TAPDK geçen yıldan kalan tütünleri satacak
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu 2009 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin açık artırma yöntemi ile satılması işlemlerine bu ay içinde başlayacak.
cumhuriyet.com.trTütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler 25 Haziran günü mesai bitimine kadar bulundukları İl veya İlçedeki Ziraat Odalarına başvurarak ellerinde bulunan tütünlerin denk sayısını ve yaklaşık miktarını yazılı olarak bildirecek. Sözleşme dışı üretilen tütünlerin açık artırma başlangıç fiyatlarının hesaplanmasına esas tespit çalışmaları 20 Ağustos itibarıyla sonlandırılacak. Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler (Alıcı), açık artırmalı satışlara katılmak istedikleri üretim merkezleri ile Kurum tarafından istenilen diğer bilgileri, bildirilecek formata uygun olarak en geç 16 Temmuz tarihine kadar Kuruma iletecek.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2009 Ürünü Üretici Tütünlerinin Kataloga Dayalı Açık Artırma Yöntemi İle Satışı Hakkında Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2009 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünler ile sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin açık artırma yöntemi ile satılması işlemlerine Haziran ayında başlanmasına ve Tütün Satış Merkezlerinin kurulması için gerekli şartların oluşmaması nedeniyle Kataloga Dayalı Açık Artırmalı Satış Yönteminin uygulanmasına karar verildi.
Kataloga Dayalı Açık Artırmalı Satış Yönteminin şu esaslar dahilinde uygulanacak: Tütün üretimi yapılan il ve ilçelerde yer alan Türkiye Ziraat Odalar Birliğine bağlı Ziraat Odaları, kendi hizmet bölgelerindeki muhtarlıkları Kararın ilanından itibaren 7 gün içinde bu Karardan haberdar edecek. Sözleşme fazlası tütün üreten ve artırmalı satışlarda tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler 25 Haziran günü mesai bitimine kadar bulundukları İl veya İlçedeki Ziraat Odalarına (bulundukları İl/İlçede Ziraat Odası olmayan üreticiler ikametgahlarına en yakın Ziraat Odasına) bir dilekçe ve Ziraat Odalarından alınacak çiftçi belgesi ile başvurarak ellerinde bulunan tütünlerin denk sayısını ve yaklaşık miktarını yazılı olarak bildirecek. İlgili Ziraat Odaları, üreticilerden toplanan başvuruları 2 Temmuz 2010 tarihine kadar Kuruma gönderecek.
Alıcılar 16 Temmuz'a kadar bilgilerini iletecek
Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler 9 Temmuz tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak. Tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler(Alıcı), açık artırmalı satışlara katılmak istedikleri üretim merkezleri ile Kurum tarafından istenilen diğer bilgileri, bildirilecek formata uygun olarak en geç 16 Temmuz tarihine kadar Kuruma iletecek. Kurum tarafından alıcı talepleri göz önüne alınarak hazırlanacak program dahilinde üretici tütünleri tespit çalışmalarına başlanacak. İlgili Ziraat Odalarına ulaştırılacak tespit çalışma programı, programda yer alan muhtarlıklara bildirilecek. Geçici Tütün Satış Merkezlerinde açık artırmalara katılacak Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, istekleri halinde tespit programını Kurumdan temin edebilecekler ve satın almayı düşündükleri tütünlerin tespitlerini de yapabilecek.
