Tarihi Kastamonu Kalesi'nde inceleme yapıldı
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ekiplerinin, tarihi Kastamonu Kalesi'nde yaptığı incelemede, şehir efsanelerine konu olan kaledeki mağaranın uzunluğu 90 metre olarak ölçüldü.
cumhuriyet.com.trKastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kastamonu Valiliğinin girişimleri sonucu kalede inceleme yapmak üzere Kastamonu'ya gelen MTA Genel Müdürlüğü'nden 4 kişilik teknik ekip, sabah saatlerinde kalenin içindeki mağaraya girdi.
Jeomorfolog Cangül Acar başkanlığında jeoloji mühendisleri Koray Türk ve Fatih Şavaş ile topoğraf İsmail Kahraman'dan oluşan ekip, yaklaşık bir buçuk saat mağarayı inceledi.
Kale içindeki mağaraya halatlar yardımıyla giren Türk ve Kahraman, lazerli metre ile ölçümlerini yaparak mağara içinde bir süre ilerleyen ekip, kısa sürede kalenin kuzeydoğusundaki çıkış noktasına ulaştı.
Türk, detaylı çalışmaları arkeologların yapacağını belirterek, mağaranın 3 metre genişliği, yaklaşık 4 metre de tavan yüksekliği olduğunu söyledi.
Mağara içinde bazen 10 santimetre bazen 30 santimetre yüksekliğinde basamaklar olduğunu ifade eden Türk, ''55 derece eğim var. 90 metre gittik. En sonunda odacık gibi bir yer var, girişi yukarıdan dökülen malzeme ile tıkanmış. Dar bir yer var oradan geçilebilir ama kazılması gerekir. Hava sıkıntısı yok. Merdivenlerin dışında herhangi bir kabartıya rastlamadık. Kanal gibi alt geçit gibi açılmış'' dedi.
Ekipler, yaptıkları çalışmayla kalenin içindeki mağaranın ''Kastamonu şehir merkezine, Ağlı Kalesi gibi mekanlara bağlandığı, içinde hazineler olduğu, mağaranın içinden dere geçtiği'' gibi efsaneleri de çürütmüş oldu.
Turizme açılacak
Kastamonu Kalesi'ndeki çalışmalara katılan Kültür ve Turizm İl Müdürü Ziver Kaplan da arkeologların kalede inceleme yapacağını belirterek, bundan sonraki sürecin daha da hızlanacağını söyledi.
Kastamonu Kalesi ve mağaranın turizme kazandırılacağını ifade eden Kaplan, mağara içindeki dehlizin sığınma, erzak taşıma ve güvenlik amacıyla kullanılmış olabileceğini söyledi.