Tarihi dava ertelendi

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye başlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) davası, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenip karar verilmesi için 14 Mayıs'a ertelendi.

cumhuriyet.com.tr

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin davasının bugünkü duruşması Münih'te görüldü.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Zschaepe'nin avukatı, reddi hakim talebinde bulundu

Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi davasının baş sanığı Beate Zschaepe'nin avukatı reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkeme heyetinin başkanı Manfred Götzl, duruşmanın güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı önemlerin Anayasa'ya uygunluğunu vurgulayarak, reddi hakim talebini geri çevirdi.
Hakim Götzl'in bu açıklamasından sonra sanık avukatlarının isteği üzerine duruşmaya tekrar ara verildi.

Davanın baş sanığı Beate Zschaepe'nin avukatı Wolfgang Stahl, avukatların üzerinin aranması talimatını veren hakim Manfred Götzl'in, tarafsızlığını yitirdiğini savunarak, reddi hakim talebinde bulunmuştu.

 

Mahkemeyi Türkiye takip ediyor

İzleyici olarak ya da akredite olamadığı için davayı gazeteci olarak izlemek steyenler sabahın erken saatlerinde kuyruğa girdi.

Duruşmayı izlemek için Türkiye’den gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki altı kişilik delegasyon mahkemeye girebilmek için sıraya girdi. Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise sıraya girmedi.

CHP'li Tanal'dan tepki

Türk milletvekilleri salona girmeyi başardı ancak girişte polislerin üstlerini aramasına tepki gösterdiler. CHP milletvekili Mustafa Tanal, kendisinin aynı zamanda avukat oduğunu ve uluslararası avukat kartı bulunmasına rağmen aranmasına sert tepki gösterdi ve "Alman avukatlar aranmazken, bizi aramaları düşündürücü" dedi.

Öte yandan TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'nin Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, komisyonun diğer üyeleri Kerim Özkul, Mustafa Erdem, AKP milletvekili Çağatay Kılıç ve AKP MYK Üyesi Osman Can ile CHP'den Ali Kılıç sabah saatlerinde izleyicilerle sırada yer aldı ve duruşma salonuna girdi.

Kurbanların yakınları ve NSU terör hücresinin mağdurları salona yan kapıdan alındı.
 

Baş sanık Beate Zschaepe

Baş sanık Beate Zschaepe, duruşmadan yaklaşık 1 saat 20 dakika önce mahkemeye polis eşliğinde zırhlı araçla getirildi ve duruşma salonuna binanın garajından alındı. Zschaepe, cinayetlerde suç ortağı olmak, terör örgütü üyeliği ve kundaklama ile suçlanıyor. Diğer dört sanık Holger G, Casrten S, Andre E ve Ralf Wohlleben, NSU terör hücresine yardım etmekten yargı önüne çıkıyor.

Cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ise 4 Kasım 2011 tarihinde bir karavanda intihar etmişti.

Davanın yaklaşık 85 duruşmayla 2 yıl sürmesi bekleniyor. 606 şahidin dinleneceği davada, 80 kadar müdahili yaklaşık 60 avukat temsil ediyor. Beş kişinin sanık sandalyesinde oturacağı davada, Federal Başsavcılığın hazırladığı iddianame 488 sayfadan oluşuyor.

Mahkemenin "A 101" salonunda 250 sandalye bulunuyor. Dava, Manfred Götzl başkanlığındaki beş asil ve üç yedek hakimle yürütülecek.

İlk duruşmanın 17 Nisan'da yapılması öngörülüyordu. Ancak mahkemenin ilk basın akreditasyon uygulamasında Türk gazetecinin bulunmamasından dolayı Anayasa Mahkemesi yabancı gazetecilere en az üç yer ayrılması gerektiği kararını verdi. Bunun üzerine ilk akreditasyon uygulamasını iptal eden mahkeme, akreditasyon işlemlerinin yeniden yapılacağı gerekçesiyle davayı 6 Mayıs'a erteledi. Duruşmalara girecek 50 medya kurumu, yabancı basına da kontenjan ayrılarak kurayla belirlendi.

 

Üstün: Davanın yavaş yavaşişin esasına doğru yürüyor olması sevindirici

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye başlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasının ilk duruşmasını mahkeme salonunda izleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, izlenimlerini aktardı.

Üstün, Münih'e davayı izlemek ve kurban ailelerine destek olmak için geldiklerini söyledi.
Davayı izleme konusunda başarılı olduklarını, ailelerle de öğle arasında görüştüklerini ifade eden Üstün, şöyle konuştu:
"Dava, bu tür tarihi davalarda olması gereken gibi yürüyor. Başlangıçta özellikle taraflar biraz kendi taraftarlarına, biraz kamuoyuna, biraz medyaya mesaj vermek isterler. Şu anda sanık avukatları tam da bunu yapıyor. Bugünü, yarını, muhtemelen işin esasına geçmemek için bir takım taktiklerle geçireceklerdir. Aynen öyle geçiyor. Önce hakim heyetini reddettiler. Uzun uzun tartışıldı. Mahkeme bu ret talebini reddetti. Şimdi de bu sefer diğer sanıkların avukatları aşağı yukarı benzer sebepler ileri sürerek yine mahkemeyi reddedecekler. Bu, muhtemelen diğer sanıkların avukatlarının sözleri tükenene kadar bu şekilde geçecek. Bugün yarın böyle geçer."

Daha sonra iddianamenin okunmasına, ifadelerin ve beyanların alınmasına ve tanıkların dinlenmesine geçileceğini ifade eden Üstün, "Bu dava sonuçta bitecektir. Davanın başlamış olması sevindirici, çünkü davanın başlangıcında davanın başına gelmeyen kalmadı. Artık yavaş yavaş işin esasına doğru yürüyor olması sevindirici. Tabii ki her şeyden önemlisi bu davanın sonunda adil ve vicdanları tatmin edecek bir kararın çıkması. Bunu bekleyeceğiz. Bunun takipçisi olacağız. Bu ancak çıkar ise herkes de görevini yapmış olacak" ifadelerini kullandı.

"Yakınları öldürülmüş ama bu ülkeyi terk etmemişler"


TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, yaşanan ırkçı olaylardan sonra burada yaşayan Türkler'in nasıl davranması gerektiği yönündeki soruyu da şöyle cevapladı:
"Biz muhataplarımıza şunu söylüyoruz; 'Bir adamın düşünün çocuğu ölmüş, bir kadının eşi ölmüş. Bir çocuğun babası ölmüş, öldürülmüş ama yine bu ülkeyi terk etmemişler. Geleceklerini de bu ülkede görüyorlar. Öyleyse bunu böyle kabullenin ve buna göre tedbirler alın.' Bu insanların başta eğitim, iş hayatı, siyasi haklar, çifte vatandaşlık gibi temel sorunlarını halledin. Halledin ki bu insanların kafası rahat olsun. Bu sisteme güvensinler. Bunlar olursa buradaki güven tesis edilmiş olur ve bu Türk toplumunun Alman toplumuna entegrasyonu daha sağlık bir şekilde gerçekleşmiş olur. Biz Alman tarafından bunu bekliyoruz."

Bu arada, davayı izlemek için bazı komisyon üyeleriyle Münih'e gelen Üstün, sabah dava başlamadan önce mahkeme salonuna girmek için izleyicilerin girdiği kapıda sırada bekledi.

Almanya'da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye başlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) davası, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenip karar verilmesi için 14 Mayıs'a ertelendi.