Grand tütün açık artırma fiyatı Resmi Gazete'de yayımlanacak
Bölgeler itibarıyla her grad tütün için açık artırma başlangıç fiyatı Kurulca belirlenerek, Resmi Gazete'de yayımlanacak, ayrıca Geçici Tütün Satış Merkezlerinde üretici ve alıcıların bilgisine sunulacak. Kurum tarafından yetkilendirilen tütün eksperleri, program dahilinde yapacakları tespit çalışmalarında Amerikan Grad sınıflandırma yöntemini uygulayacak ve yapılan ekspertiz sonucunun, Kurumca açıklanan fiyatlarla değerlendirilmesi neticesinde her üretici ürününün açık artırma başlangıç fiyatı hesaplanarak, üretici tütünlerine ait diğer bilgilerle birlikte tespit el defterine kaydedilecek. Bu bilgiler Kurumca belirlenecek ilgili Geçici Tütün Satış Merkezi Katalog Listelerine aktarılacak. Tespit çalışmalarının tamamlanmasını müteakip katalog listeleri Kuruma iletilecek. Katalog listelerinin bir örneği ilgili Geçici Tütün Satış Merkezinde ilan edilmek suretiyle üreticilerin bilgisine sunulacak ve üreticiler ilanı takip eden üç iş günü içinde yetkili tütün eksperi tarafından yapılan ekspertiz sonucuna itiraz ederek yeniden ekspertiz yapılmasını talep edebilecek. Kurum, böyle bir durumda ilk tespiti yapan tütün eksperi dışında başka bir yetkili tütün eksperi tarafından ikinci kez tespit yapılmasını sağlayacak. İkinci ekspertiz sonucu kesin olup açık artırma başlangıç fiyatı buna göre belirlenecek.
Açık artırma başlangıç fiyatının tespit çalışmaları 20 Ağustos'a sonlanacak
Sözleşme dışı üretilen tütünlerin açık artırma başlangıç fiyatlarının hesaplanmasına esas tespit çalışmaları 20 Ağustos itibarıyla sonlandırılacak. Açık artırma başlangıç fiyatları hesaplanan ve açık artırmalı satışta alım-satımı gerçekleşmeyen üretici tütünlerine, daha sonra alıcı talebi olması halinde açık artırmalı satış işlemleri tekrarlanabilecektir. Açık artırmalı satışlara katılmak isteyen Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine başvurarak Kurum tarafından Birliğe gönderilecek Katalog örneğini alacaklar ve açık artırmalara katılmak istedikleri merkezler ile varsa bu merkezlerde kendilerini temsil edecek vekillerini (noter onaylı vekaletname ile), Kurumun Tütün İhracatçıları Birliğine bildireceği tarihler arasında, Kuruma bildirecek. Bunun sonucunda hazırlanacak açık artırmalı satış programı, ilgili Ziraat Odası ve adı geçen Birliğe Kurum tarafından bildirilecek.
Tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek
Açık artırmaya açık artırma başlangıç fiyatlarından başlanacak. Açık artırmalarda alıcıların her bir artırım işareti 10 Kuruş fiyat artışına karşılık gelecek. Kurumun yetkilendireceği artırma görevlisi tarafından artırmalı satış işlemi yaptırılacak ve tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek. Üretici ve alıcının veya vekillerinin artırmalı satışı takiben aynı iş günü içinde tescil defterini imzalaması suretiyle satış işlemi tamamlanmış olacak. Alıcı, adına satışı tescil edilen tütünlerle ilgili tescil defteri imzalamaktan kaçınmayacak. Artırmalı satışlarda adına tescil edilecek tütünleri, tescil tarihini izleyen on iş günü içinde tesellüm etmek ve bedelini üreticiye ödemek zorunda olacak.
Denklenmiş tütünler için 10 katı cezai şart ödenecek
Alıcı, adına tescili yapılan tütünleri zamanında tesellüm etmemesi veya ürün bedelini ödememesi halinde üreticiye, tescili yapılan tütün denk sayısının tescil fiyatı ile çarpımının Ege tarzı kalıp şeklinde denklenmiş tütünler için 10 katı, Rumeli tarzı denklenmiş tütünler için 4 katı, İskenderiye tarzı denklenmiş tütünler için 6 katı tutarında cezai şart ödemeyi kabul etmiş sayılacak. Kararda yer alan hizmetlerin yürütülmesi için Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ilgili Ziraat Odalarında oluşacak masraflar Kurum bütçesinden karşılanacak.