"Tarım çok kötü etkilenecek"
BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü, iklim değişikliğinin tarım üzerinde çok kötü etkisi olacağını ve en çok gelişmekte olan ülkeleri vuracağını, gıda üretimindeki güvensizliğin de fiyat artışlarına yol açacağını bildirdi.
cumhuriyet.com.trMerkezi Roma'da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıklamasında, iklim değişikliğinin gıda fiyatlarında 2050'ye kadar ılımlı bir artışa yol açacağı, daha sonra ısıdaki artışla birlikte fiyatlarda da daha büyük artış olacağı kaydedildi.
Gelişmekte olan ülkelerin tarım ürünlerinde 2050'ye kadar yüzde 9 ila yüzde 21 düşüş olacağı tahmin edilen açıklamada, bunun da birçok Afrika ülkesi için gıda alımında başka ülkelere bağımlılığı artırabileceği vurgulandı.
Açıklamada, uyum politikalarının masraflı olacağı, ancak gıdaya ulaşımın garanti altına alınması ve yoksulluğun azaltılmasının hayati önemde olduğu uyarısında bulunuldu.
Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliğinin sonuçlarına ilişkin son iki gündür uluslararası kuruluşlardan birbiri ardına yeni açıklamalar geldi.
Dünya Bankasının dün Lahey'de açıkladığı bir raporda, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin sonuçlarıyla mücadele için yılda 75-100 milyar dolara ihtiyaç duyacağı bildirilmişti.
Raporda, 2050 yılında dünyanın 2 derece ısınacağı dikkati alındığında, 2010 ile 2050 arasında yeni duruma uyumun gelişmekte olan ülkelere yılda 75-100 milyar dolara mal olacağı belirtilmişti.
Birçok ülke için bu durumun "ölüm-kalım meselesi" olduğunu vurgulanan raporda, Doğu Asya, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrikası'nın iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgeler olduğuna dikkat çekilmişti.
Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nde görevli bilim adamlarının bugün yayımladığı bir raporda da, iklim değişikliğinin daha fazla aç çocuk anlamına geleceğine işaret edilmişti.
Özellikle Afrika ve Asya'da çiftçilerin küresel ısınmadan çok olumsuz etkilendiği belirtilen raporda, iklim değişikliğinin gelecek 40 yılda 25 milyon daha çocuğun aç kalmasına neden olacağından endişe edildiği vurgulanmıştı.
Raporda, iklim değişikliği olmaması halinde dahi 2050 yılında dünya çapında 5 yaşın altındaki 113 milyon çocuğun yetersiz besleneceği, iklim değişikliğiyle birlikte bu sayının yüzde 20 oranında artacağı belirtilmişti.