Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: CHP'lilerin fındık yürüyüşüne saygı duyuyorum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım Zirvesi'nin açılışında konuşuyor:"Kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapısını geliştireceğiz. Tarım liseleri ve üniversiteleri kuracağız."

cumhuriyet.com.tr
<video:827540>

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın açıklamalarından öne çıkanlar: 

Hemen ilk açılışta bir defa çok samimi şekilde "Kendi kendimize yeteceğiz, kendi kendine yetebilen bir Türkiye'yi hep beraber yapacağız" diyorum. Çiftçi kardeşlerimizin elini öpmekten gurur duyarım. Biz burada insan için varız. Tarım olmasa, hayvancılık olmasa biz ne yapabiliriz

Tarım, insanoğlunun varlığını sürdürmesini sağlayan, birçok medeniyetin kurulmasını sağlayan stratejik bir sektördür. Gıda olmasa insanoğlu olmaz. Son dönemde kritik bir sektör ve önemli bir mücadele alanı haline geldi.

Gıda, tarım ve hayvancılık tüm dünyanın öncelikli konuları arasında. Savaşlar, petrolden dolayı değil sudan dolayı çıkacak. Geleceğin dünyasında tarım ve gıda savaş nedenleri olacak. Toprağın, suyun ne olduğunu, nasıl öneme sahip olduğunu benim de farkında olduğumu belirtiyorum.

Türkiye'nin Lider Bir Ülke Olacağına İnanıyorum

Nüfus artışı tarım arazilerinin yok olması iklim değişikliği gibi faktörler tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğunu bizlere gösteriyor. Biz bunları görüyoruz ve şimdiden buna göre plan yapmak zorundayız. Bir ülke kendi üretimini yapamıyorsa tam bağımsız ve özgür sayılamaz. Bu nedenlerdendir ki gıdasını kendisi üretebilen ülkeler, geleceğin lider ülkeleri olacaktır.

Türkiye'nin bir lider ülke olacağına inanıyorum. Sulanabilir arazileri su ile buluşturduğumuz da biz nasıl artacağını göreceğiz.

Bundan 2 gün önce sayın Başbakanımızla Şanlıurfa'da idim, GAP'taydım. Bize verdiği talimat şu "Şu GAP'ı Allah rızası için bitirelim" 3 milyon dekar suyun sadece Şanlıurfa'da sulanması için ilk emri vermiştir. 3 milyon dekar suyun araziye kavuşması, üretim demektir, istihdam demektir, terörün önlenmesi demektir... Tarım işçisi veren Şanlıurfa'nın tarım işçisi alan konuma gelecektir.

Biz çalışacağız, inanacağız, birlik ve beraberliğimzi sürdüreceğiz. Bir Cizre'yi, Şırnak'ı görmenizi isterim. Oradaki tabiatı, oradaki insanların güzelliğini görmenizi isterim. Birileri bu ülkeyi bölmek istiyor, bunun için mücadele etmemiz lazım. Konumzu tabii ki de gıda, hayvancılık ama çok ayrı şeyler de değil. Hangi ülke tarafından Türkiye'nin bölünmek istendiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz.

Kimseyi Mahcup Etmeyeceğiz

Bu ülkedeki zenginlik güneş, enerji ve insanların çalışkanlığı tüm Ortadoğu'ya ve Türkiye'ye yeter. Kendimize güvenelim. Biz çalıştığımız zaman halledemeyeceğimiz hiçbir şey olmadığını görüyorum. 80 milyon vatandaşımızın tamamına hitap eden ve sorumluluğunu taşıyan bakanlığız. Kimseyi mahcup etmeyeceğiz. Ülkemizin değişim ve dönüşümün en hızlı yaşayan ve yaşatan sektörler arasında tarım gelmektedir.

Hükümetlerimiz dönemlerinde kaydedilen gelişmelerde, tarımı daha da artırarak, stratejik ve ekonomik sektör yapısına kavuşturduk. Üreticilerimiz destekliyor düşük faizli krediler sağlıyoruz. Son 15 yıldır tarım ve hayvancılığa çok önemli destekler veriyoruz. İthalatımız var doğrudur, bunu önlemek yine bizim elimizde olacaktır.

2002 yılında 1 milyar 800 milyon lira olan tarım desteklerini 13 milyar liraya çıkarmışız. Çiftçilerimize son 15 yılda 105 milyar liranın üzerinde nakit destek ödemesi yaptık. Bu çalışmalar meyvesini verdi ve son 15 yılda bitkisel ve hayvansal üretimde rekor kırıldı. Bitkisel üretimimiz 97 milyon tondan 117 milyon tona ulaştı.

Tarım Topraklarını Korumak Milli Görevimizdir

Tarım ve gıda ürünleri dış ticarette de artış sağladı. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında tarım sektörü 161 milyar lira hasıla ile toplam safi yurtiçi hasılaya yüzde 6'lık önemli bir katkı sağladı. Tüm paydaşlarımıza teşekkür etmeyi borç biliyorum

Toprak hem atalarımızdan bize kalan hem de gelecek nesile aktaracağımız önemli bir mirastır. Bu nedenle tarım topraklarını korumak ve geliştirmek milli bir görevimizdir. Bakanlar Kurulumuz ile 192 ovayı SİT alanı ilan ettik, 250'ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu ovalarda sadece tarım yapılacak.

Miras yolu ile arazilerin bölünmesine son verdik. Bölünmüş tarım arazilerin birleştirilmesine yönelik 5.5 milyar hektar alanda arazi toplulaştırılması yaptık. Su kaynaklarımız da önemli. Su olmazsa ot olmaz, ot olmazsa hiçbir şey olmaz. Ne et olur, ne süt olur ne de yaşam olur.

CHP'lilerin fındık yürüyüşüne saygı duyuyorum

Bir gazetecinin fındık fiyatları ve CHP'lilerin fındık yürüyüşünü sorulması üzerine Bakan Fakıbaba şöyle konuştu:

“Yürüyüş... Saygı duyuyorum. Demokratik bir ülke yürümeleri doğal bir olaydır. Ama biz Tarım Bakanlığı ve AKP Hükümeti olarak vicdanen rahat mıyız? Onun bir hesabını yapmak lazım. Geçen sene rekolte 420 bin tondu, bu sene 705 bin ton olarak açıklandı. Ancak daha sonra külleme ve güneş yanığından dolayı biz bunu 675 bin ton olarak revize ettik. Geçen sene verilen fiyat 10 lira. Giresun 10.5 liraydı. Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10.5 lira. Eğer geçen senenin ki gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşündüğümüz bir fiyat 10 lira ve 10.5 lira açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?"