Tarihi İnci Pastanesi'ne polis zoruyla tahliye

Tarihi mekan, İstiklal'in sembollerinden biri olan İnci Pastanesi kapanıyor. Binanın restorasyon projesine takılan İnci Pastanesi'nin tahliyesi Yargıtay tarafından da onayladı.

cumhuriyet.com.tr

Eski Büyük Klüp binası olarak da bilinen Cercle d’Orient’te (Serkildoryan) 1944 yılından beri hizmet veren İnci Pastanesi, dün hiçbir tebligat yapılmadan çevik kuvvet eşliğinde zorla boşaltıldı. İnci Pastanesi ile birlikte tarihi yapıda açık kalan 4 dükkan da tahliye edildi.

Tahliye işlemi sırasında İnci Pastanesi’nin kapatılmasına protesto için gelen aktivistler ve esnaf, zaman zaman polisle gerginlik yaşadı. Tahliye işlemine engel olmak isteyen bir aktivist gözaltına alındı.

 

 

İnci Pastanesi 1944 yılında Luka Zigoris tarafından bugünkü yerinde, yani Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 124 numaralı tarihi binada kapılarını açtı. Profiterolü ile ünlü pastanenin bugünkü işletmecisi Musa Ateş, pastaneye ilk adımını 12 yaşında attı. Tarihi yapıda yürütülmeye başlayan yenileme projesi kapsamında önce Emek Sineması kapandı. Emekli Sandığı’na ait olan yapıda kiracı olan İnci Pastanesi’nin kira sözleşmesi  2010 yılının haziran ayında tek taraflı olarak fesh edildi. Sözleşme fesh edilence konu yargıya taşındı. İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararı geçtiğimiz günlerde Yargıtay 6. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Yargıtay’a karar düzeltme başvurusu yapılmadan, Mimarlar Odası’nın açtığı dava hala Danıştay’da devam ederken pastaneye hiçbir tebligatta bulunmadan dün apar topar tahliye işlemi yapıldı. Sabah saat 09.30 sıralarında içeride müşteriler varken İnci Pastanesi’ne gelen restorasyonu üstlenen şirketin temsilcileri polis eşliğinde malzemeleri kapıya dayanan kamyonlara yüklemeye başladı. Öğle saatlerine doğru Mimarlar Odası, Taksim Dayanışması Platformu ve sivil toplum örgütlerinden aktivistler pastanenin önünde toplanmaya başladılar.

Profiterolleri dağıttılar

Aktivistler tahliye işlemlerine engel olmak isteyince polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Kamyon pastanin kapısına yanaştırıldı ve çevik kuvvet ekipleri etten duvar ördü. Bu sırada sık sık gerginlik ve arbede yaşandı, bir kişi gözaltına alındı. İnci Pastanesi’nin emektarı Musa Ateş’e destek olmaya gelen dostları eşyaları ayarlanan boş bir dükkana taşıdılar.

Pastanedeki profiteroller ve kuru pastalar İstiklal Caddesi’nden geçenlere “Bir tarihin yok oluşunu kutluyoruz” diyerek dağıtıldı.

Tahliye işlemleri sürerken açıklama pastane önünde protesto gösterisi düzenlendi. Pastaneyi 1960 yılında devralan Musa Ateş, “Tahliye kararı çıktığını biliyorduk ama tahliye kararı uygulamak için gün vermeleri gerekirdi. Sabah gözümüzü açtık kapının önünde arabaları bulduk. Ben kanunlara her zaman saygılıyım ama böyle bir kanunsuzluk ömrüm boyunca görmedim. Tebligat yapıp gün belirlenseydi ona göre hazırlık yapardık. Bir yer tutar malımızı taşırdık” diye konuştu. Davayı AİHM’e kadar taşıyacağını söyleyen Ateş, “Verdiğim hizmetten gurur duyuyorum. Hatam olduysa hepinizden özür diliyorum. Bu tarihi miras bana emanetti. Burada sivil dikta rejimi var. Eşkiyayı dağda aramayın” dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticisi Mücella Yapıcı da İstanbul’un tarihi kültürel ve özgün değerlerinin tartışmalı hukuksal kararlarla yok edildiğini vurgulayarak “3 nesildir bize hizmlet veren Beyoğlu’nun olmazsa olmaz simgelerinden İnci Pastanesi’ne reva görülen bir tahliye manzarası izliyoruz. Mimarlar Odası olarak Emek Sineması’nın da bulunduğu Serkildoryan kompleksine yönelik açtığmız davada 3 bilirkişi bu projenin aleyhine karar vermişken mahkeme bir bilirkişinin raporuna rağbet ederek bu kararı almıştı. Bu dava Danıştay’da hala sürüyor. Bu dava sürerken yangından mal kaçırır gibi hiç bir bildirimde bulunmadan 70 yıllık tarihi mirasımız gözlerimizin önünde adeta yağmalarır gibi taşındı” dedi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek için İnci Pastanesi’ne geldi.