'Taramalar' ölüm oranlarına etki ediyor mu?
Yeni bir araştırma, meme kanseri taramalarının bu hastalıktan ölüm oranını pek de değiştirmediğini ortaya koydu.
cumhuriyet.com.trMamografi gibi tarama programlarının yararlarını sorgulayan araştırmacılarca 10 yıllık süre içinde 110 bin kadın arasında yapılan araştırma British Medical Journal'da yayımlandı.
Daily Mail'deki habere göre, araştırmada, taramada saptanan meme kanserlerinin üçte birinin aslında zararsız olabildiği, bunun, binlerce kadının gereksiz yere, mastektomi (memenin alınması) ameliyatı gibi zorlu tedavilerden geçmesine sebep olduğu belirtildi.
Danimarka'daki Nordic Cochrane Centre tarafından yapılan araştırmada, ücretsiz tarama programlarının uygulandığı 2 bölgeyle bu tür programların uygulanmadığı ülkenin başka bölgeleri arasında, meme kanseri ölümleri açısından karşılaştırma yapıldı.
Araştırmada, tarama yapılan bölgelerde 55-74 yaş arası kadınlarda meme kanserinden ölüm oranlarının 1990'ların başından beri yılda sadece yüzde 1 oranında düştüğü, tarama yapılmayan bölgelerde bu düşüşün hatta yüzde 2 olduğu tespit edildi.
Taramadan en çok fayda sağlayan genç kadınlar (35-54 yaş) arasındaki ölüm oranının, tarama yapılan bölgelerde yüzde 5 oranında, tarama yapılmayan yerlerde ise yüzde 6 oranında düştüğü belirlendi.
Daha yaşlılarda (75-84 arası) ise her iki bölgede de ölüm oranları açısından pek bir değişiklik olmadığı saptandı.
Araştırmayı yapan bilim adamları, meme kanseri ölüm oranlarındaki düşüşün taramadan ziyade risk faktörlerindeki değişim ve tedavinin daha da gelişmesiyle bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirttiler.
İngiltere'de daha önce yapılan bir araştırmada da 1989-2007 arasında meme kanserinden ölümlerdeki düşüşün, kontrol yaptıranlarla yaptırmayanlar arasında aynı olduğu tespit edilmişti.
Meme kanseri konusunda uluslararası bir otorite olan Prof. Michael Baum, hayatı kurtarılan her bir kadına karşılık 10 kadının gereksiz yere memesinin alındığını veya başka tedavilerden geçtiğini söyledi. Baum, taramanın yararlarının abartıldığını düşündüğünü kaydetti.