesi esası getiriliyor. Bakanlık hizmetlerinin uzmanlaşmış ve kalifiye personel tarafından verilmesi amacıyla, ''Tarım Uzman Yardımcılığı'' ve ''Tarım Uzmanı'' kadroları oluşturulurken, kariyer uzmanlığı sistemine geçiliyor.

Tasarıda, gerekli görülmesi halinde güvenlik, bilgi işlem gibi belirli hizmetlerin hizmet alımı suretiyle yerine getirilebilmesi için düzenleme yapılıyor. Bakan oluru ile ihtiyaca göre, geçici ve sürekli komisyonlar kurulabilmesi ve kaldırılabilmesi öngörülüyor. Bakanlık Teftiş Kurulu kaldırılarak hizmet birimlerinde denetim grupları oluşturuluyor. Taşradaki araştırma enstitüleri ve laboratuvarların sayıları azaltılarak yeniden yapılandırılıyor